Blog Online Fitness

Fitness mýty, kterým bychom měli ihned přestat věřit
Fitness

Fitness mýty, kterým bychom měli ihned přestat věřit

25.03.2018
Internet je plný různých informací o cvičení a zdravém stravování. Na jednom webu si přečteme jasný fakt, pak se proklikneme o pár stránek dále, kde se dozvíme přesný opak. Takto vznikají různé fitness mýty, které je potřeba vyvrátit, jelikož nám rozhodně nepomáhají k hubnutí.

Mýtus: Pokud mě na druhý den nebolí svaly, tak jsem cvičila špatně

Realita: Bolest svalů vzniká kvůli mikroskopickým trhlinkám ve svalech, které vznikají z pohybu, na který nejsme zvyklí. Pokud se cvičením začínáme, tak se této bolesti pravděpodobně nevyhneme, nejsme zkrátka zvyklí. Avšak pokud se cvičení věnujeme už nějakou dobu a stále nás bolí na druhý den svaly, tak bychom měli našemu tělu dopřávat více času na zotavení. Také bychom si měli uvědomit, že je bolest a bolest. Pokud na druhý den cítíme ve svalech jemné pnutí, které rozhodně není nepříjemné, tak je vše v pořádku a víme, že jsme odvedli dobrý trénink.

 

Mýtus: Pokud se před cvičením protáhnu, tak mě nebude nic bolet

Realita: Protažení a především zahřátí je před cvičením velmi důležité, ale bohužel nám nepomůže od bolesti na druhý den. Slouží především jako prevence proti úrazu, který může nastat při cvičení. Pokud svaly před cvičením nezahřejeme, tak je můžeme snáze natrhnout a tyto úrazy jsou velmi bolestivé a dlouho se léčí.

 

Mýtus: Čím delší dobu budu cvičit, tím lepší budu mít výsledky

Realita: Opět špatně! Pokud cvičíme déle, než v průměru 1 hodinu a půl, tak naše tělo se pustí do získávání energie ze svalů. A to nechceme, jelikož čím více svalové hmoty máme, tím máme rychlejší metabolismus a rychleji spalujeme tuky. Měli bychom si trénink rozvrhnout tak, abychom cvičili zhruba 1 hodinu. Kdy se prvních 10 minut zahříváme, následuje zhruba 30 minutový trénink a nakonec 20 minutová kardio činnost. Na závěr tréninku se opět protáhneme, abychom zvýšili svou mobilitu.

 

Mýtus: Po 7 hodině večer už nesmím jíst

Realita: Tento mýtus vznikl na základě toho, že bychom se neměli přecpávat těsně před spaním. To je samozřejmě pravda, jelikož naše tělo by se mělo zabývat jinými činnostmi ve spánku, než trávením knedlíků. Bohužel tato informace přerostla v obrovský mýtus, který nám říká, abychom po 7 hodině večerní už nejedli, jinak přibereme. Pokud máme správně navržený jídelníček a večeříme lehká jídla, tak můžeme jíst například i v 10 večer. Z pravidla se uvádí, že bychom neměli jíst nic těžkého zhruba 2 hodiny před spaním. Nikoliv proto, abychom nepřibrali, ale abychom dopřáli tělu dostatek času na trávení, než půjdeme spát.

 

Mýtus: Kardio je jen běhání

Realita: Ano, kardio je běhání, jelikož svou tepovou frekvenci dostaneme do vyšších otáček. Avšak tohoto cíle můžeme dosáhnout i posilováním, které nám jako bonus pomůže i zpevnit svaly a my se nebudeme třepat jako rosol. Je nutné provádět cvičení intenzivně, nebát se závaží a hlavně dbát na správnou techniku. Kardio ve formě běhání, jízdy na kole a podobně, provádíme hlavně na konci tréninku, abychom svaly zatížili zase jiným pohybem a samozřejmě také tehdy, když nás například běh naplňuje štěstím.

 

Mýtus: Chci zhubnout břicho, tak dělám 1 000 sklapovaček denně

Realita: Tento mýtus je jeden z nejrozšířenějších, ale naštěstí už pomalu ustupuje a lidé již vědí, že nelze hubnout pouze lokálně. Naše tělo si samo vybírá, odkud bude odbourávat tuk a cvičení určité partie, na to nemá vliv. Avšak pokud vytrváme ve zdravém životním stylu, správném jídle a pravidelném cvičení, tak časem zhubneme i v naší problematické partii.

 

Online Fitness

 

Mýtus: Budu pít koktejl na hubnutí z reklamy a zhubnu

Realita: Tyto zázračné přípravky jsou z 99% pouze nástroj k tomu, jak z nás vylákat peníze. Bohužel jsou tyto diety také často zdraví škodlivé. Nikdy nezhubneme tím, že si dáme nějakou pilulku nebo vypijeme zázračný nápoj a sedneme si k televizi. Ano, existují různé spalovače a před-tréninkovky, které nám mohou mírně pomoci za lepší postavou, ale opět nefungují z gauče. Naše rada je taková, že bychom se měli vyhnout těmto přípravkům, jelikož nejsou moc účinné na to, jak jsou drahé. Pokud chceme podpořit naše spalování, tak se zaměřme raději na přírodní produkty, které vnitřně zahřejí náš metabolismus a podporují spalování (skořice, citrusy, chilli, lesní plody, atd.).

 

Mýtus: Proteinová tyčinka je dobrá ke svačině

Realita: Běžně prodejné proteinové tyčinky jsou svou kalorickou hodnotou podobné sladkostem. Často platí, že čím je tyčinka chuťově lepší, tím je její složení horší, jelikož je doslazovaná. Pokud chceme kvalitní proteinovou tyčinku, tak si ji budeme muset vyrobit sami doma, abychom měli jistotu, že se v tyčince nenachází hromada cukru. Bohužel stejným případem jsou i již zpracované müsli, které je také velmi často doslazováno.

 

Mýtus: Avokádo a arašídové máslo můžu jíst neomezeně, aniž bych přibrala

Realita: Bohužel ničeho nemůžeme jíst neomezeně. Avokádo a arašídové máslo, spadají do kategorie zdravých tuků, které naše tělo potřebuješ, ale je nutné mít na paměti, že všeho moc prostě škodí. Pokud budeme jíst sklenici arašídového másla denně, tak nám hubnutí moc nepůjde, jelikož má velkou kalorickou hodnotu. Všeho s mírou.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Nahoru