Blog Online Fitness

5 tipů na rychlý, výborný a dietní oběd
Zdravě v kuchyni

5 tipů na rychlý, výborný a dietní oběd

23.06.2015
Udělat si svůj vlastní oběd má mnoho výhod. Nejen, že vám umožní ovlivnit, co jíte, takže si můžete přesně určit co sníst, aby jste se cítili skvěle, ale také ušetříte spoustu peněz. Nákup obědu v nejbližší restauraci (v tom lepším případě) vedle práce může být velmi nákladná záležitost, zvlášť když se budete takto stravovat každý den.

Vím, že pro některé lidi je těžké najít si čas na přípravu zdravého jídla, zvláště když máte tolik povinností. To je právě důvod, proč přicházím s několika skvělými nápady na oběd, které jsou rychlé a snadné na přípravu, a navíc vám pomůžou ušetřit i peníze :)

OnlineFitness

 

1. Rostlinné frittata

Proč jsem si vybrala frittata? Je to proto, že jsou rychlé a snadné na přípravu, můžete je připravit ve velkém a konzumovat je kdykoliv během dne. Je to také skvělý způsob, jak využít zbylou zeleninu v lednici, kterou byste jinak vyhodili. Ale jak na to? Jednoduše nakrájíme zeleninu, přidáme nějaké čerstvé bylinky, jako je třeba petrželka a bazalka, a pak rozšleháme vejce. Všechno smíchejme, a dejte buď do koláčové formy nebo do formy na muffiny a poté upečte v troubě. Zkuste špenátovou frittatu s brambory, nebo rajčatovou s mrkví. To jsou mé oblíbené. Proč si to nevyzkoušet? K obědu, přidejte salátek dle vlastního výběru, a kousek avokáda. Je to skvělý oběd, který je nabitý proteiny, dobrými tuky a chutná tak úžasně. A hlavně se po něm budete cítit skvěle.

 

2. Quinoa salát

Pokud chcete uvařit quinou, udějte to večer a uvařte toho hodně ať vám zbyde i na  další den. Quinoa totiž vydrží v lednici pár dní, takže ji vždycky vařím ve velkém a potom už jen tvořím pokrmy. Quinoa je skvělá na oběd, protože poskytuje tělu potravu s dobrými komplexními sacharidy (které se uvolňují postupně a vy nemáte za krátkou chvíli hlad), a je také výborným zdrojem bílkovin.

Jednoduše smíchejte quinou s některou z vaší oblíbené salátové zeleniny (nebo restovanou zeleninu), přidejte pár lžic vašich oblíbených ořechů, poté přidejte klidně semínka dle vaši chuti a zalijte zdravým dresinkem dle vašeho výběru. Protože jste již quinou uvařili a máte jí dostatek, příprava salátu trvá jen 5 minut.

 

3. Proteinové smoothie

Máte-li po ruce mixér, pak jsou smoothies skvělým způsobem rychlého oběda. Jejich příprava také není delší, než 5 minut. Můžete snadno změnit chutě, takže vás nebude nudit stále stejná příchuť den co den. Některé z mých oblíbených smoothie jsou:

 

Green smoothie

1 banán

½ okurka

1 odměrka vanilkového proteinu

1 šálek špenát

1 šálek mandlové mléko

přimíchat  malou hrstku mandlí, a kokosové vločky.

 

Čokoládové smoothie

1 banán

1 polévková lžíce klasického kakaa

1 odměrka čokoládového nebo vanilkového proteinu

½ avokádo

1 šálek mandlové mléko

Přimíchat mandlové lupínky.

 

 4. Osvěžující cizrnový salát

1 hrnek cizrny přidejte do mísy, kde máte nakrájenou okurky, mátu, koriandr, petržel, červenou cibuli, papriku a rajčata. Během několika minut, máte vynikající oběd bohatý na proteiny, které vás udrží syté a spokojené delší dobu. Mějte cizrnu ve svém pracovním šuplíku, a nějakou čerstvou zeleninu a bylinky v lednici v práci a můžete si rychle a zdravě připravit oběd i v krátké pauze. Samozřejmě dochucujte solí a pepřem jak je libo J

 5. Thajský kuřecí salát

Pokud jste pekli kuře k večeři a nevíte co se zbytky, mám pro vás tip na jeden z mých oblíbených salátů, je to thajský kuřecí salát.

Jednoduše použijte zbytky kuřecího masa (cca. 100 g na jednu porci)

½ červená cibule

1 paprika (paprika)

½ velká okurka

1 strouhanou mrkev

Hrst čerstvého koriandru

Čerstvé chilli podle chuti

 

Dressing:

Smíchejte 1 polévkovou lžíci sójové omáčky, 2 lžíce. Sirupu lime juice a ½ lžíce olivového oleje

 

Pokud se vám to zdá málo, položte celou směs na listy ledového salátu a pokud chcete přidat na sacharidech, přidejte si do směsi trochu vařených těstovin či rýže. Nebojte se experimentovat… Tento druh salátu bude určitě lepší, než si objednat jídlo z nedaleké restaurace :)

 

Dobrou chuť a hezký den

 

Vaše Denisa

Denisa Dráb

OnlineFitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru