Blog Online Fitness

7 druhů vloček pod drobnohledem
Zdravě v kuchyni

7 druhů vloček pod drobnohledem

12.11.2017
Vymyslet kreativní snídani, která bude mít správný poměr živin je občas velmi náročné. Většina z nás zná právě ovesné vločky, které lze připravit na spousty způsobů, ale znáte i jiné? Podívejte se i na další druhy.

Online Fitness

 

Ovesné vločky

Začneme známou klasikou, a tedy ovesnými vločkami a jejich výhodami pro naše zdraví. Jak už název napovídá, tak se vyrábějí ze zrn ovsa. Ovesné vločky obsahují spousty vitamínů, jako jsou vitamíny A, B1, B2, E, kyselinu listovou, omega 3 a 6 mastné kyseliny, vápník, fosfor, draslík, hořčík, zinek a mnoho dalších. Mají velký obsah železa, který je srovnatelný s obsahem u masa.

 

Konzistence za syrového stavu

Relativně měkké, velikostně dle druhu, nekřupavé, příjemná vůně po ovsu.

 

Rýžové vločky

Rýžové vločky se vyrábějí převážně lisováním celozrnné rýže a obsahují také velké množství vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, selen, hořčík, fosfor nebo zinek. Rýžové vločky jsou velmi snadno stravitelné, a proto jsou vhodné především při zažívacích problémech.

 

Konzistence za syrového stavu

Tvrdé, téměř bez chuti, rýžová vůně

 

Pohankové vločky

Pohankové vločky se vyrábějí napařováním pohanky. Napomáhají pružnosti cév a jsou vhodné při onemocnění křečovými žilami. Jsou zdrojem vitamínů B, mědi, manganu, niacinu, cholinu.

 

Konzistence za syrového stavu

Pohanková chuť, tvrdší, křupavé

 

Ječné vločky

Ječné vločky se vyrábějí převážně z ječmene bezpluchého, u kterého se používá pro konzum celé zrno. Ječné vločky jsou skvělým pomocníkem pro snižování cholesterolu. Ječmen podporuje funkci jater, žlučníku a obsahuje vitamín B6 a draslík.

 

Konzistence za syrového stavu

Velké, tvrdší, podobné pšenici, málo výrazná chuť

 

Jáhlové vločky

Jáhlové vločky se vyrábějí z oloupaných zrn prosa a obsahují značné množství draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a zinku. Jsou lehce stravitelné a doporučují se při trávicích potížích.

 

Konzistence za syrového stavu

Jemné s výraznou chutí a olejnatou vůní

 

Žitné vločky

Vyrábějí se lisováním zrn žita ozimého a obsahují vitamíny skupiny B, E, kyselinu listovou, fosfor, hořčík, želeno nebo selen. Ovlivňují trávení a správnou funkci střev.

 

Konzistence za syrového stavu

Tvrdší, výrazná chuť a vůně

 

Sójové vločky

Sójové vločky se vyrábějí ze sójových bobů, které napomáhají snižovat cholesterol, omezují riziko srdečních nemocí, podporují paměť a duševní zdraví.

 

Konzistence za syrového stavu

Příjemná vůně a chuť po kešu, je nutné tepelně upravit

 

A jaké jsou vaše oblíbené?

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru