Blog Online Fitness

Jak vypočítat BMI, WHR a jaké další testy podstoupit pro efektivní hubnutí?
Rady, tipy, triky

Jak vypočítat BMI, WHR a jaké další testy podstoupit pro efektivní hubnutí?

04.03.2018
Chceme se konečně zavázat ke cvičení a hubnutí, rozhodli jsme se, že to konečně dotáhneme do konce a přebytečná kila shodíme, ale jak začít? No přeci tím, že definujeme složení našeho těla.

Nejlepší způsob jak začít s hubnutím, je charakterizovat své složení těla, abychom věděli, na co se máme zaměřit. Zda na hubnutí tuku nebo nabírání svalové hmoty, jelikož podle našeho cíle se musí také lišit tréninkový plán. Jedním z nejefektivnějších nástrojů je Body Mass Index neboli BMI a česky Index tělesné hmotnosti a měření tělesného tuku a svalů pomocí přístroje In-Body.

 

Pokud se chceme zaměřit na efektivní hubnutí, tak bychom si měli nechat udělat testy na obsah tuku a svalové tkáně v těle. Nemusíme chodit nikam daleko, přístroj na měření proporcí těla mají ve většině lékáren, většinou pod názvem In-Body. Přístroj toho umí daleko více, napoví nám, jak moc zadržujeme vody, a jaké procento tuku obsahují jednotlivé části těla.

 

Avšak pokud se nám nechce hledat speciální přístroje, tak si můžeme vypočítat BMI, které nám napoví, zda máme ideální váhu, nadváhu nebo podváhu. Jak BMI vypočítat?

 

Samotný výpočet je velmi snadný: vydělíme váhu výškou uvedenou v metrech na druhou.

Příklad: Paní Nováková měří 167 cm a váží 56 kg. Její BMI se vypočítá následovně: 1,67 x 1,67 (výška v metrech na druhou) = 2,7889. Další krok je vydělit tento výsledek její váhou. Tedy 56 : 2,7889 = 20,08. Toto je BMI paní Novákové.

 

Jaké jsou hodnoty BMI?

Těžká podvýživa: BMI: ≤ 16,5

Podváha: BMI: 16,5–18,5

Ideální váha: BMI: 18,5–25

Nadváha: BMI: 25–30

Obezita 1. stupně: BMI: 30–35

Obezita 2. stupně: BMI: 35–40

Obezita 3. stupně: BMI: > 40

 

Další ukazatel, který bychom měli znát, je hodnota WHR, která hodnotí obvod pasu a obvod boků, především jejich poměr. Pokud je obvod pasu větší, než obvod boků, tak máme našlápnuto k obezitě. Na základě výsledku WHR indexu dokážeme zjistit, zda je naše postava riziková. Zda máme už zdravotně nebezpečnou nadváhu, zda nám hrozí civilizační onemocnění nebo, zda můžeme být se sebou spokojení.

 

WHR hodnotu zjistíme, pokud si změříme metrem obvod pasu na úrovni pupku, dále měříme odvod boků pod bederními kostmi. Poté stačí vydělit obvod pasu obvodem boků a výsledkem je WHR index.

 

Periferní typ postavy (Ženy: méně než 0,75. Muži méně než 0,85)

Periferní typ postavy je takový, kde se tuk hromadí hlavně na bocích a zadku. Obvod pasu je nepoměrně menší než obvod boků, jedná se o typ postavy Hruška. Bohužel tento typ postavy je dán genetikou, a pokud nezhubneme většinu tuku v těle, tak vždy budeme mít větší boky a zadeček. Dobrou zprávou je to, že pokud si zachováváme optimální váhu, tak tento typ postavy není nebezpečný.

 

Vyrovnaný typ postavy (Ženy: 0,75-0,80. Muži 0,85-0,90)

Jedná se o optimální typ postavy, kdy se tuk ukládá rovnoměrně v celém těle. V tomto případě je nutné opět mít optimální váhu, abychom byli zdraví a vypadali dobře.

 

Centrální typ postavy (Ženy: 0,80-0,85. Muži 0,90-0,95)

Centrální typ postavy je takový, kdy se nám ukládá tuk v oblasti břicha, avšak nejde o výrazný extrém. Ale pravděpodobně by nám neškodilo zhubnout pár kilo.

 

Rizikový typ postavy (Ženy: více než 0,85. Muži více než 0,95)

Pokud se náš WHR index nachází v rizikovém rozmezí, tak to znamená, že naše tělo hromadí nepřiměřené množství tuku v oblasti břicha. Tento typ postavy bohužel přináší celou řadu civilizačních onemocnění.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru