Blog Online Fitness

Neovladatelná chuť na sladké. Jak se ji zbavit?
Životní styl

Neovladatelná chuť na sladké. Jak se ji zbavit?

02.06.2016
Závislost na cukru je již dobře známým faktem. Jak se zbavit tohoto špatného zlozvyku a držet se zdravé výživy? Pocit stagnace od první minuty po probuzení. Pocit potřeby pořádného šálku kávy, nebo dvou každý den. Pocit nadýmáni. To vše jsou příznaky, které by se mohly objevit při malé dovolené bez cukru.

 

 

Online Fitness

 

Nejste sami, kdo těmito příznaky trpí, když nedodáte tělu svou potřebnou dávku cukrů.  Američané spotřebovávají o 30% více potravin s obsahem cukru, než tomu bylo před třemi desítkami let.

Cukr je opravdu návykový. Když ho jíme, máme pocit euforie, a pak se najednou necítíme dobře a přepadne nás únava, někdy také třes. Poté sáhneme samozřejmě po dalším. Zní Vám to povědomě? Co kdybychom se té závislosti mohli zbavit? Mohla by nám k tomu pomoct odvykací kúra, ale nebojte, není to tak těžké jak se zdá. Můžeme odvykací cyklus rozdělit pouze na 3 dny a postupovat podle plánu níže.

1. Ujistěte se, že jste si odvykací kúru naplánovali na pravý čas

 Vyberte si ty dny za sebou, kdy máte jednoduchý program. To proto, že jako nežádoucí účinky se mohou objevit bolesti hlavy a pocity slabosti a mrzutosti. Zkuste začít během víkendu, kdy nemáte žádné akční plány a můžete v klidu relaxovat.

2. Potřebujeme vědět, čemu se při odvykání vyhnout během tří dnů

 Vyhneme se pšenici a dalším obilovinám, alkoholu, a všech forem přidaného cukru. Pozor na záludné zdroje jako jsou rajčatové omáčky, salátové zálivky a marinády. Měli byste také (dočasně!) vypustit ovoce a mléčné výrobky. V tomto případě se jedná o zdravé potraviny, a my je opět zařadíme zpět ve čtvrtém dni, ale během odvykání nejsou vhodné, jelikož jsou plné cukrů a mohlo by pro nás být obtížnější v kúře uspět. Naopak jíst můžeme zdroje bílkovin jako vejce, kuřecí/krutí maso, tempeh, tofu, také spoustu zeleniny a zdravé zdroje tuků, jako jsou ořechy, ořechová másla, olivový, řepkový, kokosový olej a avokádo. Můžete použít tuk v boji proti chuti na sladké. Například byste mohli mít vejce a avokádo na snídani, Obrovský salát z barevné zeleniny s 1-2 lžičkami olivového oleje a kuřecím masem k obědu, a tempeh s restovanou brokolicí na česneku k večeři. To už nezní tak bídně.

3. Udělejme něco navíc.

 Po třech dnech se postupně vrátíme zpět ke zdravým cukrům, začneme s jablkem a porci mléčných výrobků každý den. Dále přidávejte více ovoce a trochu po trošce přidávejte zpět komplexní sacharidy, více mléčných výrobků a dokonce i víno a hořkou čokoládu. To pomůže uspokojit Vaše chuťové buňky.

Po této odvykací kúře byste už neměli mít tak neovladatelnou chuť na sladké. Za 2-4 týdny můžete kúru zopakovat.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru