Blog Online Fitness

5 nejlepších dýňových receptů
Zdravě v kuchyni

5 nejlepších dýňových receptů

25.10.2016
Proč dýně? Nejlepší pro naše zdraví je jíst sezónní zeleninu, která je přirozená pro naše prostředí. Bohužel na podzim už moc zeleniny nedozrává, ale přesto ukrývá několik pokladů, jedním z nich je dýně.

online fitness

Dýně obsahují z 90% vodu, dále má velký obsah vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci zažívacího traktu a jako prevence zácpy.Dýně obsahují velké množství vitamínů a minerálů, např. C, B1, B2, Mg, Fe atd. Tento vitamínový koktejl podporuje imunitní systém, což určitě na podzim oceníte. Pro svůj močopudný efekt také podporuje močový systém. Uvedla jsem spoustu důvodu, proč jíst dýni. Ale jak? Vyzkoušejte následující recepty, které patří mezi mé oblíbené, budete nadšení :) 

Krémová dýňová polévka

2-3 porce
½ malé dýně 
1 velká nebo 2 malé mrkve
Malá lžička kurkumy, kari, soli
1 lžíce ghí nebo oleje (kokosový/olivový)
Volitelné: sýr (parmazán), smetana ke šlehání
Očistěte dýni (pokud máte hokkido, nemusíte loupat) a mrkve a nakrájejte na malé kousky. Dejte do hrnce, přidejte vodu nebo zeleninový vývar přibližně článek prstu nad zeleninu. Přidejte sůl a koření a vařte přibližně 30minut. Poté důkladně rozmixujte pomocí mixéru na jemný krém a můžete přidat smetanu nebo sýr.
 

Dýňové rizoto

2-3 porce
250g rýže (basmati/arborio)
½ dýně
1 červená cibule
Špetka soli
1 malá lžička tymiánu 
2 lžíce kokosového oleje nebo másla (ghí)
Uvařte rýži dle návodu. Mezitím si připravte dýni. Dýni očistěte a nakrájejte na kostičky. Očistěte cibuli a nakrájejte na malé kousky. Na pánvi rozehřejte olej /máslo a zlehkla osmahněte cibulku, poté přidejte dýni, přidejte koření a orestujte, tak ať dýně změkne. Poté smíchejte s uvařenou rýží. Podávejte s nastrouhaným parmazánem. 

Pečená dýně

2-3 porce
½ dýně
2 lžíce másla
1 lžíce tymiánu
150ml smetany ke šlehání
100g strouhaného sýru (doporučuji parmazán apod.)
Předehřejte troubu na 150°C. Očistěte dýni a nakrájejte na půlměsíčky. Na spod zapékací mísy vložte máslo,  poté přidejte nakrájenou dýni, posypete tymiánem a strouhaným sýrem a polijete smetanou. Můžete také přidat na kolečka nakrájený česnek. A dejte zapékat na cca 20minut (dokud dýně nezměkne). 
 
online fitness 

Dýňové smoothie

1 hrst nakrájené dýně (syrová nebo pyré)
½ jablka
1 hrst nakrájeného manga (může být i mražené)
100ml pomerančové šťávy
1 malá lžíce mletého lněného smínka
½ lžičky skořice
Vše vložte do mixéru a důkladně rozmixujte.
 

Zdravý americký koláč

Těsto
250g ovesných vloček nebo ovesné mouky
1-2 vejce
2 lžíce kokosového oleje nebo másla
1 lžíce sirupu
 
Náplň
1 hrnek dýňového pyré 
1 vejce
1 lžíce javorového sirupu 
2 lžíce jogurtu
1 malá lžička skořice
Hrst vlašských ořechů

 

Troubu předehřejeme na 180°C. Zpracujeme ingredience na těsto a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme náplň. Smícháme ingredience na náplň (kromě oříšků), nalijeme na těsto a necháme péct v rozehřáté troubě 20-30min. Podáváme posypané rozdrcenými vlašskými ořechy a polité javorovým sirupem. 
 

Monika Šotlíková
befitbehealthy.blog.cz/

Porodní asistentka, trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

online fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru