Blog Online Fitness

Jak správně prát funkční prádlo
Rady, tipy, triky

Jak správně prát funkční prádlo

27.05.2014
Sportuji odjakživa, kam až moje paměť sahá. Začínala jsem na atletické dráze s plátěnými tretrami, které namísto kolíků měly malinké šroubečky, které se při každém šlápnutí víc a víc zařezávaly do chodidla, občas při čtyřstovce mi některý upadnul, a to teprve byla paráda. Tehdy bývaly dráhy škvárové, když zapršelo, tretry putovaly do pračky. A taky tričko a kraťasy. A rovnou na šedesát stupňů, ať špína a pot zmizí navždy.

Online Fitness 

Jak správně prát funkční prádlo

Tretry jsem postupně vyměnila za značkové tenisky na běhání s několika nej – nejvíc ohebné, nejvíc odpružené atd. a taky nejdražší. Seprané tričko a kraťasy, které při sportu můžu „dodělat“ než se vyhodí do koše, zase za ultra přiléhavé, sací termoprádlo a stejně funkční triko. Od přítele jsem dostala membránovou bundu, která dýchá. Funkční mám i ponožky, jsou z nejjemnější vlny, která odvádí vlhkost od chodidla a z příze, která udržuje mé nohy při sportu pěkně v teple. A modlím se, abych všechno toto ke sportu potřebné oblečení, stojící nemalé peníze, „nedodělala“ nikdy. Obzvlášť pozor si dávám hlavně při praní, praní funkčního oblečení není totiž jenom tak, to je věda.

 

Rozhodně zapomeňte na aviváž, ta totiž „ucpe“ ony cestičky, které odvádí vlhkost od pokožky. Raději použijte speciální prací prostředky. Druhé neméně významné pravidlo – bedlivě čtěte a respektujte piktogramy na cedulkách. Dobré je brát ohled i na to, z jaké tkaniny je vaše funkční prádlo vyrobeno. Je-li vaše termoprádlo ze syntetiky, měli byste jej prát častěji, opravdu, agresivní pot totiž narušuje funkčnost vláken. Oblečení stačí prát ve studené vodě maximálně na 30,40 stupňů.

 

Pračce můžete bez obav svěřit také membránovou bundu a kalhoty. Pro jistotu předem ale pozapínejte všechny zipy, i ty suché a oděv perte naruby. Opět platí, že praním na 30 stupňů nic nezkazíte, pokud je na štítku uvedena 40, klidně perte i na 40. V žádném případě ale oblečení neždímejte ani nedávejte do sušičky.

 

Velmi opatrní byste měli být při praní oblečení, které je vyrobeno z vlny. Vlna je velmi choulostivá a špatně snáší teplotní šoky, prát by se proto neměla příliš často a raději jen v ruce. Pokud se přece jen rozhodnete pro pračku, nezapomeňte si přečíst symboly na štítku. V úvahu nepřipadá ani ždímaní, ani sušička.

 

Pokud se budete stejně jako já řídit těmito radami, sportovní funkční oblečení vám vydrží dlouho a vypadat bude při pravidelném užívání nejen jako nové, plnit bude i svou funkci.

 

Symboly, které by vás mohly zaskočit:

 

Jak prat funkcni pradloJak prat funkcni pradlo

 sušit pouze rozložené na rovné ploše 

 

 Jak prat funkcni pradlo.možno sušit v sušičce

 

Jak prat funkcni pradlo.praní pouze ruční, teplota 40 °C, opatrná manipulace

 

Online Fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru