Blog Online Fitness

Co způsobuje, že jsme z běhání „sjetí“ ?
Fitness

Co způsobuje, že jsme z běhání „sjetí“ ?

12.06.2017
Běh je dnes velmi oblíbený sport, a snad všichni běžci vám řeknou, že jim běhání zlepšuje náladu, navozuje pocit pohody dokonce i úlevy od bolestí či depresivních stavů. Nicméně pozor – za tohle nemůžou endorfiny! Stav je spíše podobný drogovému opojení. Co to způsobuje?

 

Od roku 1980 se celá práce přičítala opravdu endorfinům, které známe z našich stavů po cvičení, kdy je nám jednoduše psychicky i fyzicky lépe. Vědci se však shodli, že v tomto případě by tyto stavy neměly být přičítány endorfinům.

Pravou příčinou by mohly být endokanabinoidy, což jsou chemikálie ve vašem těle, které se chovají jako THC z marihuany. Endorfiny vážou látky zvané opioid receptory a neurony v celém našem těle, které afektují ostatní chemické signály našeho těla, které se v mozku překládají jako bolest. Protože endorfiny mohou způsobit úlevu svalové bolesti, přičítal se jim také efekt ostatních opojných pocitů z běhání. Nicméně vědci přišli na fakt, že endorfiny jsou příliš velké na to, aby prošly krevní bariérou v mozku, což je membrána s velmi vysokou citlivostí a výběrem toho, co pustí k mozku, aby tam neprošlo nic škodlivého. Vzhledem k tomu, že endorfiny díky své velikosti neprojdou touto membránou, nejspíš nemohou způsobit onen „zfetovaný efekt běžců“, jelikož se jednoduše do mozku nedostanou, takže nemohou ovlivňovat jeho buňky. Namísto toho vědci došli k závěru, že by to mohly být hormony zvané endocanabiny. Tyto látky se v mozku chovají prakticky stejně jako THC získané z marihuany, jen je vaše tělo vyrábí přirozeně samo. Tyto látky se zahrnují mezi věci snižující nervozitu, stres a citlivost na bolest.

 

V roce 2012 vědci zkusili test, kdy vzali skupinku lidí, psů a fretek, kteří běhali na běžícím páse půl hodiny. Zjistili že u lidí a psů, kteří běhali byla hladina endoanabinoidu vyšší. Další studie z roku 2011 zahrnující 11 zdravých cyklistů navrhla, že produkce anandamidu, která se zvedá během cvičení, může zvýšit level neurothrofinů, a celkově mít antidepresivní účinky.

Testovací skupina byla bohužel příliš malá na to, aby se dalo tvrdit, že to takhle funguje u každého z nás. Nicméně se dá předpokládat, že endokanabinoidy mohou být jedny z faktorů ovlivňující u běžců onen pocit opojení.

 

Za sebe však myslím že ať je to jakýkoli hormon či látka nebo cokoli, důležité je, že to zabírá a funguje :-) 

 

 

Elen Šarmanová 


Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru