Blog Online Fitness

Domácí proteinové kuličky – bez lepku, bez laktózy a bez pečení!
Zdravě v kuchyni

Domácí proteinové kuličky – bez lepku, bez laktózy a bez pečení!

29.03.2017
Taky během dne nestíháte pořádně jíst a potom různě po cestách, v MHD či autě trpíte s kručícím žaludkem, přičemž uznáváte, že skočit pro nejbližší gyros opravdu není to nejlepší řešení? Připravte si sebou skvělé domácí proteinové kuličky! Vše přírodní, zdravé a výživné, a co víc – příprava zahrnuje pouze míchání a mixování :-)

Online Fitness

 

Člověk se v dnešní hektické době musí umět zařídit. Vzít si cokoli sebou je super věc, a klasické proteinové tyčinky ocení opravdu každý z nás. Všichni ale víme, že v obchodě za to dáme hříšné peníze a jistota kvality stojí na pečlivém rozboru složek na etiketě. Proč si tedy neudělat vlastní? Tento recept obnáší pouze obstarání ingrediencí, postup přípravy pak zvládneme jen s mixérem :-)

 

Ingredience:

1. Várka do mixéru:

1 hrnek dýňových semínek

1 hrnek sušeného kokosu

1/2 hrnku loupaných konopných semínek

1/2 hrnku konopného proteinu

4 lžíce chia semínek

2 lžíce včelího pylu od domácích včel (pokud máte možnost sehnat)

6 lžic vloček

2 lžíce máku

 

2. Várka do mixéru:

20 vypeckovaných datlí

6 lžic kokosového oleje (o pokojové teplotě)

4 lžíce kakaa

1 lžička vanilkového extraktu či 1/2 lžičky mleté vanilky

 

Jak na to?


Postupně promixujeme vše v první a posléze v první várce. Jen prosím dávejte pozor, abyste tu první nepřemixovali – stačí s tím jen párkrát projet na nižší rychlost, aby se vločky nasekaly a celé se to promíchalo. Pokud potom půjde druhá várka ztuha, doporučuji přidat trochu vody a mít s tím pevné nervy. Obě rozmixované hmoty potom rukama promícháme a vytvoříme kuličky menší velikosti, které potom můžeme dle přání dozdobit kokosem nebo dalším kokosem (osobně používám domácí vlašské ořechy, doporučuji). Jakmile jsou kuličky hotovy, vložíme je alespoň na hodinu do lednice, aby hmota ztuhla. Pokud toho máme pro vlastní spotřebu mnoho, dáme zamrazit.

 

Pokud upřednostňujeme klasický tvar tyčinek, pak další možností je, že danou hmotu vtlačíme do plechu, který jsme si předtím vystlali pečícím papírem. Potom jen dozdobíme, dáme opět ztuhnout a nakrájíme na požadovanou velikost.

Ať už budete mít proteinové tyčinky sebou v kabelce pro hektické dny, nebo předložíte úhledné kuličky jako pohoštění pro kamarády, obojí vám skvěle poslouží jako zdravá a účelná svačinka :) 

 

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Nahoru