Blog Online Fitness

8 důvodů proč jíst mandle každý den
Zdravě v kuchyni

8 důvodů proč jíst mandle každý den

22.04.2015
Proč by se mandle měli stát vašimi oblíbenými ořechy? Přinášíme vám 8 důvodů proč zařadit mandle do jídelníčku každý den.

Online Fitness

 

1.  Snižují riziko infarktu
Vědecké výzkumy dokázaly, že osoby konzumující ořechy 5 krát týdně mají až o 50 procent nižší pravděpodobnost infarktu než ti, kteří je nekonzumují vůbec. Navíc mandle patří k nejstravitelnějším ořechům s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek.

2.  Snižují špatný cholesterol

Abyste tohoto benefitu opravdu dosáhli, nejezte mandle pražené, neboť ty mohou být pražené právě na nezdravých tucích, výjimkou jsou tzv. „dry-roasted.“ Což odpovídá variantě, kdy si syrové mandle opražíme doma na suché pánvi. Mandlím praženým na tuku se pokuste raději vyhnout.

3.  Chrání tepny
Mandle konzumované bez úpravy obsahují ve své hnědé slupce flavonidy a v kombinaci s obsahem vitamínu E redukují pravděpodobnost vzniku cévních chorob. Vitamín E navíc prospívá stavu vaší pokožky.

4.  Pomáhají k pevným zubům a kostem
A to vše díky vysokému obsahu vápníku a minerálů, které se postarají nejen o pevné zuby a kosti, ale prospějí také vašim nehtům a vlasům. Navíc si ti, kteří jsou alergičtí na kravské mléko, mohou jednoduchým způsobem vyrobit mléko mandlové.

5.  Najdeme v nich zdravé tuky

Přestože mandle obsahují mnoho tuku, jsou zdrojem tzv. zdravých tuků a vaší linii konzumace několika gramů oříšků denně neohrozí, naopak, vláknina a tuky v mandlích obsažené přispějí k pocitu zasycení a můžou sloužit i jako zdravé mlsání.

6.  Jsou výživou pro mozek
Mandle obsahují riboflavin a L-carnitin, ty pomáhají zvyšovat aktivitu mozku a mohou také pomoci snížit riziko Alzhaimerovy nemoci. Zařaďte do jídelníčku alespoň 7 mandlí denně jako součást snídaně.

7.  Zlepšují funkci nervového systému
Indická nauka o zdraví – Ayurvéda doporučuje mandle pro jejich schopnost zvyšovat intelekt a jejich pozitivní vliv na dlouhověkost. Vyzkoušejte tuto tisíciletími prověřenou moudrost.

8.  Působí proti překyselení organismu
Mandle působí alkalicky a tím bojují s jedním z největších strašáků dnešní doby, kterým je překyselení organismu. Pokud dáváte přednost mandlím loupaným namočte je přes noc a k snídani oloupejte nebo proces urychlete tím, že mandle spaříte horkou vodou a poté oloupete. Vždy jen množství, které budete záhy konzumovat.

 

Hodně zdraví přeje tým Online Fitness

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru