Blog Online Fitness

Nebojíme se sacharidů! Přehled a rozdíly mezi komplexními sacharidy a cukry.
Rady, tipy, triky

Nebojíme se sacharidů! Přehled a rozdíly mezi komplexními sacharidy a cukry.

23.05.2018
Sacharidy se řadí společně s bílkovinami a tuky do kategorie makroživin, které bychom měli dodávat tělu, aby správně fungovalo. Avšak nejsou sacharidy jako sacharidy. Podívejme se společně na rozdělení dobrých – komplexních sacharidů a špatných – jednoduchých cukrů.

 

Komplexní sacharidy vs. cukry

Komplexní sacharidy neboli škroby jsou komplexní polysacharidy, které jsou tvořeny mnoha cukernými jednotkami. Právě mnoho cukerných jednotek zapříčiňuje pomalejší trávení těchto živin, které se následně dostávají pomaleji do krevního řečiště, a tím se prudce nezvyšuje hladina cukru v krvi – ovlivnění chutí a falešného hladu.

 

Rychlost zvýšení hladiny cukru v krvi se charakterizuje pomocí glykemického indexu. Zjednodušeně řečeno, tak hodnota glykemického indexu vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy z potravy přemění v trávicím traktu na glukózu, která se dostane do krevního oběhu. Čím je číslo glykemického indexu nižší, tím pomaleji se sacharidy přeměňují.

 

Je tedy již jasné, že komplexní sacharidy, které se přeměňují pomalu, tak mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Přesným opakem jsou jednoduché cukry, které se skládají jen z pár jednotek cukru, a tím pádem se velmi rychle rozkládají, dostávají se rychle a najednou do krve a nám vystřelí hladina krevního cukru. Tento děj snadno poznáme například po větším jídle, kdy máme chuť na nějakou sladkou tečku.

 

V kterých potravinách se vyskytují komplexní sacharidy?

Komplexní sacharidy nalezneme například v těchto potravinách:

Sladké brambory: 20g
Čočka: 59g
Fazole: 59g
Hrách: 62g
Kešu: 29g
Arašídy: 14g
Datle: 32g
Pekanové ořechy: 14g
Pistácie: 16g
Pohanka: 60g
Polenta: 70g
Ovesné vločky: 60g
Rýžové chlebíčky: 79g
Tmavý chléb celozrnný: 42g
Kvalitní těstoviny:  31g
Hnědá rýže: cca 75g
Bílá rýže: cca 75g

Obsah komplexních sacharidů je na 100g dané potraviny.

 

Vláknina

Mnoho komplexních sacharidů spadá do skupiny označované jako vláknina. Vláknina je složka potravy, která je rostlinného původu. Je pro nás nestravitelná, ale velmi prospěšná, jelikož nám napomáhá pročišťovat trávicí trakt, a zároveň na sebe navazuje vodu, díky které zvětšuje svůj objem, a my se následně cítíme déle sytí a nepřepadají nás chutě. Vláknina se vyskytuje například v zelenině, ovoci, luštěninách a obilovinách. Zkrátka se vyskytuje téměř ve všech potravinách rostlinného původu. Vlákninu bychom měli tedy konzumovat ve větším množství, aby naše trávení lépe fungovalo.

 

Komplexní sacharidy jsou pro tělo velmi prospěšné, nejen že zahánějí náhlý hlad, ale také minimalizují chutě na nezdravé potraviny a zároveň napomáhají pročišťovat trávicí trakt. Měli bychom konzumovat zhruba 2g sacharidů na 1 kilogram váhy.

 

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru