Blog Online Fitness

3 Zdravé fast foody, které musíte mít doma!
Zdravě v kuchyni

3 Zdravé fast foody, které musíte mít doma!

20.01.2017
Zdravá pravidelná strava je základ dobrého zdraví, jenže jak to v dnešní době zvládat? Málokdo z nás má čas (a chuť) si denně připravovat tři kvalitní, plnohodnotná a vyvážená jídla. Spousta z nás v půlce dne zjistí, že jsme ještě pořádně nejedli, a potřebujeme rychle spachtit něco vydatného a nenáročného. Tady jsou tipy na tři potraviny, které vám rozhodně nesmí doma chybět

Online Fitness

Zásadní faktor je ten, že jídlo musí být vyvážené. Ať už se stravujete klasicky nebo vegetariánsky či vegansky, víte, že připravit si rychlé a vydatné jídlo bývá v hektickém dni náročné. Jelikož rozhodně upřednostňujeme stravování doma, jak z finančních tak z kvalitativních důvodů, je dobré mít po ruce pár rychlých jednoduchých tipů na zdravé jídlo. Velmi doporučuji následující potraviny, díky nim se dokážete rychle stravovat i za předpokladu, že máte velmi málo času a zabíjet další hodinu v kuchyni se vám opravdu nechce.

 

1. Kuskus a mražená zelenina, čas na přípravu 3 – 15 minut

Kuskus je snad nejrychlejší kvalitní teplé jídlo, jaké si můžete připravit. Není třeba ho vařit ani předpřipravovat – stačí nasypat do misky, posolit a zalít vroucí vodou. Za minutku máte výborné, zdravé a syté jídlo. K tomuto doporučuji mít zásobu mražené zeleniny, osobně preferuji hrášek, kukuřici, zelené fazolky a mix paprik. Pokud jsou k ruce, ráda přidám ještě čerstvá rajčata a vařené vajíčko. Pokud opravdu spěcháte, mražený hrášek a kukuřici můžete jen nasypat do většího hrnku a zalít vroucí vodou – máte je připravené na konzumaci během pár sekund. Pokud máte minutku navíc, na pánvi rozpustíme máslo a můžeme spolu s tím rozehřát i papriky a lusky. Jídlo máte hotové od 3 minut do cca 15, pokud počítám i vaření a přípravu vajíčka :-) 

2. Hrách žlutý půlený, čas na přípravu 15 – 25 minut

Naprosto úžasná věc, tento typ hrachu totiž nemusíme předmáčet jako ostatní luštěniny. Ideální tip na rychlou kaši nebo polévku – na másle osmahneme cibulku, zalejeme vroucí vodou a přidáme propláchnutý hrách. Jakmile změnke, rozmixujeme buď zcela nebo částečně (osobně preferuji mít v tom kousky hrachu) a podáváme. Žádná věda a máte to hotové za chvilku, s tím že v době, kdy se hrách vaří nepotřebuje míchat, takže se můžete věnovat jiným věcem a pak ho jen rozmixovat.

 

3. Zásoby mraženého zeleninového vývaru – příprava cca hodinu, rozmrazení za minutku :-)

Věc bez které osobně nefunguju. Často se mi stává že se necítím dobře, ať už z únavy nebo z toho, že jsem delší čas neměla možnost se kvalitně najíst a můj citlivý žaludek tím trpí. Zeleninový vývar je jakási magická věc, která nikdy nezklame. Pokud se vám stane, že se vzbudíte s chřipkou, chytnete zimnici nebo jakékoli nachlazení, opravdu nejste s to jít vařit něco vydatného. Porce mraženého vývaru vám v tomto případě zachrání den – stačí rozmrazit v hrnci nebo mikrovlnné troubě a uvařit polévkové nudle. Pokud léčím nemoc, je ideální do vývaru přidat čerstvý nastrouhaný česnek (pokud se vám ho nechce strouhat, rozmačkejte ho tlustou stranou nože, nekrájejte). 

A jak připravuju zeleninový vývar? Klasicky z mrkve, petržele a celeru, můžete přihodit cibuli nebo jakoukoli další zeleninu. Také pro chuť přidávám zeleninový bujón, a když už polévku vařím, tak v největším hrnci a mám jí opravdu pár litrů. Na nevolnost, bolavý žaludek, nemoc nebo jednoduše rychlou stravu neznám nic lepšího :-) 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru