Blog Online Fitness

4 hlavní typy tělesného tuku
Fitness

4 hlavní typy tělesného tuku

08.09.2016
Často se bavíme o tuku uloženém na břiše, a mnoho lidí přemýšlí hlavně nad tím, kde se tuk ukládá a ne nad tím jaký druh tuku to je. V posledních letech výzkum odhalil řadu různě barevných typů tuků, každý s unikátními molekulárními vlastnostmi a zdravotními důsledky. Od červenohnědého zbarvení až po béžové. Co pro nás znamenají tyto různé druhy tuků? Když budete vědět který je který, budete lépe připraveni zlepšit Vaše zdraví.

 

Online Fitness

 

1. Hnědý tuk - „dobrý tuk“

Z evolučního hlediska, pomáhá hnědý tuk udržovat vnitřní teplo novorozenců. Je to hnědá tuková tkáň nacházející se v zadní části krku a slouží pro převod potravy na teplo. Když na něj působí chladné prostředí, chová se jako sval a spaluje kalorie na energii.

Co se týká sprchování se studenou vodou, tím aktivovat pálení kalorií a podpořit tak hubnutí, teoreticky by to mohlo fungovat. I přesto, že ledová sprcha před spaním nemusí být příliš zdravá nebo praktická, studie prokázaly, že tím můžete během spánku přeměnit „špatný tuk“ na ten dobrý hnědý typ tuku.

2. Žlutý tuk – „dobrý tuk“

Neutrálně zbarvené tuky, identifikované jen několik let zpátky, bylo obtížnější studovat, jelikož je to směs hnědého a bílého tuku a vyskytuje se v malých ložiscích o velikosti hrášku poblíž klíční kosti a podél páteře. Alespoň u myší vykazuje obrovský potenciál pro regulaci tělesné hmotnosti. Myši při výkonu uvolňují ze svých svalů hormon irisin, který převádí bílý tuk na hnědou tukovou tkáň. Protože lidé mají stejný hormon v krvi, předpokládá se, že lidé také produkují žlutý tuk při cvičení.

3. Bílý podkožní tuk – „špatný tuk“

Na rozdíl od hnědého tuku, je bílá tuková tkáň bohatým úložištěm energetických zásob s nízkou mírou metabolické aktivity, kterou můžeme nalézt především na bocích, stehnech a břiše.

Podkožní tuk leží přímo pod kůží a měří se pomocí kleští na kožní řasy, kdy se odhaduje procento tělesného tuku. I když přebytečný tuk není nikdy moc dobrá věc, tak je to právě podkožní tuk, zejména kolem břicha, který si přejeme, aby zmizel. 

4. Bílý viscerální tuk – „opravdu špatný tuk“

Viscerální tuk, je často označovaný jako břišní tuk, který je kolem vnitřních orgánů. Z tohoto důvodu je velmi nebezpečný a je velmi těžké jej chirurgicky odstranit. Jedním z důvodů proč je nadbytek viscerálního tuku tak škodlivý, je že všechny toxiny a mastné kyseliny z viscerálního tuku se dostávají do krve a poté do jater, a negativně ovlivňuje tvorbu cholesterolu. Viscerální tuk podle výzkumu produkuje chemické látky zvané cytokiny, které mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, podporovat inzulínovou rezistenci a chronický zánět. Abdominální obezita je stav chronického viscerálního zánětu. Protože v tomto případě nemůžeme vidět nahromadění tuku jako je to možné kolem našeho břicha, mnoho lidí s nezdravými návyky si nedokáží připustit, že jsou opravdu v nebezpečí.

Dobrou zprávou je, že viscerální tuk můžeme snížit se zdravou stravou, dobrému průtoku krve, a cvičením. Tento nebezpečný tuk je mnohem více ochotný jít pryč, než tvrdohlavý podkožní tuk. Začněte tedy dělat pozitivní změny ve svém způsobu životního stylu, pomocí úpravy stravy, dostatkem vody a pravidelným cvičením. Vaše orgány, tělo, psychika a celkově dobrý pocit se Vám za to odvděčí.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru