Blog Online Fitness

5 tipů na zdravou letní snídani
Zdravě v kuchyni

5 tipů na zdravou letní snídani

20.06.2016
Přemýšlíte jak ozvláštnit Vaše snídaně a udělat si z ranní rutiny opravdový zážitek? Mám pro Vás tipy jak si snídani můžete skutečně užít a navíc ZDRAVĚ! Pokud patříte stejně jako já k lidem, kteří ráno nestíhají a potřebují nějakou tu minutu navíc, jistě se Vám také stalo, že jste se ošidili o snídani. Pokud chcete dodržovat zásady zdravého životního stylu, je pravidelné stravování základ, proto by jste neměli snídani opomíjet. Proto jsem pro Vás vybrala 5 mých oblíbených letních snídaní, které určitě stojí za to vyzkoušet.

1. MUG CAKE – DORTÍK ZA 3 MINUTY

Pokud jste milovníky ovesných vloček, zcela jistě Vás potěší recept na můj oblíbený Mug cake. Tento recept je velice jednoduchý a rychlý, což oceníte především ráno, kdy každý někam spěcháme. Na tomto receptu se mi velice líbí také to, že pokud se pro něj rozhodnu několikrát v týdnu, pokaždé může být zcela jiný. Základem jsou ovesné vločky (ideálně jemné ovesné vločky) a dále něco, co vločky spojí dohromady, já moc ráda používám banán, domácí jablečné pyré, nebo jogurt. Vločky společně s banánem, či jogurtem promícháme dohromady tak, aby se vytvořila kašovitá směs do které přidáme špetku kypřícího prášku do pečiva (doporučuji používat kypřící prášek bez fosfátů). Připravíme si hrníček, který zevnitř vymažeme kokosovým olejem a směs dáme dovnitř. Pokud chcete mít mug cake „s překvapením“ není nic jednoduššího, než doprostřed směsi dát kostičku hořké čokolády, nebo ovoce, já osobně ráda používám mražené borůvky, nebo maliny, které při přípravě krásně rozpustí. Celý hrníček už jen dáme do mikrovlnné trouby na 2 – 3 minuty. Při vytahování hrníčku dejte pozor, aby jste se nespálili. Vyklopíme mug cake na talířek a doplníme oblíbeným jogurtem, ovocem, nebo oříšky. Do základní směsi je také možné přidat perníkové koření, nebo skořici.

Online FitnessOnline FitnessOnline Fitness

2. OVOCNÉ SMOOTHIE – LEHKÝ START

Pro horké letní dny neznám lepší snídani, než smoothie připravené z čerstvého ovoce, bílého jogurtu a chia semínek. Stačí jen vaše oblíbené ovoce společně s jogurtem a chia semínky hodit do mixéru a zapnout tlačítko „start“ . Pokud máte rádi vydatnější snídani, je možné přidat si do koktejlu ovesné vločky, nebo váš oblíbený protein. Pakliže nemáte rádi pocit plného žaludku hned po ránu a stejně jako já v horkém počasí spíše pijete, než jíte, je smoothie tou pravou volnou pro vás. Ovoce můžete různě kombinovat, nebo také přidávat lněná semínka, nahradit jogurt kokosovým mlékem a podobně.

Online Fitness

3. BANÁNOVÉ PALAČINKY – VÍKENDOVÁ POHODA

Banánové palačinky jsou přímo stvořené pro víkendovou snídani! Navíc Vás překvapí jak je jejich příprava rychlá a snadná. Palačinky jsou pouze z banánů a vajec. Tyto dvě přísady rozmixujeme ponorným mixérem v poměru 1:1. Palačinky smažíme na pánvi s troškou kokosového oleje. Pokud si chcete palačinky dochutit, skvělou volbou je javorový sirup, ovoce, nebo oříšky.

Online Fitness

Online Fitness


4. CHIA PUDING – LAHODNÁ KOMBINACE ZDRAVÍ A CHUTI

Chia puding nemá nic společného s klasickým pudingem jak ho známe. Jedná se o chia semínka, rozmíchaná v mléce, která díky svým jedinečným vlastnostem znásobí svůj objem a nasají tekutinu. Během pár hodin tak vznikne chia puding, který zasytí a zároveň vaše tělo vyživí. Připravuji chia puding většinou večer a přes noc nechávám puding odpočinout v lednici. Ráno už jen vstanu a snídani mám hotovou (jistě znáte ta rána, kdy je každá minutka ušetřeného času dobrá ).
Postup je jednoduchý - do jednoho hrnku mléka (2 porce) vmícháme 4 polévkové lžíce chia semínek a jednu kávovou lžičku javorového sirupu. Pokud máte rádi kokosové, ovesné, nebo mandlové mléko, vyzkoušejte chia puding podle vlastní fantazie, také můžete do mléka přidat protein, nebo rozmixované ovoce. Tuto směs dobře promícháme, nalijeme do skleniček a ráno si už jen doplníme ovocem podle vlastní chuti.

Online Fitness

 

5. OVER NIGHT OATS – „NOČNÍ“ SNÍDANĚ

Over night oats – vločky připravené přes noc jsou další super letní urychlenou snídaní. Večer si v misce smíchejte ovesné vločky s mlékem dle vašeho výběru, přidejte semínka, nebo oříšky a nechejte přes noc vločky nabobtnat. Ráno stačí vytáhnout hotovou snídani z ledničky a doplnit ovocem, oříšky, nebo čtverečkem hořké čokolády.

Online Fitness

Všechny snídaňové tipy si samozřejmě můžete upravit podle své chuti a fantazie.Já osobně moc ráda nahrazuji kravské mléko těmi rostlinnými, jako je kokosové mléko, nebo mléko ovesné, či rýžové. Nezapomeňte také doplňovat svůj jídelníček o ořechy a jiné zdroje zdravých tuků a vitamínů. Doufám, že se mi podařilo Vás inspirovat a na snídani se budete každé ráno ještě více těšit.

Karolína Hanáková
Redaktorka OnlineFitness.cz
Lektorka programu PILOXING®
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru