Blog Online Fitness

Paleo stravování
Životní styl

Paleo stravování

07.12.2017
Víme, že hubnutí a formování postavy je nejen o cvičení, ale také velmi o jídle. Abychom byli zdraví, správně nastartovali metabolismus a shazovali, tak bychom si měli vybrat životní styl, který nám opravdu sedí. Dnes se podíváme na stravování Paleo.

Online Fitness

Paleotické stravování dostalo svůj název po období paleolitu, jelikož se velmi inspiruje způsoby stravování, které byly v té době pravděpodobně běžné. Toto období trvalo přibližně 3 miliony let a lidem nebylo známo zemědělství, ale pouze lov a sběr.

 

V čem stravování spočívá?

Paleo stravování počítá s tím, že člověk dnešní doby nemá natolik vyvinuté zažívací ústrojí, aby bylo pro něj vhodné jíst produkty vzniklé ze zemědělství a zpracované pomocí chemie. Pokud bychom chtěli přejít na paleo stravu, tak výrazně musíme omezit v našem jídelníčků potraviny jako jsou různé obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko, sýry, zpracované potraviny a podobně. Naopak konzumujeme velké množství tuků, který je obsažen například v avokádu, kokosovém oleji, olivovém oleji, máslu nebo sádlu. Dále konzumujeme velké množství bílkovin, které se skládá převážně z masa, ryb a vajec.

 

Rozpory

Paleo stravování má své zastánce i odpůrce. Mnoho lidem toto stravování dokonale sedí, jelikož jim nastartovalo metabolismus, upravilo trávení a pomohlo k psychické pohodě. Avšak další strana tvrdí, že může tento druh stravování způsobit zdravotní potíže. Kde je tedy pravda? No samozřejmě, že všude. Každý člověk je jiný, někdo může sníst cokoliv a nepřibere, někdo přibírá i ze vzduchu, mnoho z nás má nejrůznější alergie, a jiní je zase nemají. Jinak řečeno, každý z nás je unikát, a proto každému sedí něco trochu jiného. Paleo stravování zapadá přesně do tohoto modelu, kdy někomu vyhovuje a jinému zase ne. Je potřeba si na vlastní kůži vyzkoušet, co je pro naše tělo to správné.

 

Palo mýty

Ohledně paleo stravování vzniklo velice mnoho mýtů, které se snaží tento způsob života poškodit a znechutit jej. Pojďme si některé tyto mýty vyvrátit.

 

Pravěký člověk se dožíval pouze 30 let

Ano, statistika mluví jasně – průměrná doba života byla zhruba 30 let. A pravděpodobně je tento údaj také správný, ale víme proč? V době kamenné nebyla žádná zdravotní péče, a tudíž docházelo k vysoké úmrtnosti již při porodu. Bohužel když průměrujeme délku života šťastnějších jedinců s úmrtnosti novorozenců, tak se nikdy nemůžeme dostat do vysokých čísel. Kromě toho dané době nedocházelo k úmrtí hlavně kvůli stravování, ale převážně kvůli nebezpečí v dané době.

 

Jíme jenom maso

Maso je skvělým zdrojem bílkovin a v paleo stravování má svou důležitou roli, avšak paleo není pouze o mase. Nemusíme jíst k snídani maso, k obědu maso a k večeři také maso. V paleo stravování jde převážně o vyváženost, kdy musíme do jídelníčku zařadit také zeleninu, ovoce a zdravé tuky.

 

Je finančně náročné

Paleo stravování je stejně finančně náročné jako běžné stravování. Avšak lidé, kteří se stravují tímto způsobem, tak dbají na kvalitu potravin, které jedí. Kvalitní potraviny, ať už pro paleo jídelníček nebo běžný jídelníček jsou bohužel dražší, než jídlo, které obsahuje hromadu chemie a dochucovadel.

 

Paleo je jednostranné a nudné

Většina z nás se stravuje bez přemýšlení, snažíme se připravovat jídla, která jsou snadná, rychlá, levná a hlavně bez námahy. A proto si většina z nás vyhlídne několik základních surovin, které používáme stále dokola. U paleo stravování dochází k redukci mnoha naších navyklých surovin a my náhle máme pocit, že jíme pouze tři jídla dokola. Při paleo stravování je možné konzumovat mnoho různých a mnoho skvělých surovin, ale nad vařením je nutné trochu přemýšlet. Jakmile nad jídlem začneme přemýšlet, tak objevíme zcela nový požitek z jeho konzumace.

 

Paleo stravování, může být pro mnoho z nás skvělým přítelem. Tak co? Vyzkoušíte jej?

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

 

 

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Nahoru