Blog Online Fitness

Jednoduchý test, jak zjistíte svou úroveň Fitness
Fitness

Jednoduchý test, jak zjistíte svou úroveň Fitness

07.05.2017
Jste začátečník nebo už lehce nějaký ten čas cvičíte a nejste si jistí, jakou vlastně máte úroveň fitness? Každý dnes používá termíny “začátečník, pokročilý..”, ale jak máte vědět, do které skupiny patříte? Zkuste si tento jednoduchý test, který zvládnete v pohodlí domova (nebo domovské chodby) :-)

Online Fitness




Chcete-li nějaké vodítko při posuzování vaší aerobní kondice, zde je minimální standard: Zkuste si, jestli zvládnete vyjít pěti schodišť svým vlastním tempem bez zastavení s tím, že zábradlí používáte pouze pro balanc. Zkouška se může zdát příliš jednoduchá na to, aby byla užitečná, ale byly dny, kdy sofistikované cvičební testy dostupné v dnešní dobře zdaleka nebyly po ruce. Tehdy chirurgové použili tento test, aby zjistili, zda jsou jejich pacienti dotatečně zdraví, aby mohli podstoupit operaci plic. V moderních termínech mají lidé, kteří projdou pěti-poschoďovým testem maximální hodnoty příjmu kyslíku minimálně 20. Tato úroveň vám zajistí, že přežijete chirurgický zákrok a dokážete fungovat v každodenním životě, ale zdraví lidé by se měli věnovat cvičení tak, aby tuto úroveň zvládli překročit dvakrát nebo i třikrát.

 

Je nepravděpodobné, že by vás zdravotní klub požádal o použití schodišťového  testu pro sebehodnocení, ale mohli by dost dobře využít 30cm podložku nebo obyčejný schod k tomu, abyste mohli zhodnotit svou způsobilost. S trochou pomoci můžete to udělat sami. Požádejte někoho, aby vám hlídal čas a počítat za vás počet kroků, abyste se mohli plně soustředit na to, co děláte a nemuseli se zabývat počítáním.

Jak správně provádět zkoušku?
Startovní pozice je oběma nohama vedle sebe na zemi před schodem (či podložkou). Po odstartování zvedněte pravou nohu, stoupněte na schod a pak přidejte levou nohu nahoru, takže stojíte na schodu oběma nohama. Potom zase sundejte první pravou a pak levou nohu, a zase nahoru. Postupujte podle pokynů "nahoru, nahoru" a “dolů, dolů”, čímž dokončíte jeden krok. Opakujte rychlostí 24 kroků za minutu po dobu tří po sobě jdoucích minut. Pak si odpočiňte na křesle přesně jednu minutu, a teprve potom si změřte puls. Jakmile budete mít hotový výsledek, použijte standardy YMCA (viz tabulka níže), abyste zjistili, jak jste na tom.

 

 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru