Blog Online Fitness

Potraviny a plodnost
Životní styl

Potraviny a plodnost

29.02.2016
Zdravé tělo ne jen správně funguje, ale zvyšujete pravděpodobnost početí, zdravého těhotenství i zdravého dítěte a neodělitelnou částí zdravého životního stylu je zdravá a vyvážená strava.

online fitness

Vaše strava by před otěhotněním, během těhotenství a kojení měla obsahovat VŠECHNY potřebné makronutrienty (sacharidy, bílkoviny a tuky). Ne nadarmo se říká, zdravá matka - zdravý plod. Ano sice je spousta věcí, které, bohužel, neovlivníme, ale je spousta věcí, které ovlivnit můžeme, a na tyto ovlivnitelné proměnné bych se ráda zaměřila.

Kyselina listová

Jistě jste to slyšeli, četli mnohokrát, ale vskutku, je to tak, kyselina listová je velmi důležitá složka potravy pro správný vývoj plodu, především jeho nervové soustavy.
Kyselina listová (nebo také folát) se řadí mezi vitamíny skupiny B. Z nejnovějších výzkumů vyplývá, že by ženy plánující těhotenství (zejména pak 3 měsíce před otěhotněním) a těhotné měli konzumovat 400-1000 mikrogramů k.listové denně.
 
Sója
 
Internetem poslední dobou projela vlna negativních názorů na problematiku sóji. Jak to tedy je? Bohužel a upřímně Vám řeknu, že to se nikdy nedozvíme. Bohužel žijeme v konzumní době, kterou řídí peníze a nikdy se nedozvíte, jestli to čím nás média krmí je pravda či ne. Je proto si třeba udělat vlastní názor, ten můj je tady - všeho moc škodí. Když si dáte párkrát týdně sóju, tofu, sojové výrobky asi to mít zásadní vliv nebude. Když jí budete jíst denně a děkolikrát, je možné, že se nějáké negativní vlivy ukážou, ale to je dle mého názoru u všeho. (Např. lidi co jí maso několikrát denně, celý týden, také mají následné potéže typu dna, překyselení organismu apod.)
Faktem je, že sója obsahuje fytoestrogeny, které mohou ovlivnit hladinu estrogenu v těle (ženský pohlavní hormon). Některé americké studie uvádí, že muži konzumující větší množství sóji měli problémy s plodností. Nicméně v Asijských zemích je sója na denním pořádku a nevypadá, že by měli problémy s plodností. Faktem, ale je, že zde davají přednost kvalitním sojovým potravinám (tempeh, miso aj.) ne "sojovému mléku, sojové zmrzlině" apod. Což také jistě stojí vzít v potaz.
 
Pozor na sladké
 
Jak je známo, ženy mají velmi zajímavý vztah k jídlu, především sladkému. Příklad z praxe, muž má "depku" jde se s kamarády napít ke sportu, žena se přejí čokoládou či zmrzlinou. :-P
Sladká jídla a jídla s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů (cukrů) mají vysoký glykemický index, což v podstatě znamená, že tělem tyto potraviny rychle tráví a rychle zvyšují hladinu krevního cukru, tělo vyrábí velké množství inzulinu (hormon, který snižuje hladinu cukru obsaženého v krvi), což je pro tělo obrovská zátěž. Pokud jíte jídla s vysokým glykemickým indexem často, nutíte svoje tělo (především slinivku) pracovat neustále "přesčas" aby všechen cukr, odbouralo. Jenže tělo je přizpůsobivá potvůrka, takže se může stát, že buňky přestanou na inzulín reagovat a vzniká inzulinová rezistence (tzv. diabetes mellitus typ 2). Následkem je tey zvýšená hladiny cukru v krvi, která může vést k poškozování drobných cév (např. v oku, ledvinách).
Potraviny s nižším glykemickým indexem (např. výrobky bohaté na vlákninu) podporují dobré zdraví, je proto dobré je jíst denně v přiměřené míře.
 
online fitness
 
PÁR TIPŮ KTERÉ BY NEMĚLI VE VAŠEM JÍDELNÍČKU CHYBĚT
 
Rukola
 
Rukola je skvělá univerzální listová zelenina, která se hodí i do nevšednách kombinací (např. s grepem, mangem apod.)
Proč?
- Je výborným zrojem kyseliny listové
- zroj vitamínů A, C, K
- podporuje vývoj kostí - obsahuje vápník (Ca), hořčík (Mg), fosfor (P) a mangan (Mn)
 
Chřest
 
Proč?
- obsahuje velké množství kyseliny listové
- obsahuje glutathion (antioxidant)
- obsahuje rutin (látka příznivě působící na plodnost, antioxidant)
 
Pohanka
 
Proč?
- obsahuje celou škálu vitamínů sk. B
- pomáhá snižovat hladinu inzulinu
- vysoké množství vlákniny
- obsahuje zinek (Zn)
 
Olivový olej
 
Řadí se mezi nejzdravější tuky vůbec.
Proč?
- snižuje riziko vzniku inzulinové rezistence
- obsah fenolů (snižuje oxidativní stres -> zabraňuje poškození stěn cév)
 
Paprika - koření
 
Proč?
- vysoký obsah železa (Fe), vitamínu C, A
- obsahuje vitamín E a B6
 
Psyllium
 
Proč?
- obsahuje vysoký obsah vlákniny, čímž reguluje stolici a čistí trávící ústrojí
- navozuje pocyt nasycení
- odstraňuje z těla toxiny
 

Monika Šotlíková
befitbehealthy.blog.cz/
Redaktorka OnlineFitness.cz

online fitness

online fitness

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru