Blog Online Fitness

Upouštění větrů anebo prdění a jeho kladný vliv na naše zdraví
Životní styl

Upouštění větrů anebo prdění a jeho kladný vliv na naše zdraví

23.05.2017
Pokud jste se někdy cítili trapně nebo vás někdo ztrapňoval za to, že jste si prdli, jednoduše řekněte, že jste zdraví. Jaký vliv má "upouštění větrů" na naše zdraví? Základní věci, o kterých moc lidí mluvit nechce, ale přitom je známe všichni :-)

 Online Fitness

Ok uznávám, prdění není zrovna nejvíce okouzlující způsob, jak zlepšit nebo posoudit naše zdraví, nicméně svědčí o zdravém, dobře fungujícím trávicím systému a vyvážené úrovni střevních bakterií.

Dle stránek věnovaných prdění (ano i takové weby opravdu jsou) se klasický prd skládá z těchto složek:

9% dusík

21% vodík

9% oxid uhličitý

7% methan

4% kyslík

1% hydrogen sulfid (kvůli tomuhle to smrdí)

 

Americké studie doporučují, aby lidé upouštěli větry 5 – 10x denně, další udávají číslo 14. Většina prdů se objevuje, když spíme. Potraviny, o kterých je známo, že způsobují plynatost mají vysoký podíl sacharidů, jako jsou fazole, artyčoky, mléčné výrobky, sladké brambory, oves, ořechy, sója a pšenice. Abyste přestali prdět, museli byste jíst pouze rafinovaný cukr, a o tom myslím netřeba diskutovat. 


Zajímavý fakt
Navzdory tomu co se naše společnost snaží předkládat, ženy prdí stejně tak často jako muži. Studie na americkém webu dokonce poukazuje na fakt, že když ženy konzumují stejné množství stejného typu jídla, mají více koncentrované a smradlavé prdy než muži.


Nezávisle na tom proč nebo jak často prdíme, zde je pár důvodů že je to pro nás dobré a zdravé.

 

Redukce nadýmání
Nadýmání je způsobeno nahromaděním plynu ve střevě, které se uvolňuje. Nadýmání může samozřejmě způsobovat různé zdravotní potíže, přes obvyklé nepohodlí a nafouknuté střeva až po bolesti a dlouhotrvající potíže. Pokud jste schopní pravidelně prdět, víte že vaše tělo funguje jak má a je zdravé.

 

Pomáhá nám balancovat dietu
Upouštění větrů vám může pomoci rozhodnout, jestli je vaše stravování vyvážené či nikoli. To je možné díky tomu, že vaše tělo reaguje na různou stravu různým způsobem. Například pokud jíte hodně červeného masa, vaše prdy budou více smrdět. Pokud jíte hodně cukru, budete prdět více ale prdy budou mít neutrální odér.

 

Snižuje bolesti břicha
Pokud se snažíte zadržovat větry, způsobujete si bolesti v podbřišku a také možné zdravotní komplikace. Každý rozumný člověk (netřeba na to mít bílý plášť) vám řekne, že je třeba upouštět větry, abyste bolesti předešli nebo ji odstranili. Pokud vám nejde si prdnout ale cítíte nadýmavou bolest, můžete jemně masírovat břicho abyste tělu pomohli posunout vzduch skrz trávicí systém. Tohle se taktéž dělá u malých štěňat nebo dětí.

 

Udržuje zdravé tlusté střevo
Zadržování větrů nebo snaha jakkoli kontrolovat jejich vypouštění může ublížit vašemu tenkému střevu a zanítit hemeroidy. Lidé kteří mají problémy s tlustým střevem dostanou od lékaře vzácnou radu – nezadržujte prdy. Je tedy nejlepší upouštět plyny tehdy, kdy potřebujete.

 

Čichat vlastní prdy je zdravé
Taky jsem se tomu podivila, nicméně hydrogen sulfide, který naše vnitřnosti během trávení produkují mohou předcházet mitochondriálnímu poničení našich buněk. Tohle slouží jako prevence pro vznik mrtvice, onemocnění srdce a artritidy.

 

Plynatost nám může poukázat na alergie na jídlo

To, jak často prdíme nám může být vodítkem k tomu, jestli máme alergii na určitý typ jídla, jako například intoleranci na laktózu nebo onemocnění žaludku. Při těchto nemocech budeme po určitém typu jídla více prdět.

 

Je to jednoduše příjemné
Jakkoli se tu tohoto budete smát, všichni musíme uznat, že se cítíme dobře když si dobře prdneme. Vedle toho, snažit se zadržovat prdění nám může způsobit jen bolest, nepříjemné pocity a podrážděnost, a myslím, že opravdu nikdo nepotřebujeme ani jedno z toho


Pokud máte přesto pocit, že prdíte až příliš a rádi byste to omezili, zkuste se v první řadě zaměřit na to, jestli netrpíte určitým druhem alergie či nesnášenlivosti na jídlo. Potom existuje pár základní rad, jako je pomalé jedení a pořádné žvýkání potravy a vyhýbání se slazeným syceným nápojům a sladidlům. Při plynatosti také samozřejmě pomáhá pravidelné cvičení :-)

A jinak se jednoduše můžete ujistit, že jakkoli jsme krásní, inteligentní a skvělí, pořád jsme jen lidi a prdíme, smrkáme, kýcháme a ráno vypadáme jako z filmu o Zombie Apocalypse (alespoň já tedy ano). A hlavně – pokud často prdíte, můžete si pogratulovat. Máte zdravé zažívání a to je něco, za co máme být vděční. 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru