Blog Online Fitness

Spánek, nejlepší regenerace pro tělo i mysl
Životní styl

Spánek, nejlepší regenerace pro tělo i mysl

11.05.2016
Všichni víme, že spánek je důležitý. Podle studií, vynechání spánku může zvýšit riziko nachlazení, emociálního vypětí, a dokonce větší náchylnost k vážným zdravotním problémům, jako je cukrovka a srdeční choroby. Není to jen těch osm hodin, které jsou dobré pro naše tělo.

Online Fitness

 

 Co si nemusíme uvědomovat je, že některé části mozku, zvláště ty, které jsou zapojené do učení a zpracovávání informací a emocí, pracují více, zatímco spíme, než když jsme vzhůru.

Co dalšího naše tělo a mysl dělá, zatímco spíme?

Zlepšuje se nálada

Říká se, že život je emocionální zážitek. Spánek reguluje naše emoce. Když spíme, náš mozek aktivuje své sféry zodpovědné za regulaci stresu a emocí, potom tyto emoce třídí tak, abychom je v budoucnu uměli lépe zvládnout. Pokud nechodíte spát pravidelně, emoce se nemusí uspořádat správně. To by mohl být důvod, proč jsou spánek a nálada spolu propojeny, navíc nedostatek spánku souvisí i s depresemi.

Utváří se vzpomínky

Abychom si mohli dobře zapamatovat naše zkušenosti, musíme aktivně zabudovat naše znalosti a zkušenosti do paměti. To se děje, právě když spíme.

Zlepšuje se kreativita

Náš mozek musí celý den řešit plno věcí, to co se naučíme, slyšíme, řešíme. To vše jsou aktivní a příchozí informace, které získáváme. Byli bychom tím vším přesyceni, kdybychom neměli čas vypnout a zpracovat všechny tyto informace. Když spíme, náš mozek prochází vše, co se v ten den stalo, a vyhodnocuje, kam to uloží. Toto zpracování je důležité, jelikož to může vést ke kreativnímu myšlení a řešení problémů. Dostali jste někdy nápad, nebo udělali rozhodnutí, které jste nemohli vyřešit, druhý den po probuzení? Poděkujte posteli.

Pomáhá nám ke štíhlé postavě

Nebyli bychom daleko od pravdy, kdybychom řekli, že budeme tlustí, líní a hloupí, pokud nebudeme dostatečně spát. I když víme, že spánek je životně důležitý pro energii, tak on přímo ovlivňuje hormony v našem těle, které regulují chuť k jídlu, což může mít vliv na naši váhu. Když budete vzhůru celou noc, naše tělo to bude brát jako stres a bude produkovat stresový hormon kortizol. Přebytek kortizolu může vést k tukovým zásobám kolem břišní oblasti, který je nebezpečnější než tuk v jiných částech těla. Můžeme říct, že spánek je nejdůležitější pro naše lepší, zdravé tělo a mysl.

Pomáhá budovat svaly

Víme, že odpočinkové dny jsou důležité, ale pokud bereme cvičení vážně, měli bychom vzít vážně i to, jak strávíme noc. Spánek je klíčový pro základní vlastnosti hojení a obnovení buněk. V hluboké fázi spánku, se uvolňuje růstový hormon, který pomáhá obnovit poškozenou tkáň a přispívá k silnějším svalům.

 

Silvie Sher
https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru