Blog Online Fitness

Ashtanga Vinyasa Jóga aneb nudí vás jóga? Tahle zaručeně nebude!
Fitness

Ashtanga Vinyasa Jóga aneb nudí vás jóga? Tahle zaručeně nebude!

21.03.2016
Když jsem začínala s jógou, jelikož jsem věřila, že je to cesta, která mě naučí odbourat stres, nikdy by mě nenapadlo, že to může být také výborná posilovací aktivita. Od svého raného dětství jsem trávila čas sportem. Mí rodiče byli velmi nadšení sportovci, taťka byl skvělý fotbalový hráč a mamka tenistka a poté kulturistka na špičkové úrovni.

Online Fitness

I já jsem měla čas vyplněn tak, že jsem z tenisového tréninku odbíhala o 5 min dříve, abych za 3 minuty doběhla do basketbalové haly a účastnila se tréninku košíkové. Předtím jsem zase trávila 10 hodin týdně cvičením karate a později
dělala závodně atletiku a téměř se nehnula ve volném čase z atletického oválu. K tomu jsem dělala silový osmiboj a čtyřboj. V 16 letech jsem se ponořila do bodyfitness a ještě tentýž rok jela na své první Mistrovství světa. Trénovat na Mistrovství světa znamenalo trénovat 3 – 5x denně!

Krátce potom, co jsem získala titul vicemistryně světa, jsem se s kariérou v bodyfitness rozloučila a začala hledat svůj životní záměr. Když tu mi hlavou problesklo „JÓGA“. Ani ve snu by mě nenapadlo, že po tomhle všem by pro mě jóga mohla být náročná. A přece! Moje výzva se jmenovala Ashtanga Vinyasa jóga a ze začátku jsem měla pocit, že zacvičit celou první sérii tohoto druhu jógy, se rovná sebevraždě. Zpětně můžu říct: „Ashtanga Vinyasa ve skutečnosti není náročná, ale váš stav mysli musí kooperovat s vašim tělem. Moje mysl směřovala energii na jógu, ale na vynaloženou námahu namísto uvolnění. Neuměla jsem se sladit s dechem a už vůbec ne s tělem. Myslela jsem na to, jak je to náročné, namísto na hloubku a uvolnění v jednotlivých pozicích (asánách). Moje motivace byla vedená vůlí, sebezapřením a samozřejmě také egem. Dnes už je můj pohled odlišný a tvrdím, že nic není náročné, pokud sladíte mysl, dech a tělo. Pak není nic nemožné.“ 

Ashtanga Vinyasa je velmi oblíbeným typem jógy. Představuje určitou výzvu a proto, abyste asány provedli, potřebujete opravdu silnou koncentraci. Vaše mysl musí být právě tady a teď. Ashtanga Vinyasa je populární po celém světě, většina jogínů ji jezdí studovat do města, které považuji za svůj druhý domov, a tím je Maisúr ležící v jižním cípu Indie. Naleznete zde mnoho škol, které ji učí, nejznámější je škola Sri K. Pattabhi Joise. Mou školou se stala Mystic School a jsem moc ráda, že jsem se učila právě tam, jelikož se zabývá velmi komplexním pohledem na jógu a učí všechny její aspekty. Ale samozřejmě to nebylo vůbec jednoduché…

Co je vlastně Ashtanga Vinyasa jóga?

Jde o dynamický typ jógy s troškou „akrobatických“ prvků. Taková trošku „gymnastická“ jóga. K přeměně pozic dochází na nádech a výdech. Je propletena navazujícími přechody, proskoky a kliky. Je bohatá na asány prověřující, jak vaši flexibilitu, tak vaši sílu. Ashtanga Vinyasa jóga má 6 sériíí. Nejčastěji praktikovaná je základní – první série. K další sérii byste měli vždy postoupit, až už perfektně zvládáte sérii předchozí. Tradiční systém učení Ashtanga Vinyasa jógy v minulosti byl takový, že učitel nepustil žáka dokonce k praktikování následující asány předtím, než zvládl tu předchozí.

Původně měla Ashtanga jen 3 série, ale kvůli své náročnosti byla 3. série rozdělena na A,B,C,D. Avšak nemějte strach, dnes učitelé učí první sérii formou, která vás postupně dovede ke zvládnutí všech asán a není třeba se stresovat, pokud pro vás ze začátku budou některé asány nemožné. Nastavíte-li správným směrem svou mysl a přidáte k tomu pravidelnou praxi, brzy zvládnete bez problému asány všechny. To, co nám většinou nedovoluje, i přes pravidelnou praxi, provádět některé asány, je náš strach. Pokud se koncentrujeme na strach, naše energie tak uniká bez užitku. Proto je tak důležité, nastavit svou mysl správným směrem a soustřeďovat ji přesně tam, kam chceme dojít.

Proč Ashtanga Vinyasa jógu praktikovat?

Čistí energetické dráhy, krev, stimuluje orgány ke správné činnosti, zvyšuje kapacitu plic, detoxikuje organismus, posiluje a zpevňuje naše vnější i vnitřní svalstvo, zlepšuje koncentraci, odstraňuje jak fyzické, tak psychické bloky a překážky v našem životě. Posiluje vůli, odhodlání, pomáhá nám vrátit se zpátky sami k sobě, do vlastního středu. Je vhodná i pro ty (nebo hlavně pro ty :-)), kteří si myslí, že by je jóga nudila. U Ashtangy se rozhodně nudit nebudete, to slibuji.

Online Fitness

Jak vypadá takový komplexní kurz v Indii?

Jak to vypadá, když jedete na kurz do Indie? Vstáváte většinou okolo 5 hodiny ranní, mnozí i dříve, a vyrážejí na svou ranní praxi, kdy se věnují hodinu a půl nepřetržitě jedné asáně za druhou. Většina kurzů v Indii je vedena Mysore stylem. To znamená, že každý praktikuje sám přesně dané pozice, jelikož sérii je daná – neměnná a učitel chodí a pomáhá vám se do pozic správně nastavit a užít si tak její hloubku. Poté se věnujete dalším hodinám: pranájámě (dechovému cvičení), jógové filozofii, anatomii, znovu jógová praxe tentokrát i s podrobným výkladem a meditace. Ani se nenadějete a je večer. Druhý den probíhá stejně...6 dní v týdnu po celý měsíc. Jsou kurzy také dvou nebo tří měsíční. Mezitím potkáváte a mluvíte s ostatními jogíny a většina se baví pořád o Ashtanze, ať už jsou kdekoli. Ve čtvrti , která je na jógu zaměřena, máte možnost potkat stovky a stovky jogínů během hlavní sezóny.

Tak jako v životě, tak i při praxi vás tělo a mysl může různými způsoby svádět z vaší cesty. Ať už posilujete ve fitku, praktikujete jógu nebo cokoli jiného. Pro mě byl kurz v Indii náročný nejen praxí, ale také tím, že jsem si za ten měsíc 4x zvrtla kotník. Ano, každou nohu dvakrát. Avšak když máte záměr a svou energii dokážete správně nasměrovat, můžete i hory přenášet. Takže jsem za celou dobu nevynechala ani jedinou lekci. Tím nechci říct, že jóga nebo jakákoli jiná fyzická aktivita, které se věnujete, je o utrpení. Vůbec ne. Vždy by to mělo být o radosti a v souladu z vaším tělem. Avšak je důležité rozpoznat překážky, kterým je třeba čelit. Čím dříve se naučíme překážkám čelit, tím dříve nastane v našem životě klid a harmonie.

5 rad na závěr, které mi na mé cestě pomohly?

1. Každá zkouška je jen tak těžká, kolik strachu do ni vložíme!
2. Každý má právo vytvořit si vlastní budoucnost! Sri Chinmoy
3. Buď tou změnou, kterou chceš vidět ve světě kolem! Mahátma Gándhí
4. Miř na měsíc a to nejhorší, co se ti může stát, že přistaneš ve hvězdách. Mary Kay Ash
5. Když něco opravdu chceš, nic není nemožné. Stačí, aby tvoje mysl, srdce a tělo měli stejný cíl.

Od června se můžete těšit na lekce Ashtanga Vinyasa jógy na www.onlinefitness.cz!!!

Darja Káňová
www.angelyoga.cz

Darja Káňová

Online Fitness

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru