Blog Online Fitness

Chia superpotravina - k čemu je dobrá a co si z ní připravit
Zdravě v kuchyni

Chia superpotravina - k čemu je dobrá a co si z ní připravit

27.07.2016
Chia semínka jsou dnes velmi rozšířená ve světě fitness, ale před pár lety moc známá nebyla a ani teď všichni zcela nevíme, proč jsou tak skvělá. Pojďme se tedy na tuto záhadu podívat a objasnit si, proč chia semínka zahrnout do našeho jídelníčku.

Online Fitness

 

O co jde?

Chia pocházejí původně z Jižní a Střední Ameriky a produkuje je šalvěj hispánská, což je rostlinka s bílými nebo fialovými květy. Je to jednoletá rostlina, která je zhruba metr vysoká a byla známá už i samotným Aztékům, kteří ji využívali jako platidlo. Aztékové už tehdy věděli, že chia semínka jsou přímo poklad.

 

V současné době sice chia semínky v obchodech nezaplatíme, ale můžeme je využít díky velkému obsahu vápníku, antioxidantů, omega-3 nenasycených mastných kyselin, bílkovin a také vlákniny. Chia zahánějí pocit únavy, žízně, hladu a udržují stabilní hladinu cukru v krvi.

 

 

 

Když sečteme všechny tyto vlastnosti, tak dostáváme superpotravinu, kterou je vhodné zařadit do každého jídelníčku. Semínka jsou bezlepková a jsou také vhodná i pro diabetiky. Nejvíce je oceníme my, kteří po zdravém obědu nebo večeři dostáváme neskutečné chutě na něco sladkého. Pokud se chia zrovna nehodí zařadit je přímo do hlavního jídla, tak si je vychutnáme jako dezert. Pár zajímavých receptů naleznete na konci článečku.

 

Tyto malá semínka jsou také účinným zaháněčem hladu, jelikož obsahují velké množství vlákniny, tak v žaludku vstřebávají vodu a nabobtnávají, my se cítíme více sytí a sníme toho daleko méně. Takže kdo hubne, musí jíst chia!

 

Online Fitness

 

Chia v bodech

- snižují riziko srdečního onemocnění

- obsahují mnoho vápníku, vlákniny, bílkovin a mnoho jiných prospěšných látek

- zmírňují úzkost a depresi

- dodávají energii pro náročné aktivity

- zahánějí hlad

- pročišťují tělo

- vyrovnávají hladinu cukru v krvi

 

Recepty

Chia pudink

20g chia semínek, 1 banán, trocha sezonního ovoce, 200ml mléka, lžička medu

 

Vše krom chia semínek rozmixujeme v mléce, následně přidáme chia semínka a necháme tekutou směs zhruba 1 hodinu odstát (nejlépe přes noc).

 

 

Chia marmeláda

3 hrnky čerstvého ovoce dle chuti, 3 polévkové lžíce chia semínek, 1 lžička medu, trochu citronové šťávy.

 

Ovoce smícháme s medem, citronovou šťávou a nahrubo rozmixujeme, přidáme chia semínka a vše promícháme. Necháme přes noc ztuhnout v lednici. Chia marmeládu můžeme přidávat například do bílého jogurtu nebo odtučněného tvarohu.

 

 

Chia smoothie

150g jahod, hrst borůvek, 2 lžičky chia semínek, 100ml mléka, 50g ledu

 

Ovoce rozmixujeme v mléce a přidáme zbývající suroviny kromě ledu. Vše zamícháme a přidáme i led, aby smoothie osvěžilo v horkých dnech. Ihned podáváme. Nápoj je vhodný například po obědě nebo večeři, když nás honí mlsná.

 

 

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Online Fitness

 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru