Blog Online Fitness

9 potravin, které nesmí chybět ve vašem redukčním jídelníčku
Zdravě v kuchyni

9 potravin, které nesmí chybět ve vašem redukčním jídelníčku

12.08.2015
Pokud jste se rozhodli zatočit s tukem a shodit pár přebytečných kil, měli byste popřemýšlet nad tím, které potraviny zahrnout do vašeho nového jídelníčku a které naopak striktně vyřadit. Samozřejmě že vašemu spalování pomůžete především cvičením. Tak na to nezapomínejte, stejně jako na pitný režim, protože voda je nejlepším spalovačem tuku :)

Online Fitness

1. Sladké brambory
Sladké brambory mají přibližně stejný počet kalorií jako bílé brambory, ale daleko víc živin. Sladké brambory jsou bohaté na vlákninu a mají nižší glykemický index (GI) než normální brambory. To znamená, že způsobují menší hladinu cukru v krvi a tím pádem předejití ukládání tuků. Také obsahují vitamín C (skvělý vitamín pro imunitní systém) a vitamín A (vitamín pro budování kostí). A jak je můžete připravit? Já mám nejradši bramborovou kaši, kdy dám uvařit brambory s celerem a uvařené rozmixuji a přiliju odtučněné mléko. Můžete je ale také upéct s kapkou kokosového oleje Usmívající se


2. Bobulovité ovoce

Maliny, borůvky, ostružiny a jahody. Měli byste je pokud možno přidat do svého každodenního jídelníčku. To proto, že jsou to potraviny velmi bohaté na antioxidanty. Bylo také dokázáno, že stabilizují hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. Zabraňují tak ukládání tuků. Mají také velmi málo kalorií. Můžete je přidat do koktejlů z odtučněného mléka, nebo rozmixovat v proteinu, ale také si můžete udělat sladkou omáčku na ovesné lívance a to pouze z ovoce a medu Usmívající se

3. Vejce
Abyste zabránili pocitu hladu a udrželi chutě na uzdě, pak je důležité, aby jedli potraviny bohaté na bílkoviny. Výzkum ukazuje, že lidé, kteří jedí stravu s vysokým obsahem bílkovin, spálí více tuku a jsou méně hladoví. Jedno vejce obsahuje 6g bílkovin, což je skvělý doplněk do vašeho jídelníčku, a to zejména k snídani nebo po ranním tréninku. Miluji vaječnou omeletu s žampiony, jarní cibulkou a šunkou Usmívající se


4. Řecký Jogurt
Řecký jogurt má dvojnásobné množství bílkovin než normální jogurt. Je to také skvělý způsob, jak zvýšit „dobré bakterie“ ve vašich střevech a předcházet tak tíživému a nepříjemnému nadýmání. Vždycky jsem jedla jogurty, které jsou neslazené a mají obsah tuku kolem 3%. Nízkotučné jogurty jsou obecně známé tím, že jsou tvořeny hlavně éčky. Jogurt je dobrý na snídani nebo svačinu, a ještě lepší s čerstvým ovocem a ořechy.

5. Zelený čaj
Příště než sáhnete po dalším šálku kávy, vzpomeňte si na zelený čaj. Je to zdroj antioxidantů a kofeinu a tím pádem napomáhá spalování. Obsahuje sloučeninu EGCG (jde o bioaktivní polyfenol, který má široké spektrum účinků - mezi ty najdůležitejší patří termogenní účinek, ochrana svalové hmoty před poškozeím a antioxidační účinek) takže pomáhá ke snížení tělesného tuku, a také pomáhá při snížení zánětu v těle. Skutečnost, že neobsahuje žádné kalorie, znamená, že jej můžeme popíjet celý den.

6. Losos
Spousta lidí se vyhýbá tučným potravinám ze strachu, že přiberou. Nicméně, existují tuky, které můžete jíst, vlastně musíte. Pomáhají tělu efektivně spalovat tuky. Patří zde všechny potraviny, které obsahují zdravé omega 3 mastné kyseliny. Jeden z mých oblíbených zdrojů omega 3 mastných kyselin je losos.  Miluji pečeného lososa s čerstvým citronem a koprem. Můžete dokonce přidat pár pečených sladkých brambor a máte skvělé výživné jídlo.


7. Grapefruit
Grapefruit obsahuje látku s názvem naringin, která brání tělo před ukládáním tuku. Je dobré jíst grapefruit jako první potravinu ráno na lačný žaludek. Také poskytuje tělu velkou podporu díky vitamínu C.

8. Quinoa
Quinoa je skvělé chutné jídlo a výborná náhražka za rýži nebo těstoviny. Nejen, že nám pomůže udržet vás plné a má nízký Glykemický Index, je to také jeden z nejvíce bohatých potravin na bílkoviny. A ještě navíc je také skvělým zdrojem železa, zinku a selenu. Můžete ji přidat do zeleninového salátu, nebo z ní připravit vaše oblíbené rizoto Usmívající se

9. Chilli Papričky
Papričky jsou skvělá pomoc při spalování kalorií. Obsahují totiž sloučeninu zvanou kapsaicin, která zvyšuje vaši tělesnou teplotu a tepovou frekvenci, která pak zrychluje váš metabolismus. Je to také skvělý způsob, jak pozměnit chuť některému z vašich oblíbených slaných jídel.

Teď můžete vymyslet spoustu receptů, které s klidným svědomím zahrnete do vašeho nového jídelního lístku a budete tak mlsat naprosto bez výčitek. Už víte, které potraviny pomáhají spalování a které navíc obsahují vitaminy a antioxidanty. Tak hurá do toho Usmívající se

 

Vaše Denisa Usmívající se

Denisa Dráb

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru