Blog Online Fitness

Věděli jste, že vaši váhu může sabotovat i vaše podvědomí?
Životní styl

Věděli jste, že vaši váhu může sabotovat i vaše podvědomí?

28.10.2017
Usilujete už nějakou dobu nebo možná i několik let o vysněnou postavu a pořád se vám to nedaří, ač se snažíte sebevíce? Co v dnešní době způsobuje problémy s váhou?

Online Fitness

 

V první řadě je to to, že jsme někde po cestě pozbyli opravdový vztah k jídlu. Jíme ve stresu, většina toho co sníme se za jídlo ani nedá považovat, a nebo to jsou věci, které našemu tělu příliš neprospívají.

V druhé řadě, ne méně důležité, jsou to naše myšlenky a emoce, které se nám při jídle honí hlavou.

 

"Mám to sníst?" ; "Nejez to!"; "Cítím se provinile, protože jsem to snědl/a"; "Nechápu jak jsem to mohla všechno sníst"

 

Pojďte si společně se mnou odpovědět na pár následujících otázek. Odpovědi na otázky si sepište.

Kdy se změnil můj postoj k jídlu? 

Kam zmizela radost z jídla?

Z jakého důvodu nejím v klidu?

Jaká je sekundární výhoda mé váhy? Co mi přináší za výhodu (y), kterou bych bez ní neměl/a?

 

Tato otázka je velmi důležitá, protože odpověď na ní může být klíčem k pochopení problému. Mnohdy si lidé neuvědomují, že za tím, že nemohou zhubnout je například to, že kdyby zhubli, museli by s manželem nebo manželkou chodit po horách, což je nebaví a tak zůstávají v zacyklení, protože je to pro ně pohodlnější. Je to taková naše zóny jistoty. A náš mozek plní rozkazy podvědomí.

 

A také si odpovězte, čím by byl nový stav nevyhovující?

Např.: musela bych si koupit nové oblečení a nemám na to peníze.

Zamyslete se nad svými odpověďmi a sepište si, co byste chtěli na místo těchto vašich přesvědčení.

 

Jezte a užívejte si to! Dopřávejte svému tělu zdravé věci. Zaslouží si to za to, jak vám denně slouží. Vězte, že náš mozek a jeho limity se dají přeprogramovat, když budete chtít.

 

Součástí našeho mozku a limbického systému je AMYGDALA, která velmi výrazně reaguje při negativních emocích a spouští naše pocity strachu, stresu apod. Co je důležité říct, že tento náš požární detektor při pocitu stresu spouští produkci tzv. "stresových hormonů", adrenalinu a kortizolu.

 

Stejný stav může vyvolat i pouhý špatný pocit z toho, že se zrovna nevlezeme do svého oblíbeného oblečení a začneme KONTROLOVAT, co jíme. Naše nepohodlí spouští reakci útok&útěk a produkci zmíněných hormonů, to znamená, že celé naše tělo soustřeďuje svou energii na tvorbu stresových hormonů a nějaké trávení právě snězeného jídla se odsouvá do pozadí.

 

Proto mnoho lidí, kteří mají problémy se svou váhou, často říkají "tloustnu jen z toho, že se na jídlo podívám" nebo "tloustnu ze vzduchu" atd.

 

Jelikož naše podvědomí je velmi vnímavé na tyto stresové reakce a přesvědčení, které si sebou vláčíme jako těžkou kouli u nohy, pilně plní naše požadavky a my opravdu tloustneme!

 

Ale nezoufejte, se všemi svými přesvědčeními se dá zatočit a zbavit se jich.:-) Jedním z nejdůležitějších bodů je jejich uvědomění a postupné odbourávání.

A teď dost teorie a pojďme se pustit také do praxe ;-) Tato metoda se dá použít na cokoliv. Dnes s ní budeme pracovat v rámci snížení váhy.

 

  •  Stanovení cíle

Bodem číslo jedna je stanovení cíle. Pozor! U stanovení cíle je důležité si vybrat takový cíl, který nebude příliš malý (nedostatečná motivace), ale ani příliš velký. Vždy si dávejte reálné cíle! (Cílem nemusí být pouze číslo na váze, ale může to být také vaše představa, jak byste chtěli vypadat))

A teď se sami sebe zeptejte, jak poznám, že jsem svého cíle dosáhl/a?

Co uvidíte, uslyšíte a pocítíte, když daného cíle dosáhnete?

(u této otázky si hezky udělejte pohodlí, klidně zavřete oči a popusťte uzdu představivosti, vše si pěkně prociťte, jaký je to pocit? Jak se cítíte s vaší novou váhou? Co vám na vaši novou váhu říká partner, přátelé, rodina a hlavně vy sami? Zapamatujte si to, bude Vás to motivovat)

  • Zdroje

(pod pojmem zdroje si nepředstavujte pouze peníze, mohou to být také přátelé, rodina atd.)

Co nebo koho potřebujete pro dosažení cíle?

Máte to už? / Jestliže ne, jak to získáte?

  • Kroky

Zvolte si kroky, jak svého cíle chcete dosáhnout. Co vše pro to chcete udělat? Co jste ochotni udělat?

Např.: Jsem ochotna/ý cvičit denně půl hodinu. Změním stravu. Budu jíst ve větší pohodě, nebudu se u jídla honit.

  • Termín

Toto je velmi důležitý bod, vždy si u stanovení cíle musíme dát termín, do kdy toho chceme dosáhnout. Bez tohoto bodu je stanovení si cíle v podstatě k ničemu a je odkládáno do nekonečna.

 

Tak směle do toho ;-)

Držím palce všem odhodlaným udělat první krok a vytrvat. Budu ráda i za případné zprávy nebo emaily, jak se vám dílo daří.

 

Veronika Holišová

www.veronikaholisova.cz

Trenérka OnlineFitness.cz

 

 

 

Další články

Životní styl
Proč je občas tak těžké vstávat?
Proč je občas tak těžké vstávat?
Když každý den v roce vstanete o hodinu dříve, než jste zvyklí, získáte tím 365 hodin navíc = 15 dnů navíc. Spousta volného času, viďte? Vstát o hodinu dříve je však snazší teoreticky, než prakticky, a proto se podíváme, proč se vám tak těžko vstává a jak s ranním vstáváním lépe pracovat.
Čtěte více
Životní styl
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Sauna: Jak vám může pomoci zůstat zdraví
Také v zimě hledáte způsoby, jak se zahřát? Sauna je tím ideálním místem. Nenajdeme tam sice teplé moře, ale má řadu výhod. Milovníci saunování vědí, že střídání tepla a chladu pomáhá relaxovat, posilovat imunitu a zlepšovat sportovní výkonnost. Proč je sauna zdravá pro naše tělo se dozvíte v dnešním článku.
Čtěte více
Nahoru