Blog Online Fitness

Rozdíl mezi Fitness-Barbie a domácím dříčem
Životní styl

Rozdíl mezi Fitness-Barbie a domácím dříčem

23.04.2017
Z moderního chození do posilovny je dnes pro ženy spíš trend, než opravdová chuť na sobě makat. Moje kamarádka mě zkritizovala za můj postoj ke cvičení - dle ní to beru příliš vážně a jedu na maximum, přičemž holky se nechtějí zrovna zpotit a už vůbec ne se namáhat. A měla pravdu.

Online Fitness

 

Většina dnešních holek se chodí do fitka spíš ukázat a pokecat s kamarádkou, než makat. Ze zkušeností vím, jak se slečny zabývají spíš tím, jestli mají legíny dobře padnoucí k nové podprsence než kolik zvedají, a to aby se jim náhodou nerozházel úhledý pony-tail je přednější než dobře provedený cvik. Čím víc narůstá povědomí o cvičení, tím víc se z fitka stala jakási společenská záležitost, jejíž původní smysl se tak nějak vytratil. Neříkám samozřejmě pro všechny, ale pro hodně holek bohužel ano. Ty z nás které to myslí vážně se tam chodí zrušit, zlepšit, odcvičit si svoje a odškrtnout si dobře provedený trénink. Ten zbytek – ten tam chodí ukázat nové Adidasky a pokecat při trošce snahy „něco dělat.“ A to je taky důvod, proč beru ty, kteří cvičí doma s mnohem větším respektem.


Jen pro začátek podotýkám – neshazuju ty, které si do fitka chodí oddřít svoje, taky jsem byla rok závislá na posilovně a vím, že jsem se rozhodně neflákala a dávala do toho 110%. A holky které to takto mají taky velmi dobře vědí, o čem tady píšu.. Takže s plným respektem k těm, co ve fitku makají, bych se ráda zmínila o častém rozdílu mezi domácím cvičením a cvičením ve fitku.


Holky které makají doma musejí mít nutně mnohem silnější motivaci, odhodlání a schopnost organizace. Ve fitku už jste, takže tam nebudete pít kafe a k tomu stroji si teda zajdete. Ať už tam taháte tři nebo patnáct kilo, něco děláte, a to vám většinou stačí jako zadostiučinění. Tahle práce v principu „dokopala jsem se k tomu“ je způsobená prostředím, a stačilo do toho fitka dojít. To, že na to máte čas a peníze je druhá věc. Ti co si svých peněz a času více vází a nepotřebují se ukazkovat před druhými se spoléhají na tréninky online, což ovšem vyžaduje mnohem více odhodlání. Doma vás nikdo netlačí, nikdo neurčuje kdy máte začít, jestli jste to odjela celé, neflákala se a jestli máte dobrou formu. Doma si vše musíte hlídat samy, být samy sobě trenérem, koučem i kolegou. Je to práce pro ty, které to myslí opravdu vážně. Pokud jdete do fitka, řešíte oblečení, vlasy, make-up, všechno. Klasicky – jste mezi lidma, chcete vypadat normálně. Pokud ale cvičíte doma, tak je vám tohle všeho u pr...stu na noze. Protože doma jste jen vy a váš trénink. A taky proto se můžete podstatně víc odvázat a zrušit, protože hej, tady po vás nikdo blbě nekouká když u toho moc funíte, potíte se nebo nadáváte. Vaše podložka to všechno zvládne a víc vás nemusí zajímat. Natáhnete si staré triko, partnerovy trenky a vlasy hodíte do culíku, toť vše co potřebujete. Takže ano, cvičení doma je mnohem víc upřímné, protože tam jedete sama pro sebe. Ne pro kamarádku, ne pro trenéra, ne pro toho hezkého klučinu co tamhle zvedá benchpress. Cvičíte pro sebe, protože nikdo jiný tam není, na koho dělat dojem, o koho se zajímat. A tohle vás může buď rozhodit a demotivovat, protože vám chybí dostatek nakopnutí ve stylu „teď musím“, a nebo naopak dostat do stavu, kdy jedete opravdu na maximum. Přiznejme si to – pokud ve fitku zaberete jen proto, že je někdo kolem, je to falešné a hrané, takže ze sebe nedostanete maximum. Je mi jedno jak moc to bolí a jak moc si myslíte že dřete, pokud do toho nejdete předem na sto desest procent, nedáte tomu ani z poloviny svých sil. Já když jdu cvičit tak jsem připravená se zrušit, a zvedám se z podložky až tehdy, kdy se třepu a vím, že „další klik už nedám“, protože tohle jsem si poprvé řekla při těch posledních 10. Tak vím teď už to teda fakt nedám :D Ale věřte mi, že pokud si u zvedání stíháte povídat o nejlepším vzoru na umělé nehty, opravdu nejedete na své maximum... 

Takže proč toto píšu.. Ne, nemá to být útočný článek na hezké slečny ve fitku, protože mě vlastně vůbec ale vůbec netrápí. Nemá to být tedy zaměřené proti nikomu, ač to tak vypadá. Naopak. Tento článek je pro všechny z vás, které si během dne řeknou „teď jdu na to“, natáhnou podložku, zapnou svůj workout na PC, pustí stopky a jdou do toho.. a když zkončí, tak se zadýchané a vyřízené zvednou z podložky a řeknou si „dala jsem to.“ Pro vás všechny je tento článek, jako poděkování za to, že jste a že cvičíte samy pro sebe. 

A vy co jste se poznaly v těch fit-barbies, neberte si to zle, já proti vám vlastně ani vůbec nic nemám :) Jen prosím uvolněte ty stroje když si tam bude chtít někdo opravdu zacvičit :P  

 

S pravidelnou dávkou vašeho fitness humoru a dobré vůle


Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru