Blog Online Fitness

Mají geny vliv na obezitu a mohou ovlivnit hubnutí?
Životní styl

Mají geny vliv na obezitu a mohou ovlivnit hubnutí?

10.09.2018
V současné době se velmi často objevují diety, které nám pomohou zhubnout pomocí našich genů. Také často převládá názor, že pokud máme obézní rodiče, tak máme obezitu v genech a budeme také obézní. Podívejme se společně, zda geny mají něco společného s obezitou a hubnutím.

 

Nadváha a obezita se stala globálním zdravotním problémem současnosti. Podle světové zdravotnické organizace, má nadváhu zhruba 39% dospělých lidí v zemích EU, v samotném Německu jsou tyto čísla ještě vyšší a to až na 50%. Naše země za Německem moc nezaostává, jelikož podle zdravotnické organizace trpí nadváhou v České republice zhruba 41% dospělé populace. Důvodem takto vysokých čísel je především moderní životní styl, který je charakteristický nízkou fyzickou aktivitou a konzumací vysokokalorických potravin.

 

A právě od lidí s nadváhou, slýcháváme nejčastěji, že mají obezitu prostě v genech. Tito lidé se velmi často řídí rovnicí, která jim říká, že pokud měli rodiče nadváhu, tak ji budou mít automaticky taky. Geny jsou geny. Tento názor je ještě podpořen různými dietami, které slibují zázračné a rychle zhubnutí na základě genů a to téměř bez námahy. Jak to tedy je s těmi “geny obezity“?

 

Vztahem mezi geny a hubnutím se zabývá mnoho institucí po celém světě, které přinášejí nejrůznější výsledky. Na technické univerzitě v Mnichově (TUM) se na tyto studie zaměřili a porovnali 10 000 výzkumů, aby mohli určit jednoznačný závěr, zda geny ovlivňují obezitu.

 

Do současné doby bylo identifikováno zhruba 100 genů, které souvisí s indexem tělesné hmotnosti. Jedná se o geny, které určují, jak rychlý metabolismus máme nebo kam v těle se nám ukládá tuk. Lze tedy říct, že existují geny, které v konečném důsledku souvisí s váhou. Bohužel ještě nelze jasně říci, jak tyto geny fungují a jaké biologické mechanismy za nimi stojí.

 

 

Tým z TUM hodnotil přes 10 000 vědeckých studií, které se zabývaly vztahem mezi geny, obezitou a hubnutím. Zjistili, že k dnešnímu dni neexistují žádné znovu opakovatelné studie, které by vždy potvrdily vliv genů na obezitu. Tento poznatek nám říká, že nadváha není důvodem špatných genů. Pokud máme nadváhu a jsme bez zdravotních problémů, tak kila navíc jsou vlivem našeho špatného životního stylu.

 

Současně na TUM zjistili, že nelze aplikovat dietu na základě genů, které nemají výrazný vliv na trávení bílkovin, sacharidů nebo tuků. Dieta založena na našich genech je tedy hlavně reklamní tah.

 

Pokud chceme zhubnout a vytvarovat si postavu, tak je nutné, abychom zahodili všechny výmluvy a důvody, proč to nejde. Místo toho bychom měli naši energii zaměřit na sestavení výživného jídelníčku a provádění pravidelného pohybu. Pokud pomineme různé závažné nemoci a práci plastických chirurgů, tak zdravý životní styl je jedinou správnou a trvalou cestou ke krásné postavě.

 

 


Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru