Blog Online Fitness

Dokonalý zadek 1. - Dřepy!
Fitness

Dokonalý zadek 1. - Dřepy!

25.01.2016
“Pokud si ty sama nevšímáš vlastního zadečku, tak to nedělají ani ostatní.“ Sice trochu kruté, ale rozhodně pravdivé rčení ve světě fitness. Pokud my sami nemakáme na dokonalém pozadíčku, tak proč by se na něj měl někdo dívat a obdivovat jej? Koukněme se na pár základních rad, jak donutit ostatní stočit zrak na náš dokonalý zadek!

online fitness

Bez cvičení to nejde

Myslím, že je zřejmě, že dokonalý zadek nebudeme mít, pokud nebudeme cvičit. Ale není cvičení jako cvičení, je to téměř věda. Na internetu se můžeme dočíst o spoustě efektivních cviků na posílení zadečku, ale jen málokdy se dočteme, jak správně cviky provádět. Pamatujme si jedno pravidlo – Pokud chceme být štíhlejší, tak musíme provádět cviky v rychlejším tempu, pokud chceme nějakou partii vytvarovat, tak musíme cviky provádět pomalu a nejlépe s nějakým závažím.

V praxi to vypadá tak, že pokud chceme mít kulatější zadeček, tak budeme cvičit například dřepy. Dřepy provádíme pomalu, soustředíme se na techniku provedení, abychom se nekřivili, aby vše bylo tak, jak by být mělo. Dále se soustředíme na správné dýchání a cviku pomůžeme ještě zatínáním zadečku v počáteční pozici cviku – u dřepu to je ve stoje. Při tvarování není důležité udělat 50 opakování, za jednu minutu, ale bohatě stačí udělat 10 - 15 opakování za minutu, ale pomalu a důkladně.

Jaké cviky zvolit?

Cviků na zadeček je spousta a každý má nějaké oblíbené. Mě se nejvíce osvědčily různé typy dřepů, výpady, zvedání pánve, výdrže, zanožování a výkopy. Tak si jdeme ukázat první z nich a to dřepy!

Dřepy

Klasika - Klasické dřepy známe všichni. Paty jsou stále na zemi, nohy od sebe na šířku pánve, záda jsou krásně rovná, pohled očí směřuje před sebe. Začínáme ve stoje, pomalu pokračujeme dolů, stále držíme pevná kolena a s nádechem jít co nejníže, kam nás správná technika pustí. Nezapomínáme, na správné držení těla, abychom nedovolili kolenům předběhnout špičky. Zhruba 2 -5 sekund v té poloze vydržet a pomalu s výdechem opět do rovného postoje, kde zatneme zadeček na pár sekund a opakujeme.

Plié dřepy – Plié dřepy neboli dřepy na široko. Technika je stejná jako u klasických dřepů, ale nohy jsou dále od sebe a snažíme se kolena tlačit co nejvíce od sebe.

online fitness

Trhané dřepy – Tento druh dřepů se malinko liší. Můžeme je provádět opět na úzko nebo na široko, ale při pohybu dolů se v půlce na pár sekund zastavíme a pak až pokračujeme do nejnižší polohy. Při pohybu nahoru se opět v půlce zastavíme a až pak pokračujeme do rovného postoje. Takto dáme svalům daleko více zabrat a donutíme je sílit = zadeček se tvaruje.

Kmitavé dřepy – Dostaneme se do pozice dřepu ať už úzkého nebo širokého a v této pozici kmitáme. Zvedneme se tedy zhruba o 5 centimetrů nahoru a spustíme se opět dolů. 

 

Počet opakování

V praxi je dobré kombinovat různé typy dřepů, jelikož hýžďové svaly zapojujeme při každém pohybu trochu jinak. Při kombinaci všech typů uvedených dřepů, tak dojde k celkovému posílení zadečku.

 

Ukázka týdenního dřepování:

Den

Počet

Cvik 1

Cvik 2

Pondělí

20

Klasické

Plié

Úterý

20

Trhané

Kmitavé

Středa

Volno

Čtvrtek

20

Klasické

Plié

Pátek

20

Trhané

Kmitavé

Sobota

20

Klasické

Plié

Neděle

Volno

 

V dalším článku se společně zaměříme na pár dalších tipů, jak vytvarovat zadeček a podíváme se na zbývající účinné cviky.

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

online fitness

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru