Blog Online Fitness

Mýty a fakta o spánku
Životní styl

Mýty a fakta o spánku

11.09.2016
Pomůže nám k lepšímu usínání šálek teplého mléka, který nám dávala máma, když jsme nemohli usnout? Možná. K odpovědi se dostaneme v dalších řádcích tohoto článku. Existuje několik zvyků, které děláme automaticky, ale přitom nejsou ničím jiným než nepodloženými fámy. Přesto si hovíme v těchto myšlenkách v naději, že nám tyto zvyky a fámy skutečně pomohou ke kvalitnějšímu spánku.

 

 

Online Fitness

 

To, že by se měl spánek navodit snadno, se může zdát jako evoluční nutnost, a přitom se mnohým z nás často stává, že hluboký a klidný spánek je nepolapitelný jako slunečný den v Seattlu. A protože se mnozí z nás zoufale snaží dopočítat ovečky, sepsali jsme zde fakta a fikce abychom Vám v tom pomohli udělat jasno.

1. Sklenice teplého mléka Vám pomůže s usínáním

Mýtus

Základ tohoto mýtu vychází ze skutečnosti, že mléko je plné tryptofanu, aminokyseliny, která slouží jako prekurzor pro spánek vyvolávacího hormonu serotoninu. Ale je v tom malý háček. Aby se tryptofan přeměnil na serotonin, musí se dostat do mozku. Jediný způsob, jak by toho bylo možné dosáhnout je, že by tryptofan v tomto místě předstihl další aminokyseliny. Podle výzkumu bylo zjištěno, že potraviny s vysokým obsahem bílkovin (jako je mléko) znesnadňují tryptofanu proniknout do mozku. Naopak potraviny s vyšším obsahem sacharidů přístup do mozku ulehčují, tak bychom mohli zkombinovat mléko například s ovesnými vločkami, což by mohlo fungovat. S psychologického hlediska nám mléko může pomoci usnout, jelikož jej máme spojené právě s touto rutinou usínání.

2. Cvičení pozdě večer Vám pomůže rychleji usnout

Mýtus

Může nám to znít tak, že se před spaním unavíme a tak lépe usneme, ale pokud se zapotíte přibližně dvě hodiny před tím, než ulehnete, hladina adrenalinu a teplota tělesného jádra by mohla být příliš vysoká na to, aby Vám umožnila rychle usnout. Pokud máte čas na cvičení pouze po práci, zajistěte, abyste měli alespoň dvě hodiny na to vychladnout, než půjdete do postele, nebo 3-4 hodiny, pokud máte se spaním problémy.

3. Každý potřebuje 8 hodin spánku

Mýtus

Všichni víme, že je doporučováno 8 hodin spánku, ale ukázalo se, že to co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému. Některým lidem může bohatě stačit 6 hodin, zatímco jiní potřebují 9. 8 hodin je jen průměrným vodítkem. Jedním ze způsobů jak zjistit, jestli je Vašich 7 hodin dost, je, že usnete, jakmile se zaboříte hlavou do polštáře. Pokud je tomu tak, pravděpodobně nemáte dostatek spánku, jelikož u celkově odpočatých lidí, by mělo trvat asi 15 minut, než usnou. I když se Vaše číslo může lišit od čísla Vašeho kamaráda, co zůstává stejné je, že spánek by měl být Vaši prioritou.

4. Pokud se najíte pozdě večer, spánek to naruší

Záleží

Pokud jste zvyklí dát si před spaním lehčí svačinku, nemusí to nutně znamenat, že je to špatně. Usínání s kručícím žaludkem není příjemné a brání v usínání, a navíc Vás může hlad probudit uprostřed noci. Na druhou stranu, pokud se rozhodnete něco sníst, určitě by to nemělo být něco s vysokým obsahem cukru nebo tuku, což může buď prudce zvýšit a poté snížit hladinu krevního cukru a probudit Vás s hladovým žaludkem nebo bude Vaše tělo držet v režimu trávení, což také může spánek narušit.

5. Cvičení může spánek zlepšit

Za určitých okolností – Fakt

Cvičení může určitě pomoci s kvalitnějším spánkem, ale pokud se při cvičení nechcete zapotit pravidelně, nečekejte, že budete těžit z jeho výhod. Podle jedné studie, aerobní cvičení během dne jako je kardio, může zlepšit spánek, jen pokud jej provádíte pravidelně po dobu čtyř měsíců. Bylo zjištěno, že lidem s problémovým spánkem se jejich spánek nezlepšil, po jednom dni kardia.

6. Potraviny s obsahem hořčíku, mohou spánek zlepšit

Fakt

Podle studií bylo zjištěno, že u dospělých s nespavostí, kteří před spaním užívali hořčík v doplňcích stravy, se zlepšila kvalita jejich spánku tím, že se jejich spánek prodloužil a ráno se snadněji probouzeli. Nemusíte nutně investovat do doplňků stravy. Existuje spousta potravin, které obsahují tento sval-uvolňující minerál, například banány, avokádo, špenát a dýňová semínka

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru