Blog Online Fitness

5 věcí, které vám nejspíš  o hubnutí a cvičení řekli špatně
Fitness

5 věcí, které vám nejspíš o hubnutí a cvičení řekli špatně

21.06.2017
Trápíte se s workouty, dietou a něco pořád nefunguje? Třeba se jen držíte špatných rad a nesprávných informací. Tyto „rady“ bývají častým zdrojem nespokojenosti a rozladěnosti při snaze být fit.

Online Fitness

Všichni už dnes víme, že ty často omýlané „babské rady“ nadělají kolikrát víc škody, než užitku (a to nejen, pokud se bavíme o Fitness). Pokud jste někdy slyšeli tyto informace, je dobré vědět, jak to opravdu je...

 

1. Nejlepší je cvičit brzy ráno
Nejde o to ve kterou dobu to je nejlepší globálně, ale kdy se vám osobně jednak nejlépe cvičí, a pak se z toho co nejjednodušeji stane zvyk. Pokud nejste ranní ptáče, těžko si užijete běhání v parku před prací, když jste rádi, že se sotva doplazíte pro kávu a vzpomenete si, co je za den. A pokud naopak vyskočíte z postele přes 6:00am a večerku máte před devátou, tak si těžko zajdete na večerní procházku do posilovny. Uzpůsobte si svůj režim, tak jak vám to vyhovuje, to je jediný klíč k vaší spokojenosti a dobrému výkonu.

 

2. Zvedání závaží udělá z tuků svaly
Nemůžete „udělat z tuků svaly“, jsou to zcela rozdílné tkáně. Tuky jsou mezi svalovými vlákny, obalují orgány a vykonávají v těle svou funkci. Pokud budete zvedat závaží či jednoduše posilovat, docílíte toho, že se vám celkově svaly zvětší. Pokud se zase chcete zbavit tuků, musíte k tomu přidat vhodné kardio a taky správný jídelníček.

 

3. Pokud chci shodit, stačí mi pravidelně cvičit

Navazujeme na předchozí bod – pokud chcete shodit tuky a mít vyrýsovanou postavu, zvedání závaží nestačí. Máte-li tuky navíc, pak vám fakt, že naberete svaly způsobí právě opak: bude se vám zdát, že jste přibrali. Jednoduše je to dáno tím, že vám naroste svalová hmota, na které je tuk obalený, takže se vám objemově zvětší. Aby byly ony krásné pevné svaly vidět, musíte tuky shodit. Jak? Správnou dietou. Vše začíná v kuchyni prosím – pokud se stravujete špatně, nemůžete ani nabrat svalovinu, ani zhubnout. Takže předtím, než se pustíte do jakéhokoli cvičení, ujistěte se, že máte v první řadě srovnanou ledničku a až potom cvičební plán.

 

4. Sklapovačky jsou nejlepší cvičení, jak mít vyrýsované břicho
Velký omyl, bohužel stále trvající. Sklapovačky jsou hodně neúčinný cvik, který při nejlepším zabírá pouze pár svalů. Pokud chcete mít vyrýsované bříško nebo přímo takzvaný „six pack“, budete muset zařadit cvičení, jako je plank. Plank je naprosto perfektní cvik, který uvede do chodu všechny břišní svaly včetně těch zádových, takže posílíte a vyrýsujete co je třeba. Rozhodně doporučuji zařadit více typů cvičení, než se snažit vyhnat břišáky jen sklapovačkami.

 

5. Trvá minimálně dva týdny, než vypadneš z formy
Bohužel, kéž by.. Většinou to trvá méně než týden, kdy se začnou svaly povolovat a naše forma už není v tom nejlepším. Angličané pro tohle mají pojem „Use it or lose it“ – aneb Používejte to, nebo to ztratíte. Pokud jste se už dostali na určitou úroveň, je opravdu dobré si minimálně jednou za tři dny zacvičit, a mezitím nemít úplný relax. Když zrovna nemůžete cvičit, běžte aspoň na procházku, vyběhněte schody nebo si zaskákejte přes švihadlo – jakýkoli pohyb je lepší, než žádný.

 

Elen Šarmanová 


Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru