Blog Online Fitness

Tabata trénink, který ti pomůže zničit přebytečný tuk na celém těle!
Fitness

Tabata trénink, který ti pomůže zničit přebytečný tuk na celém těle!

08.04.2018
20 sekund makáš a 10 sekund odpočíváš. 4 minuty, které tě dokáží dostat do lepší formy. A to se vyplatí, tak si vyzkoušej tenhle skvělý tabata trénink.

 

 

Co je tabata?

Tabata je kardiovaskulární trénink, který velmi rychle zlepšuje výkonnost. Princip je velmi jednoduchý – 20 sekund se naplno provádí cvik, 10 sekund je pauza. To celé se opakuje 8x.
Největší přednosti Tabaty je, že rozvíjí jak anaerobní, tak i aerobní metabolický systém zároveň, což se u většiny běžných cvičení vylučuje a také funguje jako efektivní spalování tuků. (Studie Dr. Tabata prokázaly, že vysokointenzivní intervalový trénink spaluje tuk lépe než aerobní aktivity v pomalejším rovnoměrném tempu.) Díky této metodě se zvyšuje prokrvení cvičených svalových partií, což umožňuje jejich lepší zásobení živinami a následný růst.

 

Trénink

Tabata trénink je postavena na opakování cviku na určitou partii. V tomto tréninku budeme opakovat v jedné tabatě vždy dva cviky na stejnou partii, kdy budeme cviky pravidelně střídat. Celkem takto odcvičíme 4 kola tabaty.

 

  

 

Tabata – břicho

Břicho procvičíme podle základních principů tabaty, kdy začneme s prvním cvikem, který opakujeme po dobu 20 sekund, následně si dáme 10 sekund pauzu a odjedeme cvik číslo dvě, opět po dobu 20 sekund. Cviky takto střídáme, dokud nemáme celou tabatu hotovou.

 

Cvik 1 - Přítahy ke špičkám

Lehneme si na zem, zvedneme nohy a s výdechem přitáhneme hrudník k nohám, rukama se snažíme dostat ke špičkám. Pokud je pro nás cvik moc obtížný, tak se zvedáme tolik, kolik zvládneme.

Cvik 2 – Přítah kolene ve vzporu

Zaujmeme výchozí polohu ve vzporu, s výdechem přitáhneme levé koleno pod hrudník, vrátíme jej zpět a opět přitáhneme levé koleno směrem ven k loktu. Následně nohy vystřídáme.

 

Tabata – Ruce

Cvik 1 – Kliky

Zaujmeme výchozí pozici v kliku, s nádechem spustíme hrudník k zemi, ale nepokládáme jej. S výdechem se opět zvedáme do výchozí pozice. Pokud je pro nás těžký pánský klik, tak položíme kolena na zem a provádíme dámskou variantu.

Cvik 2 – Z loktů na dlaně

Zaujmeme výchozí pozici v kliku a s nádechem položíme jeden loket na zem a následně druhý, s výdechem se postupně zvedneme opět na dlaně. Nezapomínáme střídat ruce. Pokud je pro nás cvik moc obtížný, tak jako výchozí pozici si zvolíme dámský klik s koleny na zemi.

 

Online Fitness

 

 

Tabata – Zadek

Cvik 1 – Příšlapy

Postavíme se do mírného podřepu, zpevníme celé tělo a uděláme menší úkrok do strany. Váhu máme celou dobu na stojné noze. Přitáhneme nohu zpět a opakujeme v co nejrychlejším tempu. V prvním intervalu tabaty cvičíme levou nohu. Následně odcvičíme druhý cvik (zanožování) a ve třetím intervalu nohy vystřídáme.

Cvik 2 – Zanožování

Postavíme se rovně, můžeme se opřít rukou o stěnu a s výdechem zanožíme nohu, co nejvíce nahoru. S nádechem ji přitáhneme zpět. Pohyb provádíme pomalu, ale plynule. Dbáme na zpevněný trup těla, a abychom se nepředkláněli. V druhém intervalu tabaty zanožujeme stejnou nohu, kterou jsme přišlapovali v prvním intervalu.

 

Tabata – Kardio

Cvik 1 - Příšlapy

Zaujmeme pozici ve vzporu, zpevníme břicho a s výdechem přitáhneme jednu nohu k dlani. S nádechem ji vrátíme zpět a pokračujeme druhou. Pokud by byl pro nás cvik moc snadný, tak můžeme přeskakovat z nohy na nohu.

Cvik 2 - Přískoky

Zaujmeme pozici ve vzporu, zpevníme břicho a s výdechem přiskočíme oběma nohama ke dlaním. S nádechem odskočíme zase zpět. Pokud by byl pro nás cvik moc náročný, tak nepřiskakujeme úplně ke dlaním, ale pouze k břichu.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru