Blog Online Fitness

Tyhle tři věci dělá špatně každý začátečník! Neděláte je i vy?
Rady, tipy, triky

Tyhle tři věci dělá špatně každý začátečník! Neděláte je i vy?

01.03.2017
Fitness je dnes omýláno z mnoha směrů, v mnoha článcích a médiích. Každý dnes může cvičit, a je škoda, když se začátečníci nechají odradit klasickými nepříjemnostmi. Pojďme si ukázat tři základní chyby, které nováčky od jejich úmyslu cvičit často odradí!

Začínat s fitness není jednoduché, obzvlášť pokud nejsme přirození sportovci či atleti nebo nemáme se cvičením moho zkušeností. Při cestě ke své fit postavě a zdravému životnímu stylu nás všechny čekají úskalí spojené s naší vlastní individualitou, kterým se nevyhneme. Nicméně jsou obecné věci, které se dějí každému a kterým se vyhnout můžeme! Nedejte se nachytat a dejte si na tyto tři základní chyby pozor!

 

1. Nedejte se odradit špatným učitelem – najděte si svého kouče!

Dnes je hodně lektorů, kteří učí, jak cvičit či posilovat, protahovat se nebo hubnout / nabírat svalovinu. A to je dobře! Každý jsme individuální a každému sedne jiný přístup, jiný typ, jiný člověk. V dnešní době si můžeme lektory vybírat, proto vám radím, dejte si na čas a hledejte člověka, který vám jednoduše sedne! Já jsem vyrostla na slečně, která je příjemná, lidská, často se směje a prošla si svým peklem, takže je vidět, že dozrála do opravdové osobnosti. Její rady, videa a články jsou pro mě osobní, věřím jí a vím, že když trénuju dle ní, funguje to! Jelikož jsem s fitness začala po porodu, v době kdy jsem byla na dně svých sil a nevěřila že kdy udělám dřep, potřebovala jsem najít člověka, který by mluvil „ke mně“. A tato slečna na mě jednoduše zapůsobila. Prošla jsem si posilovnou a všemi styly a způsoby cvičení co jich znám, a zhodnotila jsem, že i po dvou letech zkušeností jsem na tom nejlíp, když cvičím podle ní. Protože jsem zjistila, že můj vlastní způsob který jsem si našla po měsících denní dřiny na stylu pokus-omyl, mě přivedl přesně na ten způsob cvičení, který ona učí. A stejným způsobem také učím vás, kdo mě sledujete na OnlineFitness. Takže pokud se vám můj způsob komunikace líbí a cvičení se mnou je vám příjemné, super! Pokud ne, nevadí – najděte si jiného z našich trenérů! Někomu vyhovuje víc ječivý a drsnější styl, potřebuje aby na něho cvičitel šel tvrdě a odpočty na něj prakticky křičel jako na vojně... A někdo je zase jako já a raději si zanadává, zasměje, několikrát třeba spadne a bere to s humorem protože proč se stresovat :-) ... a nasadí stejnou motivaci, jako jiný potřebuje u drsnějšího trenéra. Já jsem pohodář, sice velmi precizní, důsledný a disciplinovaný pedant, ale pohodář. Takže to je třeba základní rozdíl mezi trenéry, ale vy jich budete vnímat mnohem více a určitě si najděte toho, kdo vám sedne se vším všudy a od toho se nechce vést, inspirovat a motivovat!

Online Fitness

2. Nebuďte v tom sami – zatáhněte do cvičení také přítele nebo kamarádku!

Každý ví, že motivace a zvyky se budují mnohem lépe, když podnikáte ve dvou. Mně hodně pomáhá přítel, který sám cvičí, věnuje se sebeobraně a všemu, co mě fascinuje a baví. Takže se navzájem motivujeme, cvičíme spolu, navazujeme jednotlivé tréninky, sdílíme informace, články a vitaminy po náročném cvičení :D Takže ano, ve dvou se to lépe táhne. Nebýt mého přítele, některé dny třeba cvičení vynechám, nebo se nehecnu tolik. Ale když vidíte toho druhého že i přes únavu jde, vytáhne podložku, sandbag, pustí hudbu a jede tabatu.. tak se prostě přidáte. Je samozřejmě ideální když je to partner, a pokud ne, najděte si komplice! Kamarádku, sourozence nebo toho sympatického kolegu z fitka. Seznamte se, přidejte se do FB skupin, dejte si seznamku na společné chození na bazén nebo běhání. Jednoduše – spojte síly s tím druhým a spolu se budete mnohem lépe motivovat! 

 

3. Nesbírejte informace odevšad a odnikud – najděte si kvalitní zdroj!

Ano já vím, já vím.. Jste začátečníci, netušíte odkud začít a komu nebo čemu věřit. Cvičit každý den nebo radši ne, jíst maso nebo být vegetarián, zvedat železo nebo pracovat jen s vlastní váhou, cukr je špatný nebo vlastně dobrý, a jak dlouho že jsme to měli dělat to kardio? Klid zlato klid, neřeš to tolik. Je tisíce lidí a tisíce názorů. Ano samozřejmě, měla by být nějaká pravda a nějaká fakta. Jenže pravda je, že se nemůžete opírat jen o jednu konkrétní informaci a zakládat na ní celý systém. Naše těla jinak fungují, jinak pracují a mají jiné potřeby, a na tohle musíte myslet a brát to v potaz. Dávejte pozor na své pocity a pochody vlastního těla! Já třeba nejsem zrovna ideální příklad – na večer jím hodně sladké, nikdy nesnídám, chodím spát ve tři ráno a když cvičím, tak do úmoru. A je mi skvěle. Našla jsem způsob, jaký mému tělu vyhovuje a který pro mě funguje tak, že jsem zdravá a spokojená, bez ohledu na to, co říkají ostatní. Je mi jasné že tohle nemůžu radit ostatním – kdyby kterýkoli z mých přátel žil týden mým stylem, nebylo by mu zrovna fajn, protože jeho tělo má jiné požadavky a reaguje jinak. Takže hlavní věc je ta, že musíte najít člověka, který funguje na podobném principu jako vy a rozumí tedy vašim potřebám! Zkušený trenér tohle chápe a nebude vám nutit tipy a triky které jsou obecné nebo „zaručené“, protože si moc dobře uvědomuje, že pro vás tohle vůbec ale vůbec fungovat nemusí. Takže hledejte tam, kde se cítíte dobře!

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Nahoru