Blog Online Fitness

Jsou umělá sladidla vhodná při hubnutí?
Rady, tipy, triky

Jsou umělá sladidla vhodná při hubnutí?

13.02.2019
Když se pustíme do hubnutí, tak zpravidla vyřazujeme sladké potraviny a potraviny, které obsahují bílý cukr. Chvíli to zvládáme, ale pak nám začne cukr a sladká chuť chybět a my často sáhneme po něčem sladkém nebo alespoň po sladidlu, které sladkou chuť navodí. Jsou ale tyto sladidla vhodná pro hubnutí?

 

Umělá sladidla jsou dvojího druhu, a to umělá a přírodní. Například sladidlo pocházející z rostliny stévie je přírodního původu, zatímco sacharin je sladidlo umělé. Existují také sladidla, která jsou mixem obojího. Tyto sladidla jsou především syntetického původu, ale obsahují složky z rostlinného zdroje, jako je například příměs ze stévie, sorbitol, nebo xylitol. Je samozřejmostí, že čím více přidaných látek ve sladidlu máme, tím se jedná o více chemickou potravinu, která v konečném důsledku nemusí být našemu organismu přínosem. Je proto velmi důležité, abychom četli etikety.

 

Nejčastějším důvodem, proč používáme umělá sladidla, je naše snaha o hubnutí a myslíme si, že umělé sladidlo je pro naši figuru daleko lepší, než klasický bílý cukr. Bohužel to není až tak snadné. Výsledky některých vědeckých studií, ukazují, že sladká chuť v ústech, vyvolává inzulinovou reakci, která vede ke zvýšenému ukládání sacharidů kolujících v krvi. Dále v těle dochází k inzulinovým reakcím, které způsobují nárůst chutí a k většímu pocitu hladu. Pokud máme slabší vůli, tak tento efekt vede k vyjezení ledničky a následnému přibírání. Další studie ukázaly, že zvýšená konzumace nápojů slazených umělými sladidly, vedla ke zvýšení tělesné hmotnosti.

 

Bohužel sladidla, ať už umělá, tak přírodní, nejsou při hubnutí vhodná, jelikož sladká chuť nás pokouší ke konzumaci dalšího jídla. Pokud se chceme do hubnutí pustit opravdu naplno, tak je vhodné, abychom vyřadily potraviny s bílým cukrem, ale také potraviny, které jsou slazeny umělými sladidly.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru