Blog Online Fitness

Jak se vyhnout špatné podzimní náladě pomocí stravy a cvičení?
Životní styl

Jak se vyhnout špatné podzimní náladě pomocí stravy a cvičení?

26.09.2016
Nastaly podzimní dny, kdy nás sluníčko hřeje méně a méně. To má vliv na naší náladu, která začíná být mírně zvadlá. Naštěstí existuje pár pomocníků, kteří nám náladu pomohou vylepšit. Ano, opět se jedná o cvičení a zdravý životní styl, který je nápomocný nejen pro zdraví a pěkné tělo, ale také pro náš mozek, který určuje náladu.

Online Fitness

Nezdravá strava našemu tělu jednoduše nesedí. Pro tělo je těžko stravitelná, obsahuje minimum prospěšných látek, za to obsahuje spousty chemie, kterou tělo musí těžce odbourávat a vylučovat.

 

Jak to funguje?

Cvičení! Při náročnějším pohybu dochází k vyplavování endorfinů neboli hormonů štěstí. Endorfin je hormon, který se vyplavuje do mozku a způsobuje dobrou náladu, pocity štěstí, ale také tlumí bolest. K jeho vyplavování dochází při svalové zátěži, jako je například cvičení, porod nebo sex. Spousta vědeckých studií zkoumalo tento hormon a bylo zjištěno, že jeho účinek je srovnatelný s některými drogami. Samozřejmě pouze ten pozitivní účinek, kdy má člověk skvělou náladu a vše mu jde lépe.

 

Strava! Správná strava má pozitivní vliv na fungování všech orgánů v těle. Tělo vydává mnoho energie pro trávící procesy, proto když se vydatně najíme, tak většina z nás je unavená, ospalá a nic se nám nechce. Pokud se budeme stravovat zdravě a správně, tak tělu nebude dělat trávení takový problém, bude na něj vydávat méně energie a ta nám zbyde na běžné fungování. Dále nám zdravá strava dodá spousty vitamínů, minerálů a jiných látek, které pomohou našemu tělu k správnému fungování.

 Online Fitness

Závěrem

Pokud máme často špatnou náladu a už nevíme jak jí řešit, dokonce přemýšlíme o návštěvě odborníka, který nám předepíše nějaké pilulky, tak zkusme nejdříve začít cvičit a jíst správně. Jistě nám zdravý životní styl přinese do života více toho sluníčka i v chladných podzimních dnech.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru