Blog Online Fitness

Pryč s chemií - přírodní spalovače, které nastartují tvůj metabolismus
Rady, tipy, triky

Pryč s chemií - přírodní spalovače, které nastartují tvůj metabolismus

13.11.2015
Dnes se společně podívejme na spalovače. Na obchodním trhu se suplementy se nachází celá řada spalovačů a jiných přípravků na hubnutí. Většina z nás některé i zkoušela. Vždyť to zní lákavě! Sním pilulku a budu hubená, aleluja! Škoda, že to tak nefunguje. Většina spalovačů, ke kterým se běžný smrtelník může v obchodě dostat, jsou drahé pilulky, které většinou obsahují běžné látky z levnějších potravin, akorát v chemické podobě. A to je hlavním důvodem, proč je lepší se těmto “lentilkám“ vyhnout.

 

online fitness

Proč?

Člověk, který žije ve městě a nemá svou vlastní zahrádku, tak do sebe bohužel láduje dostatek chemie, která je obsažena v potravinách. Většina z nás chce žít zdravým životním stylem – cvičíme, jíme vitamíny, omezujeme cukry a čteme články o tom, jak být ještě více zdraví. A pak půjdeme a koupíme si další chemii, která nám údajně pomůže být fit? Zapomeňte na to! Pokud chceme najít pomocníka při hubnutí, zkusme se inspirovat tím nejlepším – přírodou.

Koloběh v přírodě funguje dlouho, je zaběhnutý a zřejmě i chytře vymyšlený, když nám i jiným organismům dává život. Avšak skoro pokaždé, kdy je příroda zasáhnutá chemií od člověka, tak pomalu umírá. Naštěstí se z většiny našich katastrof vzpamatuje, je mocná, ale to my nejsme. My se nadbytečnou chemií pouze pomalu likvidujeme. Jak by také ne? Nejsme k tomu vyvinutí. V přírodě také nenajdeme zvířecí chemiky, kteří by si v laboratoři míchali své lektvary.

 

Přírodní spalovače

Na internetu naleznete spousty informací o potravinách, které napomáhají hubnutí. Většinou se jedná o účinné antioxidanty, které náš organismus obohatí o vitamíny a minerály. Lze tyto potraviny konzumovat samostatně, ale kdo by si dal na svačinu dvě chilli papričky a zakousl je citronem? Dále máme přidávat zdravé potraviny do vařených jídel. Bohužel u většiny potravin platí, že když je povaříte, tak většinu vitamínu vypaříte. Tak jak připravit nějaké ty spalovače a nakopávače?

Snažte se vymýšlet recepty, které budou obsahovat potraviny, které spalují, dále potraviny, které alespoň částečně zasytí a hlavně nezapomenout na potraviny, které dodají energii. Odbornými slovy: spalovač + vláknina/bílkoviny + pomalé sacharidy/bílkoviny = úspěch.

 

Smoothie

Jedná se o čerstvý nápoj z ovoce nebo zeleniny. Jeho příprava je opravdu snadná. Naházíte do mixéru ovoce nebo zeleninu, kterou máte rádi a zalijete trochou vody nebo mléka. Tak zkuste smoothie, které spaluje.

Ananasové smoothie

Potřebujeme: 1ks ananasu, 1ks citrónu, 1ks salátové okurky, trochu máty

Ananas a okurku oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme společně se šťávou z citrónu a mátou.

Zázvorové smoothie

Potřebujeme: 1ks banánu, 1ks jablka, 2 centimetry zázvoru, ½ citronu, 1 lžička medu

Vše oloupeme, jablko zbavíme jadřince a vše rozmixujeme.

 

Zdravé nápoje

K dalším účinným spalovačům patří všelijaké zdravé nápoje. Různé čaje, šťávy nebo limonády.

Křenová medicína

Potřebujeme: 100g křenu, 4ks citrónů, 3 lžíce medu, 3 lžičky skořice, ½ lžičky perníkového koření, kousek zázvoru

Vše důkladně očistěte a oloupejte, z citrónů vymačkejte šťávu a vše rozmixujte. Tento nápoj konzumujte před každým cvičením a větším jídlem.

Jablečný ničitel

Potřebujeme: 2ks jablek, 2ks citrónu, 1ks chilli papričky (nebo ½ lžičky mletého chilli), 300ml teplé vody

Jablka i citróny oloupeme, papričku zbavíme semínek a vše rozmixujeme s teplou vodou.

online fitness

 

Spalovací kašička

Opět se jedná o různé kombinace ovoce a zeleniny, ale taková kašička by nám měla nahradit jedno menší jídlo za den – nejlépe svačinku před tréninkem. Abychom neměli hned hlad, tak je dobré přidat k ovoci různá semínka – chia, len, dýně, sezam a plno jiných. Většina semínek obsahuje dostatek vlákniny a jiné zdravé složky.

Grep zabiják

Potřebujeme: 1ks grepu, 1ks banánu, 1 lžička chia semínek, ½ lžičky skořice

Grep a banán nakrájíme na malé kousky, přidáme chia i skořici a vidličkou vše rozmačkáme na kaši. Kaši necháme 10 minut odstát, aby chia semínka nabobtnala. 

online fitness

 

Kolem sebe máme spousty dostupných potravin, které nám mohou nahradit chemické spalovače. Ano, zní to velmi lákavě, že sníme pilulku a okamžitě budeme hubení. Nebudeme, svá kila jsme nenabrali přes noc, tak nemůžeme čekat, že je shodíme přes noc. Musíme pravidelně cvičit, správně se stravovat a hlavně se na sebe v zrcadle usmívat, protože ať jsme jako proutek nebo jako kulička, pořád jsme to my, kteří dokážeme vše, co si vezmeme do hlavy. :-)

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

online fitness

online fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru