Blog Online Fitness

6 nejrozšířenějších mýtů o cvičení
Fitness

6 nejrozšířenějších mýtů o cvičení

19.01.2016
Všichni, kteří jsme se někdy svěřili svému okolí, že cvičíme, tak známe názory jiných. Tohle bys měla, tohle bys neměla, to jako vážně děláš? Těchto názorů slyšíme tucty a už nevíme, kde je pravda. Podívejme se na ty nejčastější lži, které při cvičení potkáme.

online fitness

Činky? Chceš být kulturistka?

Snad nejhorší lež ze všech! Pouhým zvedáním činek nikdy nedosáhneme postavy, jaké mají kulturistky. Nikdy se nepřiblížíme velmi svalnaté postavě, která z žen bude dělat muže. Tak kde tento mýtus vznikl? Je to úplně prosté. Pokud silově cvičíme a nedodržujeme stravu, tak se nám může stát, že z krátkodobého hlediska v některých partiích přibereme. Naše svaly se silovým tréninkem zpevňují, netřepou se, tudíž malinko, vážně malinko, zvětší svůj objem. Pokud takové svaly máme obalené tukem, který podporujeme špatnou stravou, tak ano, objemově přibereme. Avšak tento objem je jen dočasný, jelikož častý silový trénink také pálí kalorie, pomalu a jistě začne tedy tuk ubývat a budou se objevovat zpevněné partie. Pokud se chceme vyhnout objemovce, tak musíme upravit stravu a podpořit tak spalování tuků. Ani touto objemovkou se z nás nikdy nestanou kulturistky, jelikož ženy na to nemají geny a musely bychom je uměle dodávat. Tak se toho železa tak nebojme!

Čím více pohybu, tím budu hubenější

Kééééžby tomu tak bylo. Hubnutí by rázem bylo úplně snadné. Trénovali bychom 2x denně a vypadali bychom skvěle. Bohužel je to lež. Pokud chceme zhubnout, tak potřebujeme samozřejmě pohyb, ale hlavně správnou stravu. Ještě více smutné je to, že ta strava je základ. Cvičením sice něco spálíme, zpevníme, ale pokud se pak najíme nějakými blafy, tak jsme se dřeli zcela zbytečně.

Budu dělat to, co kulturisté

Ano, kulturisté mají skvělé výsledky. Vědí jak cvičit, vědí jak se stravovat. Bohužel jejich rady nemůžou sedět na každého. Každý z nás je jedinečný a zabírá na něj něco jiného. A hlavně, pokud my sami nemáme kulturistické ambice, tak je zcela zbytečné se ládovat desítkami suplementů. Kulturisté potřebují svůj růst svalů podpořit i trochou chemie, ale k čemu to bude nám? K zaneřádění organismu a k vyprázdnění peněženky. Poslouchejme raději své vlastní tělo, vyzkoušejme různé metody, dokud nezjistíme, co přesně sedí nám.

Chci zhubnout na břiše, budu cvičit hlavně břicho

Bohužel, tohle taky nefunguje. Pokud nejdeme na liposukci, tak si nemůžeme vybrat, kde budeme tuk spalovat. Tohle si určí naše tělo samo a my to neovlivníme. Takže dámy, pokud máme problém s větším bříškem, tak nám nepomůže ani 300 sklapovaček denně. Pro naše tělo by to sice bylo prospěšné, jelikož si zpevníme břišní svalstvo, které pak drží orgány tam, kde mají být, ale nepomůže nám to nijak výrazně ke zmenšení objemu bříška. Pokud chceme břicho zmenšit, tak opět jedině správnou stravou a pravidelným tréninkem. Ono časem dojde i na tuky na břiše.

online fitness

Čím více a čím rychleji opakování udělám, tím budu pevnější

Cvičení je samo o sobě také věda. Pokud chceme například zpevnit a zakulatit zadeček, tak nám výrazně nepomůže dělat 100 dřepů za minutu. Musíme cvičit chytře. Pokud chceme hubnout a spalovat tuk, tak děláme více opakování v rychlejším tempu. Pokud chceme nějakou partii vytvarovat, tak pohyb provádíme pomalu a důkladně, nejlépe s nějakým závažím. Při pomalém pohybu se svaly více nadřou a my tím dosáhneme rychlejšího zpevnění, než u stovky opakování.

Proteiny jsou steroidy

Jeden vtipný na konec, který snad už zná každý. Ano, někteří z nás si pořídili protein. Co to je? Pokud to zlehčím, tak se jedná o maso v prášku, které pijeme s vodou nebo mlékem. Proteiny jsou bílkoviny a napomáhají k lepší regeneraci svalů. Některé proteiny obsahují i látky, které napomáhají hubnutí, jelikož obsahují například kofein. Nebojme se proteinů, není to žádný steroid, ale pouze doplněk stravy. Pokud máme ve své stravě dostatek masa a bílkovinových produktů, tak tento suplement nepotřebujeme. Pokud ale z nějakého důvodu už nemůžeme maso a vajíčka ani vidět, tak je můžeme alespoň částečně nahradit proteinem. Další výhoda proteinu je v tom, že přináší spoustu mlsacích receptů bez výčitek. Stačí jednu odměrku smíchat například s nízkotučným tvarohem a máme hned skvělý čokoládový tvaroháček.

Nenechme se zastrašit od svého okolí. Nejlepším způsobem, jak poznat co je dobré, je si to buď vyzkoušet anebo se alespoň informovat u více zdrojů, než u jednoho.

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

online fitness

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru