Blog Online Fitness

5 receptů bez výčitek
Zdravě v kuchyni

5 receptů bez výčitek

09.02.2016
Tvarování postavy není jen o cvičení. Cvičení dodává našemu tělu pevnost a dokáže spálit pár kilogramů, ale hlavní budování štíhlé postavy se děje v kuchyni. Pokud máme vyváženou zdravou stravu a k tomu dostatek pohybu, tak kila přímo ztrácíme. Mňami mňami!

online fitness

 

Restované avokádo

Avokádo se řadí mezi úžasné potraviny pro zdravý životní styl, protože obsahuje celou řadu zdravých a tělu prospěšných tuků. Zkusme dnes avokádo orestovat na pánvi.

 

1 avokádo

trochu másla

sůl a pepř

 

Avokádo oloupeme a nakrájíme. Rozpálíme si tuk a vsypeme avokádo, které restujeme do jemného zhnědnutí. Vyjmeme avokádo z pánve a okořeníme. Takto upravené avokádo pěkně změkne a hodí se například k volskému oku.

 

Sekaná s cuketou

Snad všichni máme rádi sekanou, ale kdo by ji dnes kupoval, vždyť v obchodech jsou samá éčka, a kdo ví jaká ještě chemie. Ale taková domácí sekaná je požitek pro chuťové pohárky a hlavně její příprava je velmi snadná.

 

1kg mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)

2 menší cukety

2 vejce

sůl, pepř, sladká paprika

 

Cuketu nakrájíme na malé kousky, prosolíme a necháme chvíli odležet. Mezitím si smícháme maso s vejci, solí, kořením a dobře promícháme. Vrátíme se k cuketě, kterou trochu vymačkáme, aby pustila přebytečnou vodu, a přidáme ji k masu. Z masové směsi vypracujeme pevnější hmotu ve tvaru bochníku a položíme jej na pečící papír. Pečeme na 180 stupňů po dobu cca 40 – 60 minut.

 

Náš tip: Přidejte do sekané ještě houby nebo jinou zeleninu, kterou máte rádi. Hotovou sekanou lze přelít boloňskou omáčkou, která jí dodá ještě výraznější chuť.

 

online fitness

 

Avokádovo - rajčatový salátek

Taky už Vás nebaví jen holá zelenina jako příloha? Raději bychom mlsali něco dobrého, ale přitom zdravého a přesně takový je tenhle mini salátek!

 

1 avokádo

8 cherry rajčátek

1 jarní cibulka

vinný nebo jablečný ocet

olivový olej

sůl a pepř

 

Všechny ingredience nakrájíme na malé kostičky a smícháme dohromady. Zakápneme octem i olejem a dochutíme solí a pepřem. Tímto salátkem lze nahradit i kečup nebo majonézu.

 

Kakaová roláda

Všichni rádi mlsáme a po dobrém obědu to chce nějakou sladkou tečku nakonec. Ale co když chceme být krásné do plavek? Tak si dáme kakaovou roládku.

 

3 vejce

2 lžíce medu

2 lžíce holandského kakaa

1 tvaroh

špetka soli

tuk na potření pečícího papíru

 

Předehřejeme si troubu na 170°C a vyložíme plech pečícím papírem, který potřeme tukem. Do mísy si oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme sníh se špetkou soli. Ke žloutkům přidáme lžíci medu a vyšleháme je ve světlou pěnu, do které vmícháme opatrně kakao. Ke kakaovému těstu přidáme sníh, aby vzniklo nadýchané těsto, které rozetřeme po pečicím papíru do tvaru obdélníku. Pečeme zhruba 5 – 8 minut, dokud nebude povrch těsta matný a na dotyk pružný. Než se dopeče těsto, tak smícháme tvaroh s medem, kterým potřeme upečenou a vychladlou placku. Můžeme ještě přidat nějaké nadrobno nakrájené ovoce a roládu srolujeme. 

 

 

Domácí nutela

Klasická nutela je sladká, plná oříšků, mléka a kakaa. Je to přímo hřích ji nesníst rovnou celou. Ale stojí nám tento hřích za další kilogramy nahoru? Určitě ne! Tak co si udělat vlastní zdravou verzi nutely?

 

1,5 hrnku lískových oříšků

1,5 hrnku kokosového mléka (kravského mléka)

½ hrnku medu

špetka soli

3 tabulky minimálně 80% čokolády

 

Ořechy necháme opražit ve vyhřáté troubě na 170°C po dobu 15 minut. Mezitím si ohřejeme mléko, přidáme sůl a med. Jakmile se med rozpustí, tak mléko dáme bokem a ve vodní lázni rozpustíme tabulky čokolády. Vytáhneme ořechy z trouby a mneme je v kuchyňské utěrce, abychom je zbavili slupek. Oloupané ořechy vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou moučku. K ořechům přidáme rozpuštěnou čokoládu a za stálého mixování přilíváme i mléko. 

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

online fitness

 

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru