Blog Online Fitness

6 znamení, že jste závislí na arašídovém másle
Zdravě v kuchyni

6 znamení, že jste závislí na arašídovém másle

31.07.2016
Diagnóza zní: Arašídové máslo je Váš kryptonit a vy prostě nemůžete fungovat bez vydatné lžičky této klasické ořechové pochoutky. Tento článek je především pro milovníky arašídového másla, kteří nemohou být ani jeden den bez této posvátné věci. Já sama přiznávám, že jsem závislá na arašídovém másle, takže se z vlastní zkušenosti považuji za odborníka v této oblasti :D

Online Fitness

 

Jste závislí na arašídovém másle, když:

1. jedno balení sníte během jednoho týdne

250g balení by nám mělo vydržet alespoň na 16 porcí, ale to je většinou nemožné. Pokud je to i Váš týdenní rituál, pak jsou to první příznaky závislosti na arašídovém másle. Není třeba propadat panice. Ale nezapomeňte, že pokud se snažíte spalovat tuk, pravděpodobně to nepůjde podle Vašich cílů tak rychle, jak byste chtěli. Nicméně pokud, jste dost aktivní, nějaké kalorie navíc jsou v pořádku. Nakonec, arašídy obsahují leucin, aminokyselinu, která pomáhá opravovat svaly.

2. Jen jedna lžíce a tolik radosti

Jestli-že se radujete proto, že právě jíte široko daleko nejchutnější potravinu s vysokým obsahem bílkovin, nebo proto, že jste v tu chvíli jen nejšťastnější člověk na světě, jeden skutečný důvod k radosti tu opravdu je. Arašídové máslo obsahuje rostlinný sterol s názvem bera-sitosterol, který pomáhá bojovat proti stresu. Podle studií, pomáhá vyrovnat hladinu stresového hormonu kortizolu. Takže pokud jste pod stresovým zatížením a máte nutkání jíst arašídové máslo po lopatách, Vaše tělo se jen snaží udržet hormony v rovnováze. Věděli jste, že arašídové máslo je přirozeným prostředkem proti stresu?

3. Ale pak si musíš dát další

Jedna lžička může spustit domino efekt v podobě několika dalších. Řekněme, že jste měli dlouhý den v práci, a nemůžete se dočkat na rande se svou sklenicí arašídového másla, ale pokuste se jej nesníst celé na posezení. Pokud si každou lžíci budete vychutnávat pomalu a poctivě, bude Vám stačit jedna nebo dvě!

4. Začnete vyrábět své vlastní

Kromě velkého snížení přidaných cukrů, další věcí, kterou budete mít pod kontrolou, jsou syntetické oleje. I když existuje mnoho značek, které tyto oleje, cukr a sůl neobsahují, můžete tím ušetřit nějakou tu korunu navíc.

5. Přidáváte AM do Vaší ovesné kaše pro lepší konzistenci

Ovesná kaše a arašídové máslo, je moje oblíbená kombinace ke snídani. Dvě čajové lžičky obsahují asi 4-5 g bílkovin, 1 g vlákniny a 9-10 g tuku. Tato bohatá kombinace zajistí pocit sytosti na delší dobu (protože tuky a bílkoviny se tráví pomaleji než sacharidy, a zpomalují vstřebávání cukru v krvi). Přidáním arašídového másla do ovesné kaše, dostanete výživnou snídani, která zasytí a to je ta největší závislost.

6. Pokud ho ráno nemáte, musíte na něj myslet celý den

Doslova nemůžete fungovat. Jediné, co můžete, je myslet na arašídové máslo. Proč jsem ho dnes ráno neměla ke snídani? Kdy budu mít čas zajít si koupit další? Proč jen jsem si nekoupila rovnou 2 balení? Proč?? Popírat sám sebe od touhy po jakémkoliv jídle, pro nás není dobré po psychické ani po fyzické stránce. Nezrychlíme svůj metabolismus tím, že se ráno okrademe o lžíci arašídového másla. Naopak to může způsobit, že se budeme rozmazlovat, až se dostaneme domů.

 Ten, kdo řekl, že trpělivost je cnost, pravděpodobně myslel na arašídové máslo a nemohl se dočkat, až ho bude jíst.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru