Blog Online Fitness

Nejez dietně, jez správně!
Životní styl

Nejez dietně, jez správně!

22.05.2016
Diety vidíme všude kolem nás, časopisy, webové stránky, televize a dokonce i naše kamarádka nám doporučuje ověřenou dietu. Říkáme si, zda trápit se dietou je vážně ta jediná cesta k dokonalému tělu? NE, NENÍ! Nemusíme držet diety, abychom byly krásné, stačí pouze jíst správné potraviny.

Online Fitness

 

Proč diety nefungují?

Je to úplně prosté a jednoduché. Naše tělo potřebuje ke svému správnému fungování nějaké ty živiny, nějaké ty vitamíny a dokonce i nějaké ty kilojouly. Pokud držíme dietu, tak mu odebíráme téměř vše. Nejíme sacharidy, nejíme tuky, někdy ani nejíme. A co na to chudák tělo? Je zmatené a zjišťuje, co se s námi děje, proč nejíme, proč nedodáváme živiny? Naše tělo bohužel neví, že chceme mít 55 kilogramů, že chceme vypadat dobře v plavkách a že chceme nosit velikosti S a XS. Bohužel jsou lidská těla naprogramovaná pro přežití, ne pro parádu. A my, když dietujeme pro krásu, tak si tělo myslí, že jsme v nějaké krizi, v nějaké těžké situaci, někde na pustém ostrově, kde nemáme jídlo. A tak začneme ještě více ukládat.

 

I když jíme velmi málo a zpočátku kila shazujeme, tak si akorát škodíme, protože naše tělo spotřebovává pouze úplné minimum živin, které potřebuje k životu a zbytek ukládá. Ano, my sice něco zhubneme, ale nechceme přeci dietovat do konce života, a tak po čase začneme jíst běžné porce. A co na to tělo? Stále pracuje v krizovém módu, a jakmile mu dodáme o trochu více jídla, tak tělíčko opět spotřebuje své minimum, které potřebuje a zbytek si uloží na později, kdyby zase byla krize. Takže? Tloustneme!

Online Fitness

Tak jak je to správně?

Správné není držet dietu, správné je mít zdravý životní styl, a pokud už potřebujeme odebrat nějaké to kilo navíc, tak musíme přidat pohyb. No jo, zdravý životní styl, to slyšíme odevšad, ale co to znamená? Dodržovat správný životní styl není žádná věda, stačí se držet pár ověřených pravidel. Samozřejmě, že každé tělo je jiné, každému sedí trochu jiný životní styl, ale podstata je vždy stejná.

 

Základní pravidla zdravého životního stylu

1. Jíst pravidelně

2. Vypít minimálně 2 litry vody, v létě i více

3. Mít dostatek pohybu

4. Vyhýbat se sladkostem, přesmaženým dobrotám a slaným pochutinám

5. Vařit si vlastní jídlo z kvalitních surovin

 

Pokud budeme dodržovat těchto pět pravidel, tak naše hmotnost půjde dolů, ale pokud chceme tělíčku ještě více pomoci s hubnutím, tak musíme přemýšlet kdy, jaké živiny jíme. Musíme mít jasno, které potraviny jsou spíše sacharidové, které bílkovinové a které tukové. Ty sacharidové (celozrnné pečivo, brambory, rýže, těstoviny, ovoce, atd.) jíme hlavně dopoledne, kdy naše tělíčko spaluje o trochu více, jelikož v dopoledních hodinách je většina z nás více aktivní, díky práce, školy nebo dětem. V odpolední a večerních hodinách máme už většinu dne za sebou a naše tělíčka pomalu přecházejí do klidového režimu. Nejsme tak aktivní a tělu se už taky nechce tak efektivně rozkládat potrava, a proto je vhodné k večeru jíst spíše bílkovinové potraviny (maso, mléčné výrobky, vejce, atd.).

 

Vykašlete se na diety, jsou akorát k našemu mučení. Je mnohem snazší a efektivnější, když jíme pravidelně vyváženou a zdravou stravu. Ano, můžeme si občas pomoci snížením obsahu sacharidů v jídelníčku, ale neměla by to být trvalá změna. Náš jídelníček by měl být stále v základech stejný, aby nedocházelo k jojo efektu. A když chceme hubnutí ještě více urychlit, tak se začneme prostě více hýbat. 

 

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Online Fitness

 

       

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru