Blog Online Fitness

Jak zmírnit příznaky menopauzy?
Rady, tipy, triky

Jak zmírnit příznaky menopauzy?

24.07.2017
Všechny stárneme a některé z nás se pomalu, ale jistě dostávají k příznakům menopauzy. Potíme se, střídají se u nás nálady, přicházejí návaly horka a nemůžeme klidně spát. Jak zmírnit příznaky menopauzy, aby nás neomezovala? My to víme!

Online Fitness

 

Některé ženy procházejí menopauzálním přechodem bez větších problémů, ale takových je bohužel málo a většina se potýká s nepříjemnými problémy. I když jsou tyto příznaky menopauzy velmi nepříjemné, tak je nutné si uvědomit, že menopauza není žádná nemoc, ale přirozená změna ženského těla.

 

Všechny příznaky menopauzy jsou spojeny s nerovnováhou hormonů, ke kterým dochází během přechodu. Problémy lze řešit třemi hlavními způsoby:

1. Změnou životního stylu

2. Alternativní medicínou

3. Léky

 

Příznaky menopauzy by se měly řešit přesně v tomto pořadí, jako je uvedeno výše. Začínáme se změnou životního stylu, pokračujeme k alternativní medicíně, a pokud vše selže, tak požádáme svého lékaře o léky.

 

1. Změna životního stylu

Ano, začínáme tím nejtěžším, a to změnou životního stylu, kdy musíme mít velkou sebe-disciplínu. Ale co, zdravý životní styl pomáhá při projevech menopauzy a také napomáhá našemu zdraví. Pro snížení projevů menopauzy je důležité osvojit si techniky, které zmírňují stres. K takovým se řadí pravidelné cvičení jógy nebo pilátes. Dále je klíčové zařadit do svého jídelníčku potraviny, které podporují vznik estrogenu. Je to například sója, jablka, vojtěška, třešně, brambory, rýže nebo pšenice. Tyto potraviny obsahují sloučeniny, které se podobají estrogenu a napodobují v těle pravého estrogenu.

 

Změny životního stylu je důležité si vyzkoušet. Každá z nás je jiná, a proto na každou působí něco jiného. Každopádně je vhodné hodně relaxovat a hýčkat své tělo, jelikož náš mozek dokáže ovlivnit i tvorbu hormonů, pokud jsme ve stresu, tak projevy menopauzy budou daleko horší, než když umíme relaxovat.

 

2. Alternativní medicína

Pokud změna životního stylu nám neuleví od projevů menopauzy, tak přejdeme na alternativní medicínu, která nám pomůže vyrovnat hladinu hormonů v těle. Alternativní léčba projevů menopauzy spočívá v pravidelné užívání bylinných doplňků, které mohou být na bázi fytoestrogenu nebo na bázi hormonálních doplňků.

 

Online Fitness

 

Fytoestrogenní doplňky

Fytoestrogenní doplňky se podobají estrogenu a mohou v těle fungovat jako tento hormon. Samozřejmě pouze po krátkou dobu a estrogen zcela nahradit nemohou. Fytoestrogeny nalezneme v sóje, luštěninách, ovesné otruby, rýže, brokolice, česnek nebo ploštičník větevnatý.

 

Pokud nás trápí návaly horka a sucho v ústech, tak je vhodné konzumovat produkty z anděliky čínské, která zmírňuje nejen projevy menopauzy, ale také předchází rozvoji osteoporozy a působí jako prevence proti kvasinkovým zánětům. Další skvělou bylinkou je červený jetel, který zmírňuje pocení, bušení srdce, poruchy spánku a také návaly horka. Třetí bylinou pro zmírnění klimakteria je chmel otáčivý, který napomáhá upravovat bolestivou a nepravidelnou menstruaci, zmírňuje podrážděnost a sexuální napětí.

 

Hormonální doplňky

Hormonální doplňky napomáhají tělu produkovat estrogen, stimulují hormonální žlázy a ty následně produkují více hormonu. Tělo tak produkuje nejen estrogen, ale také progesteron a mnoho dalších hormonů.

 

PM Estromenox

PM Estromenox je výživový doplněk, který je určen hlavně pro ženy zralého věku. Obsahuje fytoestrogeny ze sóji, včelí pyl, koenzymem Q10, extrakt z révy vinné, kořen Kudzu a Vitamín C. Tento přípravek má dobré recenze u mnoha žen, kterým pomohl od návalů a pomohl jim s nevyrovnaností nálad.

 

GRAV-IN

GRAV-IN je přípravek, který napomáhá regenerovat a revitalizovat ženské tělo a hormony. Obsahuje zinek, který napomáhá k udržení ideální hladiny testosteronu – mužského hormonu, který se v malém množství vyskytuje i v těle nás žen. Jakmile se vlivem přechodu sníží hladina estrogenu v našem těle, tak začne hlavní roli zastávat právě testosteron, který u žen napomáhá k výraznějšímu ochlupení, padání vlasů a přibírání na váze. GRAV-IN napomáhá zvýšení estrogenu a snížení testosteronu.

 

Gynex

Gynex je považován za balzám na ženské těžkosti a potíže. Napomáhá s nepravidelnou menstruací a snižuje její bolesti. Obsahuje esence z hluchavky bílé, měsíčku lékařského, chaluhy bublinaté, jetele lučního, kontryhelu, fenyklu, mochny husí a kakostu smrdutého. Směs těchto bylin srovná hormonální systém a omezí projevy menopauzy.

 

Macafem

Macafem je přípravek, který pochází z USA, kde je velmi oblíbený a podle diskuzí také účinný. Na našem trhu bohužel není dostupný, ale lze jej zakoupit ze zahraničního eshopu. Pokud nechceme nakupovat ze zahraničí, tak je vhodné zkusit využít obsah tohoto přípravku, který obsahuje hlavně řeřichu peruánskou. Přípravky z řeřichy peruánské se používají pro vyrovnání hormonální rovnováhy, zmírnění menopauzy, ale také působí jako afrodiziakum.

 

3. Léky

Pro léky saháme až v nejhorším případě, kdy máme opravdu velké projevy menopauzy, a nic jiného nepomohlo. Vždy si necháme léky předepisovat lékařem, který nám jistě doporučí tu nejlepší volbu. 

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru