Blog Online Fitness

Proč je mrtvý tah jedním z nejlepších cviků pro hubnutí?
Fitness

Proč je mrtvý tah jedním z nejlepších cviků pro hubnutí?

18.01.2017
Hubnutí je většinou běh na dlouhou trať. Jíme zdravé jídlo, pravidelně posilujeme a ještě častěji máme kardio trénink. Jelikož jsme nepřibrali přes, nemůžeme očekávat, že zhubneme přes noc. Naštěstí existuje pár zkratek, které nám pomohou hubnutí urychlit a hlavně zefektivnit. A mrtvý tah, je jednou z těchto zkratek.

Online Fitness

Co je mrtvý tah?

Mrtvý tah neboli Deadlift je posilovací cvik, při kterém se zapojují největší svaly v těle. Tento cvik rozvíjí svaly vzpřimovače páteře, zádové svaly, trapézy, ale také i hýžďové svaly, přední stranu stehen a zadní stranu stehen. Jeden pohyb, kterým zapojíme téměř celé tělo. No není to skvělé?

 

Provedení

Mrtvý tah má několik různých provedení, ale všechny vycházejí ze standartního cviku. Cvik začíná v podřepu s chodidly na šířku ramen, v rukou držíme velkou činku, nebo jednoruční činky. Pro domácí posilování lze použít například láhve s vodou. S výdechem a zpevněnými zády a břichem se začneme pomalu zvedat do stoje. Páteř nesmí být prohnutá ani skrčená. Činky se pomalu zvedají pod pas. Nezapomínejte na to, že záda musí být vždy rovná!

 

 

Proč je tak skvělý?

Někteří z nás již tuší, proč je tento cvik tak úžasný. Při jeho správném provedení využíváme největší svaly v těle. Nejen, že používáme téměř celé tělo, ale také tímto cvikem zrychlujeme náš metabolismus. Pokud zabudujeme tento cvik do každého tréninku, tak budeme snadno posilovat spodní i horní polovinu těla a zároveň pálit kalorie. Tento cvik provádějte při každém tréninku ve třech kolech po 12 opakování.

 

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru