Blog Online Fitness

Intervalový trénink – HIIT je HIT!
Fitness

Intervalový trénink – HIIT je HIT!

06.06.2016
Žádná z nás nechce trávit hodiny cvičením, všechny chceme cvičit s maximálním úbytkem tuků a kilogramů. Tak jak na to? Intervalovým tréninkem a ještě lépe vysoce intenzivním intervalovým tréninkem neboli HIITem!

Online Fitness

 

Co je to ten HIIT?

Samozřejmě, že je to cvičení, bez pohybu krásné tělo prostě nebude! Akorát u HIITu je rozdíl v tom, že nemusíme makat celou hodinu bez přestávky, vlastně menší přestávky děláme téměř pořád. Skvělé ne? V praxi to může vypadat následovně: 30 sekund vykonáváme určitou činnost – například běh, jízdu na kole, angličáky, atd. na maximální výkon a dalších 30 sekund zpomalíme – u běhu přejdeme v chůzi, u kola šlapeme pomalu a u angličáku jen přešlapujeme na místě. A tyto intervaly střídáme například po dobu 20 minut. Není to žádná věda, ale je to pořádná makačka, avšak velmi účinná!

 

Proč je to tak skvělé?

Takže…

1. Je to efektivní

Intervalovým cvičením se zabývají mnohé vědecké útvary zaměřené na sport a ty již několikrát přišli na to, že 15-ti minutovým HIIT tréninkem lze spálit více kalorií, než hodinovým poklusem na páse nebo venku.

 

2. Pálíte více tuků

Díky HIIT tréninku pálíme kalorie jak během samotného tréninku, tak i po tréninku. Tento efekt spalování převládá zhruba 24 hodin po fyzické aktivitě. HIIT je tedy opět mnohem výhodnější, než samotné kardio.

 

3. Posilujete srdíčko

Při tomto druhu cvičení se dostanete do anaerobní zóny, tedy místa, které je při běžném tréninku velmi těžké dosáhnout. Při tomto stavu máte pocit, že Vám srdce bije tak silně, že musí každou chvíli prasknout. Srdce s každým takovým tréninkem sílí a Vy budete v daleko lepší fyzické kondici.

 

Online Fitness

 

4. Opravdové hubnutí tuků, ne svalů

Každý, kdo si vyzkoušel někdy hubnout, tak ví, že je velmi těžké neshazovat svaly, ale pouze tuky. Samotné kardio nám sice napomáhá k celkovému hubnutí, ale bohužel také dochází k hubnutí svalové hmoty. Při HIIT cvičení tělo potřebuje velkou dávku energie, kterou nejlépe dostane z tukových zásob, a proto si energii bere hlavně z nich.

 

5. Nic k tomu nepotřebujete

K cvičení HIIT není potřeba žádného speciálního nářadí. Lze si intervalový trénink poskládat i z běžně dostupných aktivit jako je běh, cyklistika, skákání panáka, angličáky, kliky, dřepy a v podstatě všechny rychlejší cviky, při kterých se vždy zapotíme. Nemusíte tak vyhazovat zbytečné peníze za fitness centra nebo předražené vybavení, protože HIIT je zdarma.

 

Pokud si nevíte rady, jak přesně cvičit HIIT, tak se přihlašte na naší lekci HIITu, která probíhá každý paték v 16:15.

 

 

Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

Online Fitness

 

Další články

Fitness
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Síla, stabilita a sebevědomí: Proč jsou hýžďové svaly klíčové pro naše zdraví a kondici?
Dosáhnout pevných a vypracovaných hýžďových svalů však není snadné. Potřebujete k tomu ty nejúčinnější cviky, pravidelný trénink a také trpělivost. Od podpory páteře a prevence zranění až po estetický vzhled – zjistěte, proč je právě cvičení hýžďových svalů nezbytné pro optimální pohodu a kondici celého těla.
Čtěte více
Fitness
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
ONFIT Start & Restart 2023: Fitness program, který tě přivede zpátky k pohybu
5 týdenní fitness program ONFIT Start & Restart začíná pod vedením trenérek z Online Fitness už 16.října a je určený hlavně pro ty z vás, kteří se k pravidelnému cvičení po čase vracejí nebo chtějí s pravidelným pohybem začít.
Čtěte více
Nahoru