Blog Online Fitness

10 nejlepších potravin jako zdroj vlákniny
Rady, tipy, triky

10 nejlepších potravin jako zdroj vlákniny

15.10.2017
Díky modernímu stravování se většině z nás nedostává jedné z nejdůležitějších živin, které naše tělo potřebuje. Řeč je o vláknině, která je skvělým zdrojem energie, podporuje správné zažívání a je skvělým pomocníkem při hubnutí. Podívejme se společně, kde všude vlákninu najdeme.

Online Fitness

Denně bychom měli zkonzumovat zhruba 28 gramů vlákniny, ale bohužel většina z nás zkonzumuje stěží poloviční množství. Naštěstí stačí opravdu malé změny v jídelníčku, abychom toto množství navýšili, a to přidáním některých ze zmíněných potravin, které obsahují alespoň 10% denního příjmu vlákniny.

 

Navy fazole jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny a lze je snadno zařadit do jídelníčku. Z fazolí lze udělat omáčky, přidat je do salátu, polévky nebo jako přílohu k jinému pokrmu. Mimo velkého množství vlákniny, také snižují riziko rakoviny prsu.

 

Tykev neboli zimní dýně má jemnou sladkou chuť a obsahuje velké množství vitamínu C, kdy jedna porce pokryje zhruba 20% denní dávky Céčka.

 

Černé fazole jsou skvělé nejen pro naše zažívání, ale také podporují správnou funkci srdce, jelikož snižují cholesterol a působí preventivně proti srdečním chorobám.

 

Chia semínka se řadí k super potravinám, které jsou prospěšné pro celé naše tělo.  Chia jsou plné antioxidantů, omega-3 nenasycených mastných kyselin, bílkovin a také vlákniny. Zahánějí pocit únavy, žízně, hladu a udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Více informací se můžete dočíst v článku Chia superpotravina

 

Cizrna je bohatým zdrojem vlákniny a lze ji zařadit do spousty běžných jídel, jako jsou například saláty, pomazánky nebo například přílohy.

 

Maliny jsou také zdrojem mnoha antioxidantů, které chrání před onemocněním rakovinou, podporují imunitní systém a napomáhají hubnutí.

 

Čočka je výživná, obsahuje bílkoviny a škroby, ale zároveň v ní nenajdeme tuk. Má v sobě vápník, fosfor, železo (velmi kvalitní zdroj tohoto minerálu) a také vitamíny A, B, C a E.  Kromě železa naší krvi velmi prospívá i kyselina listová, kterou v čočce najdeme také. Ta má navíc blahodárný vliv i na náš nervový systém. 

 

Plody obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, fosfor, železo, hořčík a vápník. Plody zlepšují celkovou tělesnou kondici, podporují regeneraci a povzbuzují imunitu, jsou proto vhodným doplňkem stravy při rekonvalescenci, únavě a nachlazení. Zlepšují také stav cévního systému, doporučují se při arterioskleróze, křečových žilách, hemoroidech a díky zvýšenému prokrvení i při poruchách erekce.

 

Čerstvý hrášek obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, provitamín A, z minerálních látek hodně hořčíku a draslíku, dále vápník, fosfor, železo, měď a molybden. Obsahuje také velmi hodnotné bílkoviny, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit příjem masa.

 

Lněná semínka jsou zdrojem dobrého tuku, vitamínů, minerálů, který se využívá i v podobě lněného oleje. Lněná semínka jsou také silná podpora imunitního systému.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Energie v pohybu: Sedm důvodů, proč ti cvičení dodá více energie
Cvičení není pouze prostředkem k dosažení fyzické kondice, ale také zdrojem energie. V článku se proto zaměříme na sedm důvodů, proč pravidelná fyzická aktivita dodává našemu tělu nejen sílu, ale také energetický impuls.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Jak mít ráno více energie a správně nastartovat svůj den?
Ráno se probudit s pocitem svěžesti a energie je toužebným cílem každého z nás, přestože se to může zdát náročné vzhledem k hektickému životnímu stylu, tak existuje několik osvědčených metod, jak tělu dodat více energie a úspěšně nastartovat náš den.
Čtěte více
Nahoru