Blog Online Fitness

7 tipů, díky kterým budou tvé porce vždy optimální
Zdravě v kuchyni

7 tipů, díky kterým budou tvé porce vždy optimální

21.09.2015
Chci, abyste si u mých článků odpočinuli, načerpali inspiraci a něco málo se o mě dozvěděli, ale také chci, abyste si občas i něco odnesli. A to něco jsou vědomosti či alespoň zajímavé informace, které vám třeba v životě, ať už v hubnutí nebo u cvičení, nějak pomohou. Nechci vám od teď začít citovat nějaké teoretické poučky. Ba naopak se vám budu snažit podat informace tou nejsnazší, ale zároveň nejzajímavější cestou. Sama nejsem typ, co by doma měl knihovnu plnou naučných knih. Téměř všechny důležité informace, co se mi v životě vryly do paměti, mi byly podány právě takovouto formou. Aneb tak trochu: ,,Jedna paní povídala..." Dnes článek zaměřím na téma porce.

 

Online Fitness 

Častým problémem totiž kolikrát nebývá ani volba potravin, jako jejich množství. O tom bych mohla vyprávět své a vlastně věřím, že i kterýkoli zarputilec zdravé stravy. Když jsem popíjela kávičku po boku Verunky, a opět jsme probíraly naše oblíbená témata, shodly jsme se na tom, že kdykoli jsme si povolily nějaký cheat, stejně jsme měly chuť na naše oblíbená jídla jako je ovesná kaše, řecký jogurt, kuřecí s rýží, apod. Jediný rozdíl mezi cheatem a naším běžným (redukčním) režimem byl v tom, že jsme toho chtěly hodně! A ikdyž se jedná o zdravé jídlo, stále to jsou kalorie, které ovlivňují naše hubnutí. A tak jsem pro vás sepsala pár tipů, konkrétně 7, jak si porce uhlídat, a to i bez toho, že bychom si museli každý gram vloček či rýže vážit.

1. Zmenši velikost nádobí
Určitě nejsem jediná, kdo má kolikrát nutkání zaplnit jídlem celý talíř. Pokud je váš talíř velký jako ten na pizzu, pak je dost pravděpodobné, že do sebe nasoukáte mnohem více jídla než byste měli.
 
Online Fitness
 
2. Zaplň půlku talíře zeleninou
Říká se, že 50% nebo-li polovina talíře by měla být tvořena zeleninou, čtvrtina bílkovinou a čtvrtina sacharidy, tedy přílohou. Opět se dostáváme k tomu, že zaplníme celý talíř, ale tentokrát za cenu méně kalorií, a především doplníte do stravy potřebné mikroživiny.
 
Online Fitness
 
3. Nauč se porce odhadovat
Zde se dostáváme k tomu, o čem jsem psala už v úvodu. Nemusíte vše svědomitě vážit. Pokud už několik měsíců každé ráno snídáte 50 g ovesných vloček, věřím, že jste schopni už tuto porci přibližně odhadnout. A pokud ne...
 
4. Používej místo váhy pomůcky jako konkrétní nádobí nebo i ruku
Pokud se bojíte odhadovat, ale přesto nechcete neustále zapínat kuchyňskou váhu, vyhraňte si k měření nějakou (plastovou) misku, nakreslete na ni fixem rysku a skvělý pomocník je na světě. Popř. Velice doporučuji TENTO set odměrek z Ikei. Pokud není po ruce miska, dobře poslouží i vaše dlaň či pěst, palec, atd. (celý návod ,,helping handsZDE).
 
Online Fitness
 
5. Věnuj jídlu 100% své pozornosti, vychutnávej si ho
Pokud patříte mezi ty, kteří musí mít u jídla nutně zaplou televizi nebo sledují youtube videa (Zameť si před svým vlastní prahem, Veroniko!), pak jistě víte, jak dokáže taková věc naprosto upoutat vaši pozornost, a vy během pár minut zbagrujete sníte celé vaše jídlo, ani nevíte jak.
 
6. Jídlo důkladně zapíjejte vodou
Nejenže hlad je kolikrát převlečená žízeň, ale i u jídla je dobré dodržovat pitný režim. Žaludek tak snáz zaplníte a nebudete mít nutkání si přidat.
 
7. Vařte jen tolik, kolik sníte
A poslední rada na závěr zní, uvařte porcí jen tolik, kolik je třeba. Pokud jen pro sebe navaříte plný hrnec rizota s tím, že si libovolně můžete přidat, věřte, že jídlu neodoláte.
 
...
 
Doufám, že vám tyto tipy byly alespoň trochu nápomocné a při dalším chystání jídla si některé z nich třeba vybavíte. 
A mě by zajímalo, zda-li si vážíte suroviny nebo vše odhadujete tzv. od oka?
 
Vaše Veronika Duží
 
Veronika Duží
 
 
 Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru