Blog Online Fitness

Cheesecake bez mléka a bez lepku? Náš dýňový ano!
Zdravě v kuchyni

Cheesecake bez mléka a bez lepku? Náš dýňový ano!

26.01.2017
Stravujete se vegansky a ještě máme to do toho bezlepkovou dietu, ale přesto milujete klasický cheesecake? S tímto receptem si ho můžete dopřát naprosto bez viny a zdravě, přičemž přípravu zvládne i amatér jako já :-)

Co potřebujeme:

Ingredience na korpus

100 g mandlí
200 g sušených datlí
30 g kakaa
100 g pohankové mouky

 

Náplň cheesecaku

400 g tofu bez příchutě
400 g dýňového pyré (koupené či připravené doma)
150 ml sirupu, např javorového
50 g kukuřičného škrobu
2 lžíce pumpkin spice koření
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička soli 

 Online Fitness

Jak na to?

Sušené datle musíme alespoň hodinu předem namočit do teplé vody, dále si pak dejte předehřát troubu na 160°C.

Dýňové pyré můžeme koupit už hotové, nicméně pokud máte doma jako já plný mrazák dýní z nedávného podzimu, můžete si pyré udělat sami. Stačí omytou a očištěnou dýni nakrájet na malé kousky a povařit ve vodě, dokud nezměkne. Nejlepší je dýně hokkaido, z ostatních jsem nedostala tolik kvalitní chutě. Jakmile je dýně povařená do měkka, rozmixujeme ji na pyré a necháme vychladnout.

Dále pak jako první rozmixujeme mandle, do kterých potom přidáme pohankovou mouku a kakao a po promixování přidáme slité datle, pět promixujeme. Vzniklé těsto rozložíme na plec či do pečící formy, kterou jsme předtím vyložili pečícím papírem.

Příprava náplně je pak jednoduchá – všechny vypsané ingredience nasypeme do stolního mixéru a rozmixujeme je dohladka. Vzniklou nápln nalijeme na připravený korpus, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby. Ideální teplota je 160°C, pečení zabere asi 40 – 50 minut.

Jakmile máme cheesecake hotový, vyndáme ho z trouby a zatímco jej necháváme plně vychladnout, dozdobíme dle libosti. Osobně miluji čerstvé ovoce (rozmrazím maliny, borůvky či kousky jahod), případně sušené neslazené ovoce, nasekanou hořkou čokoládu nebo oříšky.

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru