Blog Online Fitness

Jste opravdu alergičtí nebo jen chcete být?
Životní styl

Jste opravdu alergičtí nebo jen chcete být?

15.04.2016
Na našem skvělém portálu působím už nějaký ten pátek a občas se dostanu i k Vašim dotazům ohledně zdravého životního stylu. Vaše otázky jsou velmi různorodé, ale často mají společnou jednu věc – ALERGII. Píšete o alergii na mléko, na mouku, na cukr, na milion jiných věcí. Zkrátka, čtenář těchto dotazů zjistí, že naše společnost je silně alergická. Ale proč?

Online Fitness

Jsem v anti-alergické bublině?

Já sama na nic alergická zatím nejsem, a lidé v mém okolí jsou alergičtí buď jen na specifické silné alergeny (například ořechy), anebo jsou alergičtí maximálně tak na blbost. Chvíli jsem měla pocit, že mé okolí je úplně jiný svět, než ten, ve kterém žije zbytek alergické populace. Vždyť do svých cca 23 let jsem se setkala pouze s jedním člověkem alergickým na lepek. A nyní je na něj alergický každý druhý. Dala jsem se tedy na průzkum a ptala jsem se 13-ti alergiků, jak se u nich projevují jejich alergie. A výsledky mě vážně šokovaly!

 

Projevy “závažných“ alergií

Nejdříve mé otázky směřovaly k tomu, na co je daný člověk alergický a jak dlouho tuto alergií má. Většinou se objevovaly alergie na laktózu, lepek a pár jiných věcí jako pyl nebo již zmíněné ořechy, avšak laktóza a lepek byli favoriti. Většina dotazovaných také uvedla, že alergie se projevila v době puberty anebo v rané dospělosti. Puberta a nástup dospělosti je období, kdy naše tělo prochází změnou, kdy se dávají do pohybu rozbouřené hormony, a kdy začínáme přemýšlet o sobě a o své budoucnosti. Bohužel chemické pochody nejsou to jediné, co u některých začne šílet, rád se občas připojí i náš mozek. A právě tady nastává jádro problému.

 

Všichni mí alergici mluvili o své alergii jako o závažném problému, chvíli jsem měla pocit, že z kapky mléka půlka světa asi vymře. A co teprve takový rohlíček? Hotová genocida! Zkousla jsem obavy o naší budoucnosti a ptala se dále - ,,Jak se alergie projevuje?“ Kromě jedné slečny, které začne otékat hrdlo po spolknutí několika oříšků, tak zbytek měl projevy přímo banální! Nejčastěji nadýmání, menší průjem, pocit nafouknutí, slyšitelné bublaní v oblasti střev a podobně. Krom oříškové slečny, která na svou alergii přišla někdy v dětství díky koláče od babičky, tak zbytek “alergiků“ zkonzumovalo problémovou potravinu, nastaly zmíněné projevy a hned na to také návštěva lékaře, který provedl pár testů a sdělil svým pacientům, že daná potravina jím může způsobit problém v oblasti břicha. Tento výrok lékaře vyvolal u všech paniku o vlastní zdraví a vyloučení problémových potravin z jejich jídelníčků.

 

Kroutím hlavou ještě dneska

Po tomto malém průzkumu mám v alergiích zcela jasno a rozdělila jsem je do dvou skupin. Na pravé alergie, které u lidí způsobují závažné problémy, jako například u slečny alergické na oříšky a na pečovatelské alergie, které si lidé způsobují sami svou obavou o své zdraví.

 

Jistě mi všichni dáte za pravdu, že nadýmání, průjem a pocit nafouknutí jsou nepříjemné a mohou pokazit den, ale většinou se nejedná o nic závažného nebo dokonce smrtelného. Tyto příznaky vznikají díky nezvyku těla na dané látky a většinou nastávají, pokud člověk danou látku nějaký ten pátek nejí a po čase se jí nadlábne. Tělo si jednoduše odvyklo rutinní zpracování například laktózy a chvíli mu trvá, než na to opět přijde a nepříjemné pocity zmizí.

 

Tak co? Také trpíte alergií? Zkuste se znova zamyslet nad tím, jestli jde o pravou alergii, anebo o přehnanou péči o Vaše zdraví? Neztížili jste si zbytečně život? Pokud se u Vás tímto způsobem alergie projevují a neohrožují Vaše zdraví, pouze spouštějí nepříjemné pocity, tak pravděpodobně ani alergičtí nejste, jste jen opatrní. Zamyslete se, zda taková omezení opravdu stojí za to?!

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Online Fitness

 

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru