Blog Online Fitness

3 denní smoothie detox, který tě dostane zase do formy
Zdravě v kuchyni

3 denní smoothie detox, který tě dostane zase do formy

25.04.2017
Zima je za námi a jaro se kvapem také blíží ke konci. Většina z nás už začala nějakým způsobem hubnout do plavek, ale málokdo z nás myslí i na vnitřní krásu našeho těla. Tu můžeme zase obnovit pomocí detoxu a není lepší detox, než smoothie detox.

Online Fitness

 

Proč detoxikovat?

Detoxikace organismu nám pomáhá být zdravější a cítit se lépe. Zároveň posilujeme imunitní systém a předcházíme vzniku chronickým chorobám.

 

Detoxikace je proces pro očistu těla od nahromaděných toxinů, které většinou pocházejí ze stravy a z vlivu našeho životního okolí. Při detoxikaci se naše tělo zbavuje volných radikálů, které mohou způsobovat oxidativní stres v naších buňkách.

 

Oxidativní stres aneb k čemu jsou antioxidanty

Za příznivých podmínek existuje v organismu rovnováha mezi reaktivními formami kyslíku a antioxidanty. Pokud je tato rovnováha porušena, tak dochází ke zvýšené tvorbě volných kyslíkových radikálů (vznik oxidativního stresu), které mají ve své struktuře volné nespárované elektrony. Ti, kteří si pamatují fyziku střední školy, tak už vědí, že volný elektron chce vytvořit pár s jiným elektronem. Elektrony z volných kyslíkových radikálů nejsou zrovna vybíravé na partnera a snaží se vytvořit pár s nejbližším elektronem. Bohužel tyto radikály se nacházejí v buňkách poblíž jádra, ve kterém se nachází DNA. V některých případech se radikál chce vázat s elektrony DNA struktury. DNA se v takovém případě může poškodit a při následném rozmnožování buňky, vzniká zmutovaná buňka, která může v nejhorším případě vyvolat i rakovinu. Antioxidanty jsou látky, které obsahují redoxně aktivní atomy. Laickými slovy lze říci, že se jedná o látky, které omezují reakční činnost volných radikálů. Při detoxikační kůře přijímáme velké množství antioxidantů, které eliminují volné radikály.

 

Detox

Už víme, proč je detox důležitý a proč bychom jej měli provádět. Nyní se podívejme, jak na něj pomocí smoothie.

 

DEN 1

Snídaně: Zelený čaj s citronem, Zelené Smoothie

Svačina: 1 Jablko s 1 hrstí rozinek a posypané kokosem

Oběd: Okurkové Smoothie

Svačina: 2 celozrnné chlebíčky s arašídovým máslem

Večeře: Mrkvové Smoothie

 

 

 

 

DEN 2

Snídaně: Zelený čaj s citronem, Rybízové Smoothie

Svačina: Pomeranč

Oběd: Brusinkové Smoothie

Svačina: 2 mrkve nastrouhané s 1 jablkem

Večeře: Borůvkové Smoothie

 

 

 

 

 

DEN 3

Snídaně: Zelený čaj s citronem, Banánové Smoothie

Svačina: 3 vrchovatých lžic ovesných vloček a 3 lžícemi bílého jogurtu

Oběd: Ananasové Smoothie

Svačina: 1 jablko s 1 hrstí rozinek

Večeře: Mangové Smoothie

 

 

 

 

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru