Blog Online Fitness

Jak je to s nasycenými a nenasycenými tuky?
Zdravě v kuchyni

Jak je to s nasycenými a nenasycenými tuky?

24.04.2015
Pojďme si společně udělat pořádek v tom co jsou to nasycené a co nenasycené tuky!

Online Fitness

Přiznám se, že než jsem se začala věnovat fitness, tak jsem absolutně neměla ponětí o tom, jak se dělí tuky, vlastně jsem ani neměla ponětí o tom že se tuky vůbec nějak dělí. :-) No a když už se přede mnou někdo zmínil, že jsou nějaké zdravé a nezdravé tuky tak jsem kývala s jistým výrazem, že přesně vím o čem mluví a přitom jsem absolutně netušila o čem je řeč. Co by člověk neudělal, aby se neztrapnil. :-) Takže se pojďme pro příště této situaci vyhnout a buďme o něco chytřejší. :-)

Nasycené tuky - tuky “nezdravé” jsou součástí potravin živočišného původu, výjimečně rostlinného původu (palmový a kokosový olej, kakaové máslo). Konzumace nadbytečného množství nasycených tuků může vést k srdečně-cévním onemocněním a také zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Měli bychom jich správně konzumovat třetinu ze všech konzumovaných tuků. Skutečnost je však bohužel taková, že jich přijímáme v podobě skrytých tuků daleko více třeba konzumací sladkostí, uzenin, smažených výrobků, fast foodů apod.

Avokádo - zdroj zdravých tuků

Nenasycené tuky, často nazývané "zdravé tuky", jsou součástí rostlinných olejů, ořechů a ryb. Pro náš organismus mají příznivé účinky a jsou zdravé. Stabilizují hladinu cholesterolu a snižují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Dále je můžeme ještě rozdělit na mononenasycené mastné kyseliny (olivový olej, avokádo, ořechy) a vícenenasycené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6 mastné kyseliny).

Můžeme říci, že čím je tuk tekutější při pokojové teplotě, tím je z pohledu nenasycených mastných kyselin bohatší a pro nás zdravější. Naopak čím je tuk tužší (máslo, sádlo), tím více nasycených mastných kyselin obsahuje.

Takže, snad v tom máte pořádek a teď můžete chytračit vy. :-)

Vaše Denisa

Denisa Dráb

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
5 zajímavých receptů s ořechovým máslem Trinutka
Ořechové máslo, dobrota, kterou na lžičce milujeme snad všichni. Ale věděli jste, že ořechové máslo může fungovat taky jako skvělé ochucovadlo? A že se vyrábějí také slaná másla?
Čtěte více
Nahoru