Blog Online Fitness

Jak vyřešit stravování při noční směně?
Životní styl

Jak vyřešit stravování při noční směně?

05.02.2017
Někteří z nás mají to štěstí, že pracují hlavně přes den a mohou tak dodržovat klasické denní stravování. Ale co my, kteří pracujeme hlavně v noci a přes den spíme? Jak tedy máme jíst?

Online Fitness

Noční směny

Lidé, kteří pracují na směny, mají bohužel větší sklony k obezitě, jelikož mají rozhozený denní rytmus. V noci je naše tělo v útlumu a i když my nespíme, tak náš mozek provádí veškeré chemické postupy, které se dějí při spánku. Všichni již víme, že v noci bychom moc jíst neměli a svůj hlavní příjem potraviny bychom měli mít hlavně přes den. Bohužel u nočních směn to nelze.

 

Jak se stravovat?

Je důležité, abychom se v noci vyvarovali těžkým jídlům. Naše tělo má spousty práce s čištěním organismu a těžké jídlo, by mu práci jen přidalo. Dále musíme mít na paměti, že bychom měli konzumovat takové potraviny, které nám dodají dostatek energie, abychom zvládni celou noční směnu. Rozhodně jídlo NEVYNECHÁVÁME. V průběhu noční směny bychom měli zkonzumovat jedno větší jídlo a alespoň tři menší svačinky.

 

Začínáme večeří

Je důležité, abychom si přizpůsobili jídelníček naší profesi, ale vždy bychom měli začínat večeří. Večeře by měla být kolen 19 hodiny večer a měla by se skládat z jídla, které je vydatné na sacharidy a bílkoviny. Můžeme si do práce přinést například kuřecí rizoto, toust nebo bagetu s kvalitní šunkou a zeleninou nebo těstovinový salát s tuňákem.

 

Pokračujeme malou svačinkou

Zhruba kolem 22 hodiny večer bychom měli sníst nějakou menší svačinku. Vhodnou variantou jsou mléčné výrobky a ovoce. Můžeme si připravit například bílý jogurt se lžičkou marmelády a k tomu půlku jablíčka nebo odtučněný tvaroh s hořkým kakaem.

 

Online Fitness

 

Po-půlnoční svačina

Kolem 1 hodiny ráno bychom měli opět něco sníst. Tato porce jídla by neměla být nijak těžká na trávení, ale měla by nám dodat energii. Příkladem pro po-půlnoční svačinu může být například celozrnná bageta s vysokoprocentní šunkou, tvrdý sýr a hromada zeleniny. Dále si můžeme dát dva plátky celozrnného chlebu s vajíčkovou pomazánkou (vejce, lučina, sůl a pepř).

 

Ranní svačinka

Ranní svačinka by měla nastat kolem 4 hodiny ráno. Nemělo by se jednat už o nic velkého, jelikož za pár hodin nás čeká spánek. Zkusme si dát například kefírové mléko nebo proteinový nápoj a k tomu půlku jablka.

 

Jak se stravovat přes den?

Po noční směně prospíme půlku dne a vstáváme nejdříve kolem 12 hodiny dopoledne. Jakým jídlem tedy začít? Snídaní nebo obědem? Rozhodně obědem, ale opět jeho lehčí variantou. Uvařme si například kuřecí maso (rybu) s bramborem a k tomu si dáme zeleninový salát.

 

Další jídlo budeme konzumovat kolem 15 hodiny odpoledne, kdy si dáme vydatnější svačinu. Například hrst ovesných vloček s bílým jogurtem nebo tvarohem a k tomu bobulovité ovoce.  

 

Shrnutí jídelníčku

 

Večeře – 19:00

Těstovinový salát s tuňákem

Svačinka – 22:00

Odtučněný tvaroh s kakaem a půlkou jablka

Po-půlnoční svačina – 01:00

Celozrnná bageta s vysokoprocentní šunkou, tvrdým sýrem a zeleninou

Ranní svačinka – 04:00

Kefírové mléko s půlkou jablka

Oběd – 13:00

Kuřecí maso s bramborem a zeleninou

Svačina – 15:00

Hrst ovesných vloček v bílým jogurtem a bobulovitým ovocem

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru