Blog Online Fitness

Nechci sportovat, nepotřebuji být ani vyrýsovaná. Proč bych měla dělat Fitness?
Životní styl

Nechci sportovat, nepotřebuji být ani vyrýsovaná. Proč bych měla dělat Fitness?

10.06.2017
Všichni máme v životě svoje priority. Můžete se potom setkat s větou „fitness není pro mě“. Já nicméně zastávám názor, že fitness je zcela nezbytnou částí života. A to pro každého. Protože ač vycházíme všichni ze stejného základu (cvičení), dostává nás to tam, kde individuálně chceme být. Na co všechno nám může být Fitness dobré?

Online Fitness

Moje heslo je „Fitness pro každého.“ A to hned ze dvou důvodů – jednak je mým cílem dělat svoje cvičení tak, aby začít mohl opravdu úplně každý. A za druhé je to proto, že každému může fitness přinést užitek. V každém ohledu života potřebujete jednu věc – své zdraví. A fitness je to, co vás udrží v kondici tak, abyste své tělo vnímali jako oporu, ne jako přítěž kde vás pořád něco bolí, píchá a nefunguje jak má. 


V denním životě se fitness hodí i v situacích, do kterých byste to absolutně neřekli. Třeba... návštěva veřejného wc

... myslím to smrtelně vážně, opravdu – na dámských toaletách jsem pochopila, jak moc důležité je být fit :D Nemusím vám myslím popisovat stav některých záchodů, kdy se toho sedátka opravdu ale vážně nechcete dotknout ani tou koulí toaleťáku (netřeba říkat že ten často chybí, takže byste musela obětovat ten jediný papírový kapesníček který potřebujete na jiný veledůležitý účel). Takže pokud prkénko není ve stavu, kdy na něj chcete položit citlivou kůži u intimních partií svého těla, co musíte udělat? Držet dřep! A pokud máte delší dobu na vykonání potřeby, máte taky delší workout.. To samé platí v lese, takže ano, tady se vám ty dřepy sejdou.

Osobně taky velmi poznám rozdíl i při tak obyčejné činnosti, jako je tahání nákupu do schodů. Především, když mi dojde objednávka mrazeného masa pro mého psa – kupuji mezi 19 – 21kg, a mé třetí patro jaksi postrádá výtah. Takže co mi zbývá? Vzít tašku s dvaceti kily, hodit to na záda a vynést to do bytu. A můžu vám říct, že kdybych necvičila a nevěděla jak správně držet dřep, záda, jaký mít celkový postoj těla a co (ne)dělat, tak jsem si už dávno odrovnala záda. Takto má pes radost a já příjemné zahřátí, kdy se lehce zadýchám a stehna mě po těch 3 patrech ještě ani nestihnou začít pálit. A dřív jsem měla problém vynést sebe a svou kabelku. Takže ano, samozřejmě, fitness se opravdu hodí.

A co když mi řeknete že tohle je mimo vaši situaci? Ano může být, proč ne – žijete bez zvířat, máte výtah, na veřejné wc si nosíte své prkýnko.. Jo, chápu, ne každý sdílí mé denní problémy. Ale i tak si trvám na tom, že vám pravidelné fitness na denním režimu může být k velkému užitku. 


Stačí jen, abyste se podívali na zajímavé věci kolem sebe. Co vás zaujme? Může to být tanec, nebo taky zajímavé a specifické věc, se kterými se setkáte a řeknete si „wooow, to je nádhera, to bych chtěla zkusit!“. Osobně jsem se například účastnila workshopu na závěsných kruzích, kdy máte velkou obruč zavěšenou od stropu na kterou se vyhoupnete, a pak na ní děláte různé krásné prvky. Vypadá to nádherně a elegantně, nicméně naprostá většina z lidí, kteří na kurz přišli, měli problém se na tu obruč vůbec dostat. Proč? Protože jednoduše neuměli používat své tělo.. Na obyčejný přítah potřebujete funkční bicepsy, tricepsy, zádové svaly a především bříško. Takže pokud nezvládnete udržet své tělo ani na natažených rukou, jednoduše se nebudete schopní dostat tam, kde chcete být. To jest na ten kruh. Takže celý kurz, celá disciplína je pro vás pasé, protože jste nikdy ani trošku necvičili a neumíte kontrolovat své tělo. A jediné řešení je začít to dělat – ať už na tom kruhu, nebo prvně pomocí bodyweight cviků, kdy shodíte přebytečná kila pokud jich je moc, a posílíte svaly, které vás budou schopné udržet. Nicméně je velká škoda že se budete cítit nemotorní, neohrabaní, nešikovní a uzavře se vám možnost něco nového zkusit. Přitom by stačilo jen trošku se sebou něco dělat, a garantuju vám, že to při takových příležitostech okamžitě poznáte.

Další věcí je třeba plavání na loďce – kolik žen zvládne chvíli pádlovat? Proč pořád otravovat chlapa, nemůžete jet na vodu samy nebo s kamarádkou? Je to krásná relaxující činnost, která jen vyžaduje schopnost používat své tělo. A pokud jste slabé a nikdy jste nic nedělaly, tohle si neužijete. Nebo víkendová akce v lanovém centru, šplhání po stěně, výlet na kole, lezení po stromě když chcete třešně a je to trochu vysoko...

Je velká škoda jak často potkávám lidi, kteří nechali určitého hobby jen proto, že na to jednoduše neměli fyzičku. Přitom ono stačí tak málo abyste se dostali do formy – víte jak často cvičím já? 12 – 15 minut denně. Víc ani omylem, protože je to zbytečné a pak na to ani nemám čas. Patnáct minut stačí, ale musíte vědět, jak cvičit. Pokud tomu věnujete těch pouhých pár minut denně, dostanete se na úroveň, kdy si můžete dovolit se na své tělo spolehnout. A víte, že když vás najednou zaujme jakýkoli typ tance, sportu nebo pohybový způsob trávení volného času, že si můžete dovolit se na daný kurz či aktivitu přihlásit a říct si „To zvládnu.“

A další benefit toho, proč být v kondici neustále je ten, že je to prostě boží :) Nemusíte řešit hubnutí do plavek, svatbu kamarádky (nebo svoji), příležitost kdy chcete příteli udělat striptýz nebo hezký set fotek. Vypadáte prostě dobře, cítíte se dobře a víte, že se na to můžete spolehnout. Není to dost dobrý důvod, proč se denně věnovat pár minut Fitness? :-)

 

 

Elen Šarmanová 


Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru