Blog Online Fitness

Proč je občas tak těžké vstávat?
Životní styl

Proč je občas tak těžké vstávat?

02.01.2022
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.

 

Vše je o spánkovém cyklu a …

Během spánku dochází k přirozeným cyklům, kdy se střídá REM a non-REM fáze spánku. REM spánek je doba, kdy dochází k rychlému očnímu pohybu a lidé během této doby sní. Opakem je non-REM spánek, kdy se oči nepohybují téměř vůbec, a člověk se nachází v hlubokém spánku. Střídání cyklů znázorňuje následující graf.

 

Pokud máte štěstí a probudíte se během REM fáze, vstáváte plně probuzení a s dostatkem energie. Občas se ale probudíte v non-REM fázi, kdy jsou utlumeny mozkové funkce a dochází k spánkové setrvačnosti. Během spánkové setrvačnosti jsou vaše reakce opožděné a jsou snížené rozhodovací schopnosti. Z tohoto důvodu bychom neměli během spánkové setrvačnosti dělat důležitá rozhodnutí. Tento stav trvá zhruba 1 – 2 hodiny po probuzení.

 

 

… a o kortizolu

Tělo má svůj pevný rytmus spánku a bdění. Díky tomuto mechanismu dochází k únavě, usínání, spánku a následně k přirozenému probuzení. Před přirozeným probuzením, nastartuje tělo chemické procesy, kdy dochází k vyplavování kortizolu do krve. Kortizol je jeden ze stresových hormonů a slouží ke zvýšení pohotovosti organismu a zvýšení hladiny cukru v krvi, čímž mozek a svaly dostávají palivo a jsou připraveny k akci. Pokud se probudíte během nárůstu kortizolu a vstanete, budete celé dopoledne čilí a plní energie. Naopak při probuzení před výrazným vyplavováním kortizolu do krve, dochází k nechuti vstávat a během rána již nedojde k vystřelení kortizolu na maximum – pocítíte únavu. Tento jev se může dít také opačně, když nárůst kortizolu přeležíte a nevstanete. Budete se následně cítit ospalí, i když jste měli více spánku, než potřebujete.

 

Jak se naučit vstávat, když nejste ranní ptáče?

Rozhodně nevstávejte na sílu. Vaše tělo je zvyklé na určitý režim a podle něj probíhají veškeré chemické procesy v těle. Pokud se rozhodnete, že najednou budete vstávat o hodinu dříve, než se přirozeně budíte, pravděpodobně si zažijete několik prvních týdnů peklo. Každému tělu trvá určitou dobu, než se přizpůsobí a zvykne si nový životní rytmus. Než nastane tohle přizpůsobení, tak ranní vstávání mnoho lidí vzdá. Pokud se chcete vstávat dříve, vyzkoušejte metodu pozvolného přivykání. Vstávejte postupně zhruba o 15 minut dříve, než jste přirozeně zvyklí. Vstát o 15 minut dříve bude pro vás daleko příjemnější, než vstát hned o hodinu dříve. Jakmile si přivyknete na první zkrácení, opět vstaňte o 15 minut dříve. Tento postup opakujte, dokud se nedostanete na ranní hodinu, kterou potřebujete.

 

Ing. Kateřina Škrlová, Ph.D.

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Reference:

[1] Understanding Sleep for Optimal Recovery & Productivity by Travis Cooper - Mobility, Preparation, Recovery & Injury - Catalyst Athletics - Olympic Weightlifting. Olympic Weightlifting: Catalyst Athletics [online]. Copyright © [cit. 30.12.2021]. Dostupné z: https://www.catalystathletics.com/article/1845/Understanding-Sleep-for-Optimal-Recovery-Productivity/

 

[2]  FARRIMOND, Stuart. Žijte svůj nejlepší život: 219 vědecky podložených důvodů, proč přehodnotit svůj denní režim. Přeložil Světlana PAVLÍKOVÁ. Praha: Euromedia Group, 2021. Esence. ISBN 978-80-242-7667-0.

 

[3] Cortisol: What It Does & How To Regulate Cortisol Levels. WebMD - Better information. Better health. [online]. Copyright © 2020 WebMD, LLC. All rights reserved. [cit. 30.12.2021]. Dostupné z: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-cortisol

Další články

Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Životní styl
ONFIT30: Intenzivní měsíční program do plavek startuje už 25. května
ONFIT30: Intenzivní měsíční program do plavek startuje už 25. května
Myslíte si, že do plavkové sezóny už zbývá málo času na zásadnější změnu postavy? V ONFIT30: Intenzivním měsíčním programu do plavek si opravdu máknete a vytvarujete postavu do plavek!
Čtěte více
Nahoru