Blog Online Fitness

Posiluješ jednu partii a čekáš, že ji zhubneš? Špatně!
Rady, tipy, triky

Posiluješ jednu partii a čekáš, že ji zhubneš? Špatně!

07.04.2019
Zadek a nohy vypadají dobře, ruce a hrudník taky. Jen se zbavit toho špeku na břiše a jsme plně spokojení. Tak budeme cvičit více břicho a jistě tím zhubneme v oblasti bříška. Taky si tohle říkáte? Bohužel je to úplně ŠPATNĚ!

 

V poslední době se objevují čím dál více články a obrázky, které hlásají, že budeme mít štíhlý zadek, štíhlé břicho, štíhlé ruce,… pokud budeme cvičit cviky na danou partii. Bohužel se jedná pouze o krásné titulky, které nás mají nalákat.

 

Lokální hubnutí - Mýtus, který kolem pravdy ani nešel!

Hubnutí v jedné jediné partii tím, že budeme danou partii cvičit. Tohoto efektu lze dosáhnout pouze jediným způsobem, a tím je liposukce, kdy dojde k odsátí tuku z dané partie. Bohužel pro většinu z nás, kteří jsme se rozhodli zhubnout tuk přirozenou cestou bez pomoci chirurgů, tak lokální hubnutí není možné.

 

Proč to nejde?

Odpověď na tuto otázku je: genetika. Naše genetika totiž určuje, odkud naše tělo bude odbourávat tukové zásoby. V našich genech máme zakódováno, z jakých partií se postupně bude tuk odbourávat a přes to bohužel nejede vlak a my se s touto postupností musíme smířit.

 

Avšak to neznamená, abychom se úplně vykašlali na cvičení břicha, zadku nebo paží. Jakýmkoliv cvičením spalujeme energii, která následně tělu chybí, a tělo musí sáhnout do tukových zásob = hubnutí. Zároveň však posilujeme svaly dané partie, které následně sílí, rostou (mírně, kulturisty nebudeme) a tvarují se. A přesně kvůli tvarování je vhodné posilovat například zadeček, nohy, záda nebo i břicho a ruce.

A co ty všechny vychytávky?

Všichni známe vychytávky, jako jsou například různé hubnoucí gely, obalování potravinářskou fólií nebo drahé zeštíhlující legíny. Ach ta reklama. Bohužel to s hubnutím nemá nic společného. Všechny tyto “vychytávky“ nám pomohou pouze k lepšímu propocení dané partie, zbavíme danou partii většího množství vody, jelikož naše pokožka nemůže správně dýchat. S hubnutím to, ale nemá nic moc společného, spíše nic, než moc.

 

Tak jak máme sakra zhubnout to břicho?

Pokud chceme zhubnout břicho, tak musíme prostě ZHUBNOUT. Nic jiného nám nepomůže. Musíme se zaměřit na správný jídelníček a pravidelný pohyb. Vytvořit kalorický deficit, který donutí naše tělo spalovat z tukových zásob – ano, bohužel z tukových zásob, které si tělo samo vybere. Ale pokud nám vydrží pevná vůle a odhodlání, tak časem dojde i na ty partie, které nás trápí nejvíce.

 

Pokud tě zajímá, co je to kalorický deficit, a jak funguje v praxi, tak koukni na náš další článek.

 

Ing. Kateřina Škrlová 

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru